Πέμπτη 12 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΟΙ ΜΕΡΕΣ

Στις εκλογές της αστικής δημοκρατίας υπάρχουν περιθώρια μικρών ανατροπών αν, βέβαια, μπουν στην προοπτική της δυναμικής των κοινωνικών αλλαγών.

Τις μικρές αυτές ανατροπές, όμως - όπως όλοι καταλαβαίνουμε - δεν έχουν λόγο να τις επιχειρήσουν τα κόμματα που εναλλάσσονται στην εξουσία. Αυτά είναι «τακτοποιημένα» και εγκλωβισμένα στη λογική του δικομματισμού, του αποκλεισμού των άλλων και, σε «ακραίες» περιπτώσεις - από τα ακραία καιρικά φαινόμενα - ακόμη και στη συνενοχή στο «αντιτρομοκρατικό ιδεώδες» αλλά και στον αντικομμουνισμό, αν λάβουμε υπόψη τις πρόσφατες εκτιμήσεις των συντηρητικών «λαϊκών» κομμάτων της Ευρώπης.

Επομένως, το «μπαλάκι» - μια και απευθυνόμαστε στο λαό - πέφτει σε μας, που θα ψηφίσουμε. Αν, επιτέλους - και δεν υπάρχουν πια δικαιολογίες «ελλιπούς ενημέρωσης» - ψηφίσουμε αυτούς που, και από την ιστορία τους και από τους σημερινούς αγώνες τους, τάσσονται στο πλευρό της εργατικής τάξης και των άλλων εργαζομένων.

Τα άλλοθι της «χαμένης ψήφου» κλπ. όχι μόνο δεν ισχύουν αλλά αν ξαναμπούν στο μυαλό μας - και δε μας αποτρέψουν πάλι από τη λάθος κίνηση - θα μας γεμίσουν ενοχές δυσκολοβάσταχτες. Γιατί, από κει και πέρα, θα πρέπει να αιτιώμεθα αποκλειστικά τους εαυτούς μας για το αβέβαιο μέλλον.


Του Διονύση ΓΡΗΓΟΡΑΤΟΥ*
*Ο Διονύσης Γρηγοράτος είναι σκηνοθέτης


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ