Τετάρτη 18 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Θολό το τοπίο στον τομέα της Ψυχικής Υγείας

Περιοδεία κλιμακίου της Νομαρχιακής Επιτροπής Κέρκυρας ΚΚΕ και υποψηφίων βουλευτών

Περιοδεία στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Κέρκυρας πραγματοποίησε χτες 17/2/2004 της Νομαρχιακής Επιτροπής Κέρκυρας του ΚΚΕ, με τους υποψήφιους βουλευτές Χ. Χαραλάμπους και Κ. Ρούσσινο. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας, οι υποψήφιοι συναντήθηκαν με εκπροσώπους των εργαζομένων, τη Διοίκηση και τη Διεύθυνση του νοσοκομείου. Συζήτησαν μαζί τους για την κατάσταση που διαμορφώνεται στον τομέα της ψυχικής υγείας, για ασθενείς και εργαζόμενους, στην περιοχή της Βορειοδυτικής Ελλάδας με την εφαρμογή της «ψυχιατρικής μεταρρύθμισης», και ανέπτυξαν τις θέσεις του ΚΚΕ για την υγεία, καλώντας τους να σκεφτούν τι τους συμφέρει πραγματικά και να ενισχύσουν το ΚΚΕ.

Σημειώνεται ότι το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Κέρκυρας πριν τη «μεταρρύθμιση» κάλυπτε τις ανάγκες ψυχιατρικής περίθαλψης για όλη τη βορειοδυτική Ελλάδα, δηλαδή τους τέσσερις νομούς της Ηπείρου, την Κέρκυρα, τη Λευκάδα και τη βόρεια Αιτωλοακαρνανία. Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της «μεταρρύθμισης» κάποιες δομές λειτουργούν κατά τόπους της περιφέρειας ευθύνης που είχε το ψυχιατρείο.

Στις συζητήσεις που είχαν οι υποψήφιοι βουλευτές με τους εργαζόμενους, έκδηλος ήταν ο προβληματισμός και η αγωνία των εργαζομένων για το πού πάει η κατάσταση μετά τη «μεταρρύθμιση». Επισήμαναν ότι υπάρχουν ελλείψεις στην υλικοτεχνική υποδομή, το κτίριο είναι πολύ παλιό, υπάρχει έλλειψη τεχνικού προσωπικού. Σε σχέση με τις παρεχόμενες υπηρεσίες, τόνισαν ότι παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού, δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.

Η Διοίκηση του σωματείου των εργαζομένων του νοσοκομείου σημείωσε πως η γενική συνέλευση έχει αποφασίσει ότι το υπάρχον σύστημα δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες με βάση τις εξελίξεις στον τομέα της ψυχικής υγείας. Γι' αυτό διεκδικεί δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα που να είναι ενταγμένη σε αυτό η ψυχική υγεία. Χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και αποκλειστικά από τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Καταδικάζει την εμπορευματοποίηση της Υγείας και την απαξίωση του δημόσιου χαρακτήρα της από την εφαρμοζόμενη πολιτική που ανέχεται να παίρνουν «μερίδιο» στον τομέα της αποασυλοποίησης μη κερδοσκοπικές εταιρίες. Για παράδειγμα στην Κέρκυρα η εταιρία «ΚΛΙΜΑΚΑ» λειτουργεί δύο οικοτροφεία για λογαριασμό του νοσοκομείου, όπως επιβεβαίωσε και η ίδια διοίκηση του νοσοκομείου.

Ενα ακόμα ζήτημα που θέτει το σωματείο των εργαζομένων, η διεύθυνση και πολλοί από τους εργαζόμενους είναι οι προσλήψεις που πρέπει να γίνουν για τη δεύτερη φάση της «μεταρρύθμισης». Αν το προσωπικό δε μονιμοποιηθεί και δε ληφθεί ειδική μέριμνα για το θέμα αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να χαθεί ένα μεγάλο κομμάτι του προσωπικού και οι εργαζόμενοι να προστεθούν στις ουρές της ανεργίας. Ακόμα, η πολύχρονη καθυστέρηση στην κατασκευή του νέου νοσοκομείου της Κέρκυρας, όπου προβλέπεται να δημιουργηθεί ψυχιατρικός τομέας σε συνδυασμό με το νέο οργανισμό του νοσοκομείου αποτελεί μία ακόμα αιτία για την ανασφάλεια που αισθάνονται οι εργαζόμενοι μπροστά στις «αλλαγές» που κάνει η κυβέρνηση στον τομέα της Υγείας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στη διαβούλευση το νέο έκτρωμα, σε θέση μάχης υγειονομικοί και εργαζόμενοι (2024-07-06 00:00:00.0)
Καταγγέλλει τις απαράδεκτες συνθήκες στην Ψυχιατρική Κλινική (2019-08-01 00:00:00.0)
Προχωράει το κλείσιμο των ψυχιατρικών νοσοκομείων (2014-03-08 00:00:00.0)
«Μπαλώματα» με δυσμενείς επιπτώσεις (2011-08-02 00:00:00.0)
Επαναλειτουργία «ΑΡΓΩΣ» και «ΝΕΦΕΛΗΣ» ζητά το ΚΚΕ (2010-01-21 00:00:00.0)
Υποχρηματοδότηση και παράδοση στους ιδιώτες (2003-05-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ