Παρασκευή 20 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
Τηλεόραση
Αντιφάσκει η ΕΣΗΕΑ

Αντιφάσκει η ΕΣΗΕΑ με ανακοίνωσή της, η οποία αναφέρεται στο ΕΣΡ και στην Οδηγία που απέστειλε προς όλους τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, με σκοπό τη θέσπιση ειδικών ρυθμίσεων για την τήρηση των αρχών της αντικειμενικότητας και της ισότιμης μεταχείρισης των κομμάτων. Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ εκφράζει μεν την ικανοποίησή του για την Οδηγία του ΕΣΡ, ενώ από την άλλη πλευρά θέτει θέμα για τη διάταξη της Οδηγίας με την οποία το ΕΣΡ ζητά από όλους τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς στοιχεία για τις πολιτικές και ειδησεογραφικές εκπομπές. Η ΕΣΗΕΑ για τη διάταξη αυτή μιλά για δημιουργία «ανεπιθύμητων συνειρμών» και «πρακτικών» ζητώντας επαναδιατύπωση αυτής της παραγράφου της Οδηγίας. Η θέση αυτή της ΕΣΗΕΑ είναι φυσικό να γεννά ερωτηματικά, από τη στιγμή που το ΕΣΡ ζητά αυτά τα στοιχεία προκειμένου ν' ασκήσει έλεγχο για την ισότιμη προβολή των κομμάτων μέχρι την ημέρα της διεξαγωγής των εκλογών.

Συγκεκριμένα το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ στην ανακοίνωσή του εκφράζει την Την ικανοποίησή του για την «αμεσότητα και την ουσία της παρέμβασης» του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Τονίζει πως εγκαίρως είχε επισημάνει την «επιχειρούμενη από τη δημόσια και ιδιωτική ραδιοτηλεόραση μονόπλευρη παρουσίαση των θέσεων και απόψεων συγκεκριμένων κομμάτων και της, με αυτό τον τρόπο, παραβίασης της συνταγματικής επιταγής της αντικειμενικής και με ίσους όρους πληροφόρησης των πολιτών».

Στη συνέχεια όμως η «βάρκα» μπατάρει, αφού θέτει ζήτημα για το σημείο 5 της Οδηγίας λέγοντας ότι έχει την «υποχρέωση να επισημάνει ότι τα όσα αναφέρονται στο σημείο 5 της Οδηγίας και ειδικά τα σχετικά με τα δελτία ειδήσεων, ενδέχεται να δημιουργήσουν ανεπιθύμητους συνειρμούς και να παραπέμψουν σε πρακτικές που δε νομίζουμε ότι συνάδουν με τους σκοπούς και τις αρχές που διέπουν την ίδρυση και λειτουργία του ΕΣΡ και γι' αυτό χρήζουν επαναδιατύπωσης».

Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ δε διευκρινίζει τους «ανεπιθύμητους συνειρμούς» και τις «πρακτικές» που δε συνάδουν με τις αρχές του ΕΣΡ. Τι ζητάει το ΕΣΡ από τους τηλεοπτικούς σταθμούς; Στοιχεία για την προβολή των κομμάτων και των υποψηφίων. Συγκεκριμένα σε σχέση με τα δελτία ειδήσεων ζητά από όλους τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, ν' αποστέλλονται οι τίτλοι των θεμάτων, όπως αυτοί εκφωνήθηκαν ή εμφανίστηκαν στην οθόνη, η «διάρκεια κάθε θέματος, τα τυχόν ρεπορτάζ, καθώς επίσης και κατάλογος των προσώπων και (των ιδιοτήτων τους) που πήραν μέρος σε συζητήσεις στο πλαίσιο δελτίων ειδήσεων, καθώς και ο χρόνος παρέμβασης/ομιλίας τους».

Να σημειωθεί ότι το ΕΣΡ έχει δικαίωμα από το νόμο να ζητά στοιχεία από τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς. Είναι επίσης εμφανές ότι με αυτόν τον τρόπο θέλει να έχει στη διάθεσή του από τα ίδια τα κανάλια στοιχεία, προκειμένου στην προεκλογική περίοδο που διανύουμε να ελέγξει εάν ή όχι τηρείται η ισότιμη μεταχείριση των κομμάτων. Τη στιγμή μάλιστα που καθημερινά παραβιάζονται το Σύνταγμα και οι νόμοι με τον εξοστρακισμό των μικρών κομμάτων και την κυριαρχία του δικομματισμού στις τηλεοπτικές οθόνες. Ποιοι λοιπόν είναι οι «ανεπιθύμητοι συνειρμοί» κατά το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ; Ποια «πρακτική» εξυπηρετεί η ΕΣΗΕΑ;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ