Πέμπτη 12 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ Κ. ΣΤΕΦΑΝΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα

Με στόχο την εξασφάλιση προεκλογικής πελατείας υπέρ του ΠΑΣΟΚ, επισκέπτεται από χτες τα νοσοκομεία της Θεσσαλίας ο υπουργός Υγείας Κ. Στεφανής, δίνοντας ψεύτικες υποσχέσεις για τον τομέα της υγείας. Χτες ο υπουργός Υγείας περιόδευσε στα νοσοκομεία της Καρδίτσας και των Τρικάλων και Κέντρα Υγείας Καλαμπάκας και Πύλης, ενώ σήμερα θα επισκεφτεί το Πανεπιστημιακό και Νομαρχιακό Νοσοκομείο.

Στα πλαίσια της επίσκεψής του στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα ο Κ. Στεφανής έδωσε τις γνωστές χιλιοειπωμένες και αόριστες υποσχέσεις για αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι όσον αφορά στο καινούριο νοσοκομείο των Τρικάλων που η κυβέρνηση είχε τάξει αρχικά πως θα λειτουργήσει πέρσι το Δεκέμβρη και στη συνέχεια τον περασμένο Μάρτη, αυτή τη φορά ο Κ. Στεφανής περιορίστηκε να πει ότι θα είναι έτοιμος ο ξενοδοχειακός του εξοπλισμός μέσα στο 2004. Κουβέντα όμως δεν είπε για μια σειρά άλλων προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της «ανθυγιεινής» πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, όπως η υποβάθμιση του νοσοκομείου της Καρδίτσας, η εγκληματική καθυστέρηση λειτουργίας αξονικού τομογράφου και η στελέχωση με εξειδικευμένο προσωπικό της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας στα Τρίκαλα, καθώς και για μια σειρά άλλων προβλημάτων που υπάρχουν, λόγω των τραγικών ελλείψεων σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, καθώς και υλικοτεχνική υποδομή.

Στη Θεσσαλία το δημόσιο σύστημα υγείας υποβαθμίζεται και η επιχειρηματική - κερδοσκοπική δραστηριότητα στο χώρο απλώνεται και διογκώνεται, γεγονός που αποδεικνύεται και από τα εξής στοιχεία:

  • Για κάθε 1.000 κατοίκους στην περιοχή αντιστοιχούν μόνο 1,4 κλίνες.
  • Το Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, τα τέσσερα νομαρχιακά και τα Κέντρα Υγείας αντιμετωπίζουν τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό, αλλά και σε τεχνολογική υποδομή, με αποτέλεσμα να μη λειτουργούν βασικές κλινικές και τμήματα, να μεγαλώνουν οι λίστες αναμονής ασθενών για τα χειρουργεία και τις εξετάσεις στα εξωτερικά ιατρεία και να μην υφίσταται, καν, Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Ιδιαίτερα, όσον αφορά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, τα εγκαίνια του οποίου έγιναν πριν τέσσερα χρόνια, σήμερα λειτουργεί μόνο το 50% των δυνατοτήτων του λόγω έλλειψης προσωπικού.
  • Στα πλαίσια απαλλαγής τους από οικονομικά «βάρη» τα νοσοκομεία παραδίδουν διάφορους τομείς σε ιδιώτες και λειτουργώντας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια συμπεριφέρονται στους ασθενείς σαν να είναι πελάτες.
  • Το τελευταίο διάστημα πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις που πουλούν τις υπηρεσίες υγείας «φυτρώνουν» στην περιοχή και ανάμεσά σ' αυτούς που δραστηριοποιούνται είναι γνωστά ονόματα επιχειρηματιών όπως ο Αποστολόπουλος, ο Κοντομηνάς, ο Διακουνάκος κ.ά.
  • Οι μάνατζερ, για να αυξήσουν τα έσοδα των νοσοκομείων, περιορίζουν τα έξοδα που προορίζονται σε ιδιαίτερα ζωτικής σημασίας ανάγκες, όπως έκανε ο διοικητής του νοσοκομείου Τρικάλων Σπ. Αποστολόπουλος, ο οποίος έφτασε στο σημείο να κόψει ακόμα και το φάρμακο για τη χημειοθεραπεία των καρκινοπαθών που παρείχε το νοσοκομείο.

Επομένως, οι Θεσσαλοί δεν περιμένουν τίποτα το θετικό, τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από τη ΝΔ, αφού οι άξονες της πολιτικής τους στον τομέα της υγείας κινούνται στην κατεύθυνση της εμπορευματοποίησής της. Η ελπίδα και η απαντοχή για να μπορούν να βρουν την υγειά τους βρίσκεται στην αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ που αγωνίζεται για δημόσιο, δωρεάν σύστημα υγείας για όλο το λαό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ