Κυριακή 8 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ενα αποκαλυπτικό στοιχείο...

Γρηγοριάδης Κώστας

Εντυπωσιακό και, ταυτόχρονα, αποκαλυπτικό το παρακάτω στοιχείο, που περιέχεται σε μελέτη της «Γιούρομπανκ». Η περιουσία 25.000 οικογενειών της χώρας μας (δηλαδή, λιγότερο από το 1% του συνόλου των ελληνικών οικογενειών) φτάνει στο αστρονομικό ύψος των 45 δισ. ευρώ. Ποσό, το οποίο αντιπροσωπεύει το 30% του ετήσιου Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) της Ελλάδας, ενώ είναι μεγαλύτερο κατά 3 δισ. ευρώ από το συνολικό τακτικό κρατικό προϋπολογισμό της χώρας.

Ναι, καλά διαβάσατε. Ετσι ακριβώς είναι. Και το σημειώνουμε, όχι μόνον, ή, κυρίως, για να αναδείξουμε τις απύθμενες ανισότητες, που χωρίζουν τις λίγες χιλιάδες οικογένειες της ολιγαρχίας από τα εκατομμύρια οικογένειες των λαϊκών στρωμάτων, αλλά κυρίως για τα παρακάτω:

Πρώτον, ο τεράστιος αυτός πλούτος δεν οφείλεται στη δουλιά και τον ιδρώτα των κατεχόντων, αλλά στην εκμετάλλευση και το ξεζούμισμα χιλιάδων και χιλιάδων εργατών και εργαζομένων της πόλης και του χωριού και, βέβαια, στις φιλομονοπωλιακές πολιτικές των κρατούντων, είτε είναι «πράσινοι» είτε είναι «γαλάζιοι».

Δεύτερον, ο απαραίτητος πλούτος για την ουσιαστική αντιμετώπιση των λαϊκών προβλημάτων υπάρχει. Και δεν είναι μόνον τα προαναφερόμενα 45 δισ. Υπάρχουν πολύ πολύ περισσότερα, αλλά βρίσκονται κι αυτά στα χέρια της πλουτοκρατίας. Οπως και οι τράπεζες, οι μεγάλες επιχειρήσεις, τα μεγάλα εργοστάσια, οι πλουτοπαραγωγικές πηγές, κλπ., κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ