Τετάρτη 25 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΤΑ
«Εφυγε» ο Π. Παπαθανασίου

Σε ηλικία 86 ετών «έφυγε» την Κυριακή ο σύντροφος, παλαίμαχος αγωνιστής του ΚΚΕ Πάνος Παπαθανασίου. Το στερνό αντίο, οι άνθρωποί του, οι σύντροφοι και οι φίλοι του, το είπαν προχτές στο ναό του Αγίου Γεωργίου. Πρότυπο αγωνιστή, κομμουνιστή, ανθρώπου που μόχθησε για να δει το λαό αυτού του τόπου να προκόβει. Με πλούσια δράση στους μικρούς και μεγάλους αγώνες της εργατιάς...

«Η είδηση του χαμού σου αναστάτωσε όχι μόνο το κομματικό και Κνίτικο δυναμικό, αλλά και ολόκληρη την Αρτινή κοινωνία, φίλους, ακόμα και πολιτικούς αντιπάλους που, με τη στάση ζωής σου, στο κίνημα της περιοχής κέρδισες το σεβασμό τους». Με τα παραπάνω λόγια, περιέγραψε στον επικήδειό του, ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αρτας Νικήτας Γλυνάτσης, το μέγεθος του συντρόφου, ο οποίος ακόμη και την ύστατη ώρα, έδινε με πάθος τη μάχη των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών.

Ο Πάνος Παπαθανασίου, που ήταν γνωστός στην Αρτα και ως «μπάρμπα - Πάνος», γεννήθηκε στις 7 Μάρτη του 1919 στο χωριό Σελάδες του νομού Αρτας, από γονείς εργάτες. Από την ηλικία των 15 ετών ξεκίνησε να εργάζεται στον Πειραιά ως εμποροϋπάλληλος. Το Γενάρη του 1942 γίνεται μέλος του ΚΚΕ. Το 1946, μετά από έντονη αγωνιστική δράση μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ και του ΕΑΜ συλλαμβάνεται και εκτοπίζεται στην Ανάφη. Ακολουθούν 20 χρόνια εξορίας και βασανιστηρίων σε Ικαρία, Μακρόνησο, Αϊ - Στράτη, Γυάρο, Λακί Λέρου, Ωρωπό, Παρθένι και άλλα μέρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ