Σάββατο 14 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Δε γίνονται προσλήψεις αλλά μετακινήσεις

Την ώρα που η κυβέρνηση επιχειρεί να παρουσιάσει την επίπλαστη εικόνα της προόδου στην ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), επανεξαγγέλλοντας τη δημιουργία 16 Κέντρων Υγείας (ΚΥ) Αστικού Τύπου, προχωράει στη σταδιακή διάλυση του ΚΥ Ελευσίνας, ενός εκ των δύο μοναδικών ΚΥ Αστικού Τύπου που λειτούργησαν στη χώρα.

Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε ο υπουργός Υγείας Κ. Στεφανής στις 13 Γενάρη ανέφερε ότι το υπουργείο έχει ιεραρχήσει την κατασκευή Κέντρων Υγείας σε μεγάλα αστικά κέντρα και χρησιμοποίησε ως παράδειγμα τη λειτουργία του ΚΥ Ελευσίνας.

Το ΚΥ Ελευσίνας και τα Περιφερειακά Ιατρεία Ασπροπύργου, Μάνδρας, Βιλλίων, Ερυθρών όμως, που λειτουργούν από το 1989 ως ενιαία υγειονομική μονάδα ΠΦΥ με πέντε κτίρια στους ανάλογους δήμους της περιοχής 100.000 περίπου κατοίκων, ουδέποτε στελεχώθηκαν επαρκώς (από τους 110 προβλεπόμενους σε οργανικές θέσεις υπαλλήλους όλων των ειδικοτήτων προσλήφθηκαν μόνο 40), αλλά και στην πορεία αποψιλώθηκαν σταδιακά από προσωπικό.

Τώρα, η διοίκηση του Γ' ΠεΣΥΠ Αττικής, επιχειρώντας να αντιμετωπίσει τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στις υγειονομικές μονάδες της αρμοδιότητάς του, χωρίς να προχωρήσει στις απαραίτητες προσλήψεις, διατάσσει νέες μετακινήσεις προσωπικού από το ΚΥ Ελευσίνας, ανακυκλώνοντας ουσιαστικά το πρόβλημα. Σύμφωνα με την απόφαση, που κοινοποιήθηκε στο προσωπικό του ΚΥ Ελευσίνας την προηγούμενη βδομάδα, μετακινούνται δυο γιατροί (διαβητολόγος και γαστρεντερολόγος) επ' αόριστον στο Θριάσιο νοσοκομείο και όλοι οι γιατροί επιμελητές Α' και Β' εκ περιτροπής και για ένα μήνα στα ΚΥ Μεγάρων και στο Περιφερειακό Ιατρείο στα Βίλλια.

Η απόφαση ευλόγως ξεσήκωσε τις αντιδράσεις των γιατρών και εργαζομένων του ΚΥ, αλλά και των κατοίκων και μαζικών φορέων της περιοχής. Σε υπόμνημά τους προς τη διοίκηση του Γ' ΠεΣΥΠ Αττικής, τους φορείς της περιοχής και τα κόμματα, οι εργαζόμενοι του ΚΥ, τονίζουν ότι οι νέες μετακινήσεις οδηγούν στη διάλυση λειτουργούντων τμημάτων (γαστρεντερολογικό, υπερτασικό, διαβητολογικό) και υποβαθμίζουν περισσότερο το ΚΥ, καθιστώντας προβληματική τη λειτουργία του. Της απόφασης αυτής, υπενθυμίζουν, προηγήθηκαν η αποχώρηση των επισκεπτών γιατρών και το κλείσιμο ειδικών ιατρείων, η διάλυση του μικροβιολογικού εργαστηρίου (μετά τη μετακίνηση του γιατρού και των παρασκευαστών), οι μετακινήσεις γιατρών, μαιών, νοσηλευτριών, τεχνολόγων - ακτινολόγων, που οδήγησαν στην υποβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών Υγείας προς τους κατοίκους της περιοχής και τη συμφόρηση τελικά του Θριάσιου νοσοκομείου.

Μετά τις αντιδράσεις και την κινητοποίηση των κατοίκων της περιοχής, η διοίκηση του Γ' ΠεΣΥΠ ανακοίνωσε τροποποίηση της απόφασης. Ετσι, ο γαστρεντερολόγος και ο διαβητολόγος του ΚΥ Ελευσίνας θα εξακολουθήσουν να κάνουν πρωινά ιατρεία στο ΚΥ, αλλά θα κάνουν εφημερίες στο Θριάσιο. Αντίστοιχα, οι υπόλοιποι γιατροί θα κάνουν και αυτοί πρωινά ιατρεία στο ΚΥ Ελευσίνας και εφημερίες στο ΚΥ Μεγάρων. Ομως, οι γιατροί και εργαζόμενοι εκφράζουν ανησυχίες ότι η διοίκηση του Γ' ΠεΣΥΠ και το υπουργείο Υγείας θα επιχειρήσουν και νέες μετακινήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ