Τετάρτη 25 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΜΑΣ ΡΩΤΑΤΕ... ΑΠΑΝΤΑΜΕ

Γιατί η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ είναι η μόνη απάντηση στο δικομματισμό;

ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΔ ανταγωνίζονται μεταξύ τους ποιο θα είναι στην κυβέρνηση. Αλλά, πάνω απ' όλα, επιδιώκουν μαζί να αυξήσουν το συνολικό ποσοστό του δικομματισμού. Το ίδιο θέλουν και οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές, οι μεγαλέμποροι. Και τα δύο είναι κόμματα του κεφαλαίου, κόμματα που υπερασπίζονται με πάθος και με συνέπεια τα συμφέροντά του. Το να λες ότι έχουν πολιτική νεοφιλελεύθερη δε λέει και πολλά πράγματα. Είναι κόμματα των μεγαλοεπιχειρηματιών, κόμματα τα οποία στηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, την ευρωπαϊκή πλουτοκρατία, αλλά και από τις ΗΠΑ, ανεξάρτητα αν κάθε φορά οι ΗΠΑ μπορεί να δείχνουν τη συμπάθειά τους στο ένα κόμμα ή στο άλλο.

Γι' αυτό και πραγματική απάντηση στο δικομματισμό είναι η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ και η στήριξη αυτής της πρότασης και με ψήφο, ανεξάρτητα αν τα λαϊκά στρώματα συμφωνούν στο σύνολο της ιδεολογίας και της πολιτικής του ΚΚΕ.

ΤΟ ΚΚΕ, όλα αυτά τα χρόνια, ως κριτήριο της στάσης του είχε το αν η κάθε πολιτική πράξη υπηρετούσε τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Γι' αυτό είναι ριζικά αντίθετο στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του ΝΑΤΟ, καταψήφισε τη διεύρυνση της ΕΕ, αντιμετώπισε όλους αυτούς τους δήθεν εκσυγχρονισμούς που εμφανίστηκαν από το 1990 και μετά, με τις ιδιωτικοποιήσεις, την αρπαγή των κατακτήσεων, τις εκχωρήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων, με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

ΤΟ ΚΚΕ, στο επίκεντρο της εκλογικής μάχης δε βάζει μόνο την κριτική απέναντι στα δύο κόμματα. Δε φτάνει μόνο αυτό. Βάζει την πολιτική πρόταση για τη συγκρότηση του αντίπαλου δέους, απέναντι σ' αυτή την πολιτική, που τα επόμενα χρόνια θα καταφέρει να περιορίσει και να αναχαιτίσει ίσως ορισμένα μέτρα και στην πορεία θα βάλει πλώρη για διεκδίκηση άλλης εξουσίας.

Γι' αυτό έχει μεγάλη σημασία ο απεγκλωβισμός δυνάμεων σ' αυτήν την εκλογική μάχη από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Οσοι ξαναψηφίσουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ξέροντας ότι αυτά τα κόμματα είναι ίδια, στην πραγματικότητα μετά τις εκλογές, θα αισθάνονται και συνένοχοι.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ του ΚΚΕ περιλαμβάνει ένα ενιαίο μέτωπο, μια μεγάλη συμμαχία, η οποία στηρίζεται στα κοινά συμφέροντα της εργατικής τάξης με τα άλλα λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου. Η συμμαχία, που στηρίζεται μόνο στις ηγεσίες κομμάτων, είναι καταδικασμένη στην αποτυχία.

Γι' αυτό το ΚΚΕ δίνει μεγάλη σημασία στο να ξαναβρεί το δρόμο του το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, γιατί αυτό είναι που μπορεί να εμπνεύσει και να βοηθήσει στη διαμόρφωση αυτής της συμμαχίας.

ΤΟ ΚΚΕ θεωρεί ότι αυτή η συμμαχία είναι πολύ πλατιά. Γιατί περιλαμβάνει τη λαϊκή πλειοψηφία, εκφράζει τα συμφέροντα της λαϊκής πλειοψηφίας και μπορεί να χωρέσει πολιτικές δυνάμεις, πολιτικές κινήσεις και ανθρώπους, οι οποίοι δεν περιορίζονται στο να κάνουν κριτική στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ, γιατί είναι μεγάλα κόμματα, αλλά υιοθετούν γραμμή καθαρής και συνεπούς εναντίωσης με το μεγάλο κεφάλαιο, τους επιχειρηματίες και έχουν γραμμή συνολικής αντιπαράθεσης με τις επιλογές και του ευρωπαϊκού και του αμερικανικού κεφαλαίου. Αντίθεση με τις επιλογές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, γιατί, αφού η Ελλάδα είναι ενσωματωμένη σ' αυτές τις ενώσεις, δεν μπορείς να κάνεις αγώνα αποσπασμένο από τις επιλογές αυτών των οργανισμών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ψήφος ταξικού αγώνα (2007-09-08 00:00:00.0)
Στη μάχη της ψήφου (2007-08-18 00:00:00.0)
Στο χέρι μας είναι (2007-06-20 00:00:00.0)
Στο κέντρο της δράσης μας η πρόταση για τη συγκρότηση του αντίπαλου δέους (2004-02-20 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2004-01-23 00:00:00.0)
Υπεύθυνη ψήφος για το Λαϊκό Μέτωπο (2000-02-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ