Κυριακή 22 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Γεωργικές ασφαλίσεις και δικομματισμός

Την έλλειψη ολοκληρωμένου δημόσιου συστήματος ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κινδύνους, εκμεταλλεύεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με προεκλογικού χαρακτήρα εξαγγελίες, για να ψηφοθηρήσει σε ένα θέμα που έχει τεράστιες ευθύνες, όταν γνωρίζει ότι οι αποζημιώσεις που θα καταβληθούν στους πληγέντες αγρότες θα είναι ψίχουλα σε σχέση με τις πραγματικές ζημιές.

Σύμφωνα με το καθεστώς που υπάρχει, με ευθύνη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ο ΕΛΓΑ (Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων) καλύπτει μόνο την αγροτική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο και αυτά όχι στο σύνολό τους. Το μεγαλύτερο ποσοστό αποζημίωσης που καταβάλλεται στην αγροτική παραγωγή ανέρχεται στο 76% περίπου, όταν η εκτιμούμενη ζημιά είναι 100%, ενώ τα ποσοστά αποζημίωσης είναι μικρότερα του 76% όταν η εκτιμούμενη ζημιά είναι μικρότερη του 100% και όταν η καλλιέργεια βρίσκεται σε προηγούμενο στάδιο από το τελικό, που είναι το στάδιο της συγκομιδής.

Για το αγροτικό κεφάλαιο φυτικό και έγγειο (θερμοκήπια, στάβλοι, αποθήκες κ.ά.) δεν υπάρχει καμιά νομοθεσία που να προβλέπει το ποσοστό αποζημίωσης. Για τις ζημιές αυτές δίνονται κάποιες αποζημιώσεις από τις ΠΣΕΑ (Πολιτική Σχεδιασμού Εκτακτης Ανάγκης) που πρόσφατα εντάχθηκαν στον ΕΛΓΑ. Οι αποζημιώσεις αυτές από τη μέχρι τώρα πολυετή εμπειρία έχει αποδειχθεί ότι κυμαίνονται στο ύψος του 50% περίπου των πραγματικών ζημιών. Επιπλέον για να δοθούν αυτές οι αποζημιώσεις των ΠΣΕΑ, θα πρέπει να δοθεί σχετική έγκριση από την ΕΕ, η οποία είναι χρονοβόρα και αποδείχνει την εξάρτηση της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Διευθυντήριο σε προφανή θέματα που δεν έχουν ιδιαίτερα κοινοτική σημασία, αλλά αφορούν αγρότες ορισμένων περιοχών της χώρας μας.

Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις για τις πρόσφατες ζημίες από τις χιονοπτώσεις και τον παγετό, που ανέρχονται στα 300 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 175 εκατ. ευρώ αφορούν αγροτικό κεφάλαιο, γίνεται φανερό ότι οι αποζημιώσεις που θα δοθούν στους πληγέντες αγρότες είναι ψίχουλα σε σχέση με τις πραγματικές ζημίες.

Γι' αυτό είναι επουσιώδης η υπόσχεση του κ. Παπανδρέου και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ότι μέχρι το Πάσχα θα καταβληθεί το 50% αυτών των ψίχουλων, ακόμα και στην περίπτωση που θα τηρηθεί η υπόσχεσή τους.

Απαίτηση η πλήρης ασφάλιση

Οι πρόσφατες καταστροφές στην αγροτική παραγωγή και στο αγροτικό κεφάλαιο φέρνουν στην επικαιρότητα τη θέση του ΚΚΕ για πλήρη ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κινδύνους, μέσα από ένα αποκλειστικά Δημόσιο Σύστημα Αγροτικής Ασφάλισης, τα έσοδα του οποίου θα προέρχονται από τις εισφορές των αγροτών και την πάγια επιχορήγηση του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Βασικό αντικείμενο αυτού του συστήματος αγροτικής ασφάλισης, πέρα από την καταβολή των αποζημιώσεων, θα είναι η πρόληψη και ο δραστικός περιορισμός των ζημιών που προκαλούν τα αντίξοα καιρικά φαινόμενα, που επιτυγχάνεται με την κατασκευή των αντίστοιχων έργων υποδομής, όπως αντιπλημμυρικά, αντιπαγετικά, αντιχαλαζικά κ.ά., σε συνεργασία με αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς.

Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ άφησαν εκτός ασφαλιστικής κάλυψης το αγροτικό κεφάλαιο και ουδέποτε επιχορήγησαν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό τον ΕΛΓΑ, όπως προβλεπόταν από τον ιδρυτικό νόμο 1790/1998. Αντίθετα τον ανάγκασαν σε δανεισμό, με αποτέλεσμα τα δάνεια του ΕΛΓΑ να φτάσουν στο αστρονομικό ύψος των 730 εκατ. ευρώ ή 248 δισ. δραχμές.

Επιπλέον η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υλοποιώντας το νεοφιλελεύθερο προσανατολισμό της με νέο νόμο το 2001 αύξησε τα ασφάλιστρα των αγροτών χωρίς να επεκτείνει την ασφαλιστική κάλυψη και το κυριότερο άνοιξε το δρόμο στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες να κερδοσκοπήσουν στον τομέα των γεωργικών ασφαλίσεων και μάλιστα με κίνητρα από τον Κρατικό Προϋπολογισμό ή από σχετικό κοινωνικό πόρο.

Ο αναγκαστικός δανεισμός του ΕΛΓΑ, που σίγουρα θα τον οδηγήσει στη χρεοκοπία, θα αποτελέσει το άλλοθι στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ για να υλοποιήσουν την ιδιωτικοποίηση των γεωργικών ασφαλίσεων, που προβλέπει ο νόμος του 2001.

Η αντιαγροτική πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και στον τομέα της γεωργικής ασφάλισης αποτελεί έναν ακόμα λόγο καταψήφισής τους από όλους τους μικρομεσαίους αγρότες και ενίσχυσης του ΚΚΕ.

Και αυτό γιατί το ΚΚΕ, εκτός από την ολοκληρωμένη φιλοαγροτική πρόταση που έχει και για τη γεωργική ασφάλιση, είναι το μόνο κόμμα που με κάθε τρόπο στηρίζει τις κινητοποιήσεις και των πληγέντων αγροτών για έγκαιρη και ολική αποζημίωση των ζημιών τόσο στην αγροτική παραγωγή όσο και στο αγροτικό κεφάλαιο, για πάγωμα των δανείων τους προς την ΑΤΕ μέχρι να αποκατασταθεί πλήρως η παραγωγική τους διαδικασία, για ευνοϊκή χρηματοδότηση τους από την ΑΤΕ ώστε να συνεχίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα.


Του
Γιάννη ΣΦΥΡΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ