Σάββατο 14 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Αχαΐα

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκε η Αχαΐα καθώς πολλά χωριά στον ορεινό όγκο του νομού έμειναν αποκλεισμένα από το χιόνι. Δεκάδες ορεινά χωριά σε ολόκληρη την Πελοπόννησο έμειναν επίσης αποκλεισμένα, με την κρατική μηχανή να χαρακτηρίζεται από αδράνεια και αναποτελεσματικότητα, καθώς τα πολλά προβλήματα που δημιουργήθηκαν και έμειναν άλυτα ήταν δυσανάλογα με το χιόνι που έπεσε. Οι επαρχιακοί δρόμοι στο σύνολό τους ήταν κλειστοί ενώ οι βασικές οδικές αρτηρίες έμειναν ανοιχτές, εκτός από την εθνική οδό Κόρινθο - Τρίπολη που για κάποιες ώρες τα μεσάνυχτα έμεινε κλειστή. Η κίνηση καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας γινόταν με δυσκολία, καθώς πολλά σημεία του δρόμου ήταν παγωμένα και υπήρχαν και χιόνια, με αποτέλεσμα η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων να είναι απαραίτητη. Επίσης, πολλές καλλιέργειες (εσπεριδοειδή, πατάτες, κηπευτικά κ.ά.) έπαθαν σοβαρές ζημιές από το χιόνι, αλλά και από τον παγετό που ακολούθησε.

Ομως, χτες υπήρξε ένας - και ο μόνος - τομέας του κρατικού μηχανισμού που λειτούργησε «άψογα». Ηταν οι δυνάμεις καταστολής που από νωρίς το πρωί είχαν ζώσει το Αίγιο και είχαν μπλοκάρει όλες τις εισόδους της πόλης για το φόβο των... αγροτών που είχαν εξαγγείλει νέο αγωνιστικό συλλαλητήριο για χτες - αναβλήθηκε καθώς τα περισσότερα χωριά της περιοχής έμειναν αποκλεισμένα από το χιόνι - μετά το συνεχιζόμενο εμπαιγμό της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την καταβολή της επιδότησης του ελαιολάδου στο σύνολο της παραγωγής. Και όλα αυτά, τη στιγμή που ο νέος εθνικός δρόμος Αθηνών - Πάτρας ήταν σχεδόν απροσπέλαστος και τα εκχιονιστικά απόντα, ενώ λίγα χιλιόμετρα προς τον ορεινό όγκο του νομού, δεκάδες χωριά παρέμεναν αποκλεισμένα.

Στη Θεσσαλία

Προβλήματα από την κακοκαιρία, μικρότερης έκτασης απ' αυτά στην υπόλοιπη χώρα, δημιουργήθηκαν και στους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας, κυρίως στις ορεινές περιοχές, όπου και έμειναν κλειστά τα σχολεία. Τα μεγαλύτερα προβλήματα προκλήθηκαν, λόγω χιονοθύελλας, το βράδυ της Πέμπτης στην Εθνική Οδό Αθηνών Θεσσαλονίκης, από το 320χλμ. έως το 356 χλμ. καθώς και στο δίκτυο ηλεκτροδότησης του νομού Μαγνησίας, όπου υπήρξαν διακοπές ρεύματος, είτε στιγμιαίας είτε μεγαλύτερης διάρκειας.

Εξαιτίας της χιονόπτωσης των τελευταίων ημερών και των χαμηλών θερμοκρασιών με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία στις Εθνικές Οδούς Λάρισας - Κοζάνης, Ελασσόνας - Κατερίνης και Ελασσόνας - Γρεβενών, καθώς και σε όλο το ορεινό επαρχιακό δίκτυο. Αξίζει να σημειωθεί ότι χτες στη Θεσσαλία επικρατούσε ηλιοφάνεια και θερμοκρασίες υπό του μηδενός, πολλοί, όμως, εξέφραζαν φόβους ότι τις βραδινές ώρες θα υπήρχαν σοβαρά προβλήματα στη διεξαγωγή της κυκλοφορίας από τον παγετό.

Επίσης, λόγω των ισχυρών ανέμων δεμένα είναι τα πλοία στα λιμάνια του Βόλου.

Β. Ελλάδα: Πολικές θερμοκρασίες

Πολικές θερμοκρασίες επικράτησαν χθες όλη τη μέρα στη Βόρεια Ελλάδα, όπου στα ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας το θερμόμετρο έδειχνε το πρωί -14 βαθμούς Κελσίου. Αλυσίδες χρειάζονταν στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο Καστοριάς, στο νομό Φλώρινας στο δρόμο Βίγλα - Βίτσι και στο νομό Ημαθίας στην Καστανιά και προς τα χιονοδρομικά κέντρα Σέλι και Τρία Πέντε Πηγάδια. Επίσης, απαραίτητες ήταν οι αντιολισθητικές αλυσίδες στη Βόρεια και Κεντρική Χαλκιδική.

Λόγω των θυελλωδών βοριάδων που επικρατούσαν και χτες συνέχισε το απαγορευτικό από Καβάλα για Θάσο και από Αλεξανδρούπολη προς Σαμοθράκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ