Τετάρτη 25 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέες αντικατοχικές επιθέσεις και νέες απειλές Ράμσφελντ

Ελικόπτερα των κατακτητών έτοιμα να δράσουν

Associated Press

Ελικόπτερα των κατακτητών έτοιμα να δράσουν
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΜΟΣΟΥΛΗ - ΚΙΡΚΟΥΚ.-

Υπό το βάρος των διαρκών και εντεινόμενων αντικατοχικών επιθέσεων, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφλεντ, πραγματοποίησε την τέταρτη επίσκεψή του στο κατεχόμενο Ιράκ, προκειμένου να εκτιμήσει από κοντά, αν οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας που οργανώνονται από τους κατακτητές είναι σε θέση να αναλάβουν καθήκοντα, αντικαθιστώντας θέσεις που κατέχουν, σήμερα, οι Αμερικανοί στρατιώτες.

Ο Ράμσφελντ, στην επίσκεψη - αστραπή που πραγματοποίησε τη Δευτέρα, συναντήθηκε, τόσο με Αμερικανούς, όσο και με Ιρακινούς αξιωματούχους. Δεν παρέλειψε, επίσης, για μια ακόμη φορά, να κατηγορήσει τις γειτονικές χώρες, Συρία και Ιράν, ότι «δε βοηθούν τον ιρακινό λαό, και επιτρέπουν σε ενόπλους τρομοκράτες να εισέρχονται στο ιρακινό έδαφος». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Ράμσφελντ εκτίμησε ότι «είναι καλή ιδέα η άσκηση περαιτέρω πιέσεων στην Τεχεράνη και στη Δαμασκό», προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις και των δύο χωρών.

Η επίσκεψη Ράμσφελντ έγινε υπό το βάρος της νέας πολύνεκρης επίθεσης αυτοκτονίας, που έγινε λίγες ώρες πριν την άφιξή του τη Δευτέρα το πρωί, με παγιδευμένο αυτοκίνητο σε αστυνομικό τμήμα του Κιρκούκ. Από την επίθεση, σκοτώθηκαν 13 Ιρακινοί και τραυματίστηκαν 51, κυρίως αστυνομικοί. Οι επιθέσεις συνεχίστηκαν, και χθες, με κυριότερη αυτή στη Μοσούλη, όπου άγνωστοι ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά αυτοκινήτου, στο οποίο επέβαιναν Ιρακινοί που εργάζονται για τους Αμερικανούς, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 3 επιβαίνοντες και να τραυματιστούν οι άλλοι 2.

Από την πλευρά τους, οι κατοχικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν έναν ύποπτο, συνεργάτη του καταζητούμενου Ιορδανού αλ Ζαρκάουι, που τον έχουν χαρακτηρίσει «σύνδεσμο» της «αλ Κάιντα» στο Ιράκ και θεωρούν ότι «κρύβεται» πίσω από σειρά επιθέσεων αυτοκτονίας. Επίσης, τα πολωνικά στρατεύματα κατοχής ανακοίνωσαν 9 συλλήψεις στην Καρμπάλα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ