Κυριακή 22 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Και απασχολήσιμοι και ανασφάλιστοι!

Γρηγοριάδης Κώστας

«Ολοι οι νέοι απόφοιτοι Λυκείου ή ΤΕΕ μέχρι ηλικίας 25 ετών να μπορούν να προσλαμβάνονται από κάθε είδους επιχειρήσεις για 4 χρόνια με πλήρη μισθό, πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς οι επιχειρήσεις ή οι νέοι να υποχρεώνονται να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές. Για τους αποφοίτους ΤΕΙ και ΑΕΙ, το όριο ηλικίας θα μπορούσε να είναι 29 ετών».

Μαύρη ανασφάλιστη εργασία! Αραγε, το όραμα του Γ. Παπανδρέου για τους νέους πόσο σχέση έχει με τα οράματα των νέων για το μέλλον τους; Η πρόταση αυτή ανοίγει το δρόμο για την πλήρη κατάργηση της ασφαλιστικής εισφοράς, αφού οι εργοδότες, αξιοποιώντας το «δώρο», θα μπορούν να «ανακυκλώνουν» κάθε τέσσερα χρόνια το εργασιακό δυναμικό, με μοναδική τους υποχρέωση να καταβάλλουν έναν πενιχρό μισθό. Αυτός ο χρόνος εργασίας δε θα υπολογιστεί ποτέ στα συντάξιμα έτη! Πρόκειται για δέσμευση προς το μεγάλο κεφάλαιο διάλυσης της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης και των ασφαλιστικών ταμείων, όπως τα γνωρίζαμε έως σήμερα.

«Αύξηση των μισθών και της παραγωγικότητας στο 90% του ευρωπαϊκού μέσου όρου».

Αύξηση μισθών, πόσο και πότε; Και ποιος ευθύνεται που ως τα σήμερα οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα (519 ευρώ ο κατώτατος); Μια υπόσχεση τόσο αόριστη όσο και ύποπτη, αφού η αύξηση μισθών συνδέεται με την αύξηση της ...παραγωγικότητας, ενώ οι μισθοί μειώνονται στην ΕΕ, και ο μέσος όρος πέφτει σημαντικά μετά τη διεύρυνση, αφού η πλειοψηφία των 10 νέων χωρών έχει μισθούς πείνας.

«Αύξηση της απασχόλησης στο 62% του ενεργού πληθυσμού, μείωση της συνολικής ανεργίας στο 6% και ειδικότερα για τις γυναίκες στο 8%».

Εξάλειψη της ανεργίας δε θα μπορούσε ποτέ να υποσχεθεί. Αυτή υπήρχε από καταβολής καπιταλισμού και θα «αιμοδοτείται» απ' αυτόν όσο κυριαρχεί. Υπόσχεται «μείωση» που θα επιτευχθεί με τη «μαύρη» εργασία των νέων ανθρώπων, οι οποίοι θα δουλεύουν χωρίς ασφάλιση, προκειμένου να αποκτούν ...εμπειρία! Ζητά από τους ανέργους να καταθέσουν την ψήφο τους με αντάλλαγμα μια ...ελπίδα πως δε θα ανήκουν στο δύσμοιρο και πλασματικό 6%.

«Περιορισμό των εργατικών ατυχημάτων κατά 20% μέσω εντατικοποίησης των ελέγχων των συνθηκών ασφάλειας - και ιδιαίτερα για τα επαγγέλματα ιδιαίτερης επικινδυνότητας κατά 25%». Την τριετία 2000 - 2003, οι νεκροί έφτασαν τους 618, θυσία στο βωμό του εργοδοτικού κέρδους. Ο Γ. Παπανδρέου έμπλεος κυνισμού εξαγγέλλει τον ...περιορισμό των εργατικών ατυχημάτων, μέσω της εντατικοποίησης των ελέγχων, όταν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ με την πολιτική τους έχουν απαξιώσει τους μηχανισμούς. Οι οικογένειες των νεκρών και σακατεμένων εργατών, αυτές που αγωνιούν για το αν ο άνθρωπός τους θα επιστρέψει σπίτι, ας του δώσουν απάντηση.

«Αύξηση της μέσης ηλικίας εθελοντικής συνταξιοδότησης κατά τέσσερα χρόνια, χωρίς αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης».

Μια δέσμευση εκ του ασφαλούς, αφού οι πολύ χαμηλές συντάξεις αποτρέπουν τους εργαζόμενους να επιλέξουν την πρόωρη συνταξιοδότηση και συγχρόνως ανοίγει διάπλατα το δρόμο για την αύξηση του εργάσιμου βίου, όπως ακριβώς επιβάλλουν οι επιταγές της ΕΕ. Διακηρυγμένος στόχος τους είναι η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 71 χρόνια. Οταν η αύξηση της μέσης ηλικίας «εθελοντικής συνταξιοδότησης» γενικευτεί εξ ανάγκης για τους εργαζόμενους, θα δηλώνουν πως πρέπει να τη νομιμοποιήσουν, μετατρέποντας το εθελοντικό σε υποχρεωτικό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Περισσότερα χρόνια δουλειάς και με χειρότερους όρους (2024-01-19 00:00:00.0)
Σηματοδοτούν τις νέες αντεργατικές ανατροπές της «επιστροφής στην κανονικότητα» (2018-05-17 00:00:00.0)
Στρώνουν το δρόμο για νέα αύξηση στα όρια συνταξιοδότησης (2013-12-28 00:00:00.0)
Το νέο αντιλαϊκό πακέτο μέτρων (2010-05-02 00:00:00.0)
Υποπτες «πρωτοβουλίες»... (2007-09-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ