Πέμπτη 26 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σε απόγνωση οι ρυζοπαραγωγοί

Πάνω από 25.000 τόνοι ρυζιού παραμένουν στις αποθήκες των συνεταιρισμών με ευθύνη της κυβέρνησης, η οποία - παίζοντας το παιχνίδι των εμπόρων - δεν όρισε τιμή παρέμβασης

Σε απόγνωση βρίσκονται οι ρυζοπαραγωγοί του Νομού Θεσσαλονίκης, καθώς το προϊόν τους παραμένει αδιάθετο στις αποθήκες των συνεταιρισμών. Υπολογίζεται ότι μόνο στα χωριά της Δυτικής Θεσσαλονίκης, στη Χαλάστρα, στα Κύμινα κλπ. πάνω από 25 χιλιάδες τόνοι βρίσκονται αυτήν την ώρα στα «σιλό».

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε, όταν οι παραγωγοί αρνήθηκαν να πουλήσουν το κιλό το ρύζι στην εξευτελιστική τιμή των 80 δρχ., όπως τους το ζητούσαν οι έμποροι και οι βιομηχανίες, ελπίζοντας ότι αργότερα με την τιμή παρέμβασης θα υπάρξουν ευνοϊκότεροι όροι για την πώληση του προϊόντος τους. Το υπουργείο Γεωργίας, όμως, μέχρι στιγμής δεν ανακοίνωσε, αν θα λειτουργήσει και πότε η παρέμβαση, ενώ οι συνεταιριστές εκφράζουν το φόβο ότι κι αν ακόμη υπάρξει παρέμβαση αυτή θα αφορά ένα μικρό μόνο μέρος της υπάρχουσας παραγωγής.

Οπως εξηγεί ο υποψήφιος βουλευτής στη Β` Περιφέρεια Θεσσαλονίκης με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ Γιώργος Ρίσκος, η ΠΑΣΥ από καιρό είχε προειδοποιήσει τους ρυζοπαραγωγούς για τη δυσμενή αυτή εξέλιξη, όσον αφορά στο προϊόν που παράγουν, δεδομένου ότι διαφαινόταν η βούληση της κυβέρνησης για περιορισμό της τιμής παρέμβασης μέχρι και την κατάργησή της.

«Το 1995 ο παραγωγός πουλούσε στις 120 δρχ. το κιλό, ενώ τώρα η τιμή έπεσε στις 80 δρχ. Αλλά και σ' αυτήν την τιμή δε βρίσκονται πλέον αγοραστές, καθώς οι βιομήχανοι προτιμάνε το ρύζι προηγούμενων χρόνων που είχε τιμή παρέμβασης και για το λόγο αυτό το προμηθεύονται φτηνότερα. Ετσι, κινδυνεύουν στο τέλος, αν δεν υπάρξει παρέμβαση, να πουλήσουν οι παραγωγοί το ρύζι ακόμη και 20 δρχ. λιγότερο από τη σημερινή χαμηλή τιμή των 80 δρχ.».

Ο Γ. Ρίσκος ζητάει να λειτουργήσει άμεσα η παρέμβαση, για να μπορέσουν οι αγρότες να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα, που έχουν προκύψει σαν αποτέλεσμα της αδιάθετης παραγωγής του ρυζιού και της χαμηλής τιμής του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ