Τετάρτη 25 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
Ενοχη η σιωπή της ελληνικής κυβέρνησης

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, καλεί την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση, να λάβουν ανοιχτά και υπεύθυνα θέση για το ζήτημα του διαχωριστικού τείχους στα παλαιστινιακά εδάφη

Ολοκληρώνεται, σήμερα, η ακροαματική διαδικασία για το διαχωριστικό τείχος που ανεγείρει το Ισραήλ, εντός των παλαιστινιακών εδαφών, στη Δυτική Οχθη, μετά από τρεις μέρες ακροάσεων, που σημαδεύτηκαν από διαδηλώσεις τόσο έξω από το Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη όσο και στα παλαιστινιακά εδάφη. Η απόφαση δεν αναμένεται, παρά μόνο μετά από αρκετό καιρό, και μάλιστα δε θα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα.

Δεν παύει, όμως, να είναι μεγάλης συμβολικής σημασίας και κατά συνέπεια να μπορεί να λειτουργήσει παρακινητικά για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος του Ισραήλ. Γι' αυτό και η θέση που η εκάστοτε κυβέρνηση υιοθέτησε στην έκθεση που κλήθηκε να παρουσιάσει έχει ιδιαίτερο βάρος για το μέλλον των Παλαιστινίων και του δικαιώματός τους για δημιουργία ανεξάρτητου και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους.

Αναφερόμενη στο ζήτημα, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας κατά τη διάρκεια περιοδείας της στην Καισαριανή έθεσε την κυβέρνηση, αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση, ενώπιον των ευθυνών τους:

«Σήμερα στο δικαστήριο της Χάγης δικάζεται το αίτημα των Παλαιστινίων εναντίον του Ισραήλ για το χτίσιμο του τείχους στα παλαιστινιακά εδάφη.

Ζητάμε από τον Γ. Παπανδρέου, ο οποίος μέχρι τώρα ήταν και υπουργός Εξωτερικών, να μας πει αν η ελληνική κυβέρνηση έστειλε σημείωμα υπεράσπισης των Παλαιστινίων, από αυτή τη μεγάλη αδικία, η οποία είναι η ανώτερη μορφή επίθεσης, εκτός από τις επιθέσεις θανάτου.

Να μην καλυφθεί ο Γ. Παπανδρέου στη στάση της ΕΕ, η οποία, επίσης, εποίησε την νήσσαν.

Εμείς είμαστε βέβαιοι για την απάντηση και ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι το σύνθημα "θα τα αλλάξουμε όλα" σημαίνει θα τα ξεπουλήσουμε όλα, ακόμα και το δίκαιο των λαών, που προ πολλού το υπερασπιζόταν και ο ΟΗΕ.

Ανάλογη θέση ζητάμε να πάρει και ο Κ. Καραμανλής. Ποια είναι η θέση του, δηλαδή, αν ήταν στην κυβέρνηση τώρα».

Οι παρατηρήσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αποδείχτηκαν εξαιρετικά επίκαιρες αφού, όπως έγινε γνωστό, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αρκέστηκε να αποστείλει μόλις τρεις γραπτές παραγράφους στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπου αναφέρει ότι «καλύπτεται» από απόφαση της ΕΕ η οποία, όπως και ο ΟΗΕ, ζητά να σταματήσει η ανέγερση του τείχους εντός παλαιστινιακών εδαφών. Ταυτόχρονα, όμως, φροντίζει να επαναδιατυπώσει τη θέση, παρά τη λακωνικότητα της επιστολής, ότι «η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο δε βοηθά στην επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών και φρόνιμο θα ήταν να μην αποφανθεί το Δικαστήριο σχετικά με το τείχος». Υιοθετεί, δηλαδή, εμμέσως πλην σαφώς, τη θέση της κυβέρνησης Σαρόν περί αναρμοδιότητας του Διεθνούς Δικαστηρίου, άποψη που βασίζεται στο σκεπτικό που βαφτίζει τα πάντα «αντιτρομοκρατική άμυνα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στοιχεία - καταπέλτης για τη γενοκτονία του Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων (2024-01-13 00:00:00.0)
Ισραηλινές αντιδράσεις στην αίτηση ένταξης των Παλαιστινίων στο Δικαστήριο της Χάγης (2015-01-03 00:00:00.0)
Καλύτερος συντονισμός των λαϊκών κινημάτων κατά των ιμπεριαλιστικών πολιτικών (2006-08-25 00:00:00.0)
«Συμμετοχική» ...ντροπή (2004-02-29 00:00:00.0)
Ναυάγησε η ενδοπαλαιστινιακή συμφωνία από ισραηλινή «νάρκη» (2003-12-09 00:00:00.0)
Πιέσεις και ελιγμοί (2003-11-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ