Κυριακή 22 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Το σκάκι και η συμπεριφορά

Είναι γεγονός ότι ο σκακιστής κάθε δυναμικότητας και περισσότερο ο ισχυρός σκακιστής, πρέπει να διαθέτει εκτός από το ταλέντο τεχνική κατάρτιση, αλλά και άψογη συμπεριφορά. Αυτό θα τον βοηθήσει να φτάσει πιο γρήγορα σε ψηλά επίπεδα απόδοσης και οι θαυμαστές του και γενικά ο σκακιστικός κόσμος θα χαίρεται και θα απολαμβάνει την ανθρώπινη και πολιτισμένη συμπεριφορά, ακόμα και αν χάνει έναν τίτλο ή έναν αγώνα.

Πιστεύουμε ότι σκακιστής ή σκακίστρια που διαθέτει όλα τα παραπάνω προσόντα, μπορεί πιο εύκολα να διεισδύσει σε έναν κυκεώνα συνδυασμών ή να πραγματοποιήσει μία εντυπωσιακή διάσπαση στην αντίπαλη παράταξη και να δημιουργήσει έτσι τις βάσεις για τη νίκη του.

Οπως θα δούμε και στη θέση του διαγράμματος αυτού του κειμένου, η διάσπαση των γραμμών της άμυνας του αντιπάλου, γίνεται πολλές φορές με θυσία υλικού, από πλευράς επιτιθέμενου, γι' αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή και καλό μέτρημα, ώστε η διάσπαση αυτή να φέρει συγκεκριμένα και θετικά αποτελέσματα, διαφορετικά θα βρεθεί σε μειονεκτική θέση και η επιχείρηση της διάσπασης θα αποτύχει. Στο διάγραμμα βλέπουμε ότι τα μαύρα υπερέχουν μόνο κατά μία μονάδα και τα λευκά πιόνια είναι συμπαγή. Ο χώρος όμως που κατέχουν τα μαύρα στη σκακιέρα είναι αρκετά μεγάλος, έτσι με τις «θυσίες» φτάνει στην προαγωγή πιονιού και στη νίκη. 1... β4 2. αΧβ ΠΧΙ! 3. ηΧΠ! 4. ΙΧη3 γ3 5. βΧγ3 α3! 0-1.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ