Πέμπτη 12 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ
Η «αυλή» του κωπηλατοδρόμιου...

Το εύρημα «εμπόδιζε» το κωπηλατοδρόμιο και μεταφέρεται. Το αντίθετο, προφανώς, δε φαντάζει διόλου «εκσυγχρονιστικό» στην κυβέρνηση...

Eurokinissi

Το εύρημα «εμπόδιζε» το κωπηλατοδρόμιο και μεταφέρεται. Το αντίθετο, προφανώς, δε φαντάζει διόλου «εκσυγχρονιστικό» στην κυβέρνηση...
Το άλλοθι του υπουργείου Πολιτισμού για την καταστροφή του ιστορικού χαρακτήρα του Μαραθώνα, λόγω της κατασκευής του ολυμπιακού κωπηλατοδρομίου, δηλαδή το «περίφημο» «αρχαιολογικό πάρκο» που αποτέλεσε την κύρια «απάντηση» του υπουργού Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλου, στις αντιδράσεις για τη συγκεκριμένη χωροθέτηση πλησιάζει στην ολοκλήρωσή του. Τουλάχιστον σύμφωνα με τη γενική γραμματέα του ΥΠΠΟ, Λίνα Μενδώνη, η οποία λέει πως ο Τύμβος του Μαραθώνα είναι σήμερα «αγνώριστος».

Συγκεκριμένα, το περίπτερο του ΕΟΤ και τα παλιά φυλάκια και εκδοτήρια έχουν γκρεμιστεί, ενώ απομακρύνθηκε το Ηρώο που ήταν σύγχρονη κατασκευή, απαλλοτριώθηκαν οι όμορες εκτάσεις και καταργήθηκε ο δρόμος που διαιρούσε την περιοχή. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΥΠΠΟ, το Μουσείο του Μαραθώνα θα είναι έτοιμο έως τον Ιούνη, αλλά όχι μεγαλύτερο σε όγκο. Στον υπαίθριο χώρο του θα στηθεί η Πύλη από το Αγρόκτημα του Ηρώδη, ενώ εκεί όπου βρίσκεται η βάση του αρχαίου τροπαίου θα στηθεί ένα αντίγραφο του αυθεντικού που βρίσκεται στο Μουσείο. Στην ίδια περιοχή απαλλοτριώθηκαν 7 στρέμματα και εκκρεμεί μια ακόμα απαλλοτρίωση. Συνολικά οι απαλλοτριώσεις κόστισαν μέχρι τώρα 3,5 εκατομμύρια δραχμές. Κατά τ' άλλα στους χώρους του Αιγυπτιακού Ιερού της Ισιδας στην Μπρεξίζα, στον Τύμβο Βρανά και στον πρωτοελλαδικό οικισμό στο Τσέπι γίνονται στέγαστρα και μικρές ανασκαφές. Το συνολικό κόστος του «πάρκου» θα φτάσει στα 4, 5 δισ. δρχ.

Ολα αυτά μπορεί να ακούγονται εντυπωσιακά, στην πραγματικότητα όμως ο Μαραθώνας δε θα χαρακτηρίζεται πια από την ιστορικότητά του και τα μνημεία του, αλλά από το... κωπηλατοδρόμιο! Το «πάρκο» δε θα είναι παρά η «αυλή» του έργου, το οποίο, παρά τις παραπάνω επιμέρους παρεμβάσεις, αποτελεί παραβίαση κάθε έννοιας του όρου «ιστορικός τόπος». Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση απέσυρε την εγκατάσταση του σλάλομ από τον Μαραθώνα μόνο μετά από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν και σε διεθνές επίπεδο.

Αλλά το χειρότερο θα έρθει μετά τους Ολυμπιακούς, αφού η αξία της γης στην περιοχή θα ανέβει στα ύψη. Ηδη δύο χρόνια πριν, ένας από τους ομιλητές σε έκτακτη συνέλευση της Αρχαιολογικής Εταιρείας για το θέμα, παρουσίασε σε σλάιντ απόκομμα μικρής αγγελίας εφημερίδας, η οποία αναφερόταν σε πώληση οικοπέδων «πλησίον» του νέου κωπηλατοδρόμιου! Αναφορές σε οικονομικά συμφέροντα που εξυπηρετούνται από το κωπηλατοδρόμιο έχουν γίνει και από άλλους φορείς στο παρελθόν, ενώ πλήθος επιστημονικών φορέων έχει αποδείξει το περιβαλλοντικό και ιστορικό έγκλημα της κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ