Πέμπτη 26 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΪΤΗ
Δυσοίωνες εξελίξεις

Εγκλωβισμένοι στη φτώχεια και τις συγκρούσεις...

Associated Press

Εγκλωβισμένοι στη φτώχεια και τις συγκρούσεις...
ΠΟΡΤ-Ο-ΠΡΕΝΣ.-

Απέρριψε το ειρηνευτικό σχέδιο κοινής διακυβέρνησης για την έξοδο από την κρίση η «αντιπολίτευση» της Αϊτής, ζητώντας εκ νέου την παραίτηση του Προέδρου, Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ. Η απόρριψη αυτή εάν και αναμενόμενη, ουσιαστικά προκαλεί νέα κρίση στο «μέτωπο της Αϊτής», καθώς ο Πρόεδρος Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την προεδρία, ενώ Γαλλία και ΗΠΑ καραδοκούν να «εισβάλουν»...

Συγκεκριμένα, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης, με επιστολή τους στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών, δήλωσαν πως απορρίπτουν το σχέδιο για μοίρασμα της εξουσίας και εμμένουν στην πάγια θέση τους ότι ο Αριστίντ πρέπει να παραιτηθεί.

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ κάνουν έκκληση για αποδοχή του μεσολαβητικού σχεδίου και υποστηρίζουν την πρόταση του Γάλλου Προέδρου, Ζακ Σιράκ, για μια σύνοδο όλων των κομμάτων της νησιωτικής χώρας στο Παρίσι. Παράλληλα, οι ένοπλες ομάδες εξακολουθούν να απειλούν με κατάληψη την πρωτεύουσα Πορτ-ο- Πρενς και δηλώνουν πως, μέσα στις επόμενες μέρες, θα έχουν όλη τη χώρα υπό τον έλεγχό τους.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Αριστίντ επανέλαβε την έκκληση για παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας. Οπως επισημαίνει το «Reuters», ο Αριστίντ προειδοποιεί «εάν αυτοί οι δολοφόνοι φθάσουν στο Πορτ-ο-Πρενς, μπορεί να έχουμε χιλιάδες νεκρούς».

Οι ταραχές των τελευταίων τριών εβδομάδων έχουν αφήσει μέχρι στιγμής στο πέρασμά τους 70 νεκρούς. Βρετανία και Αυστραλία, μετά τις ΗΠΑ, ζητούν από τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν το κράτος της Καραϊβικής.

Εν τω μεταξύ, ο πρώην ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στην Αϊτή επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον, Τζέιμς Ντόμπινς, μιλώντας στο BBC, έκανε λόγο για «δύο πυρήνες αντίστασης απέναντι στην κυβέρνηση του Αριστίντ». «Η πρώτη είναι μια πολιτική ομάδα που έχει την έδρα της στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς και αποτελείται από ανθρώπους της μέσης και ανώτερης τάξης, επιχειρηματίες, ανθρώπους με κύρος και αξιοσέβαστους». Εντούτοις, αυτοί υποστηρίζονται από εγκληματικές σπείρες και από ανθρώπους που σχετίζονται με την προηγούμενη στρατιωτική διοίκηση και με τον παλαιό στρατό της χώρας, που ήταν πολύ βίαιος, αλλά διαλύθηκε το 1995.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ