Σάββατο 8 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΤΙΜΑΡΙΘΜΟΣ
Η ακρίβεια κατατρώει τα λαϊκά εισοδήματα

Νέα μεγάλη άνοδο 3,1% σημείωσε ο πληθωρισμός το Μάρτη, ενώ ο τιμάριθμος χονδρικής έκανε άλμα στο 7,2%. Οι εργαζόμενοι πληρώνουν τα βάρη της πετρελαϊκής κρίσης

Μεγάλο άλμα της ακρίβειας τόσο στις τιμές λιανικής, όσο και στις τιμές χονδρικής (αυτές που πουλούν οι επιχειρήσεις) καταγράφεται από τους επίσημους στατιστικούς δείκτες. Και παρά το ότι η μεγάλη αυτή άνοδος των τιμών των εμπορευμάτων και των υπηρεσιών, οφείλεται στην αντίστοιχη άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου, το γεγονός είναι ένα: οι μέχρι σήμερα συνέπειες της πρόσφατης πετρελαϊκής κρίσης έχουν μεταφερθεί στο σύνολό τους στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων, η αγοραστική δύναμη των οποίων μειώνεται.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας (ΕΣΥΕ) που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα:

  • ο πληθωρισμός τον Μάρτη έκανε νέο άλμα σπάζοντας το φράγμα των τριών μονάδων και έκλεισε στο 3,1%.
  • πολύ μεγάλη αύξηση σε ετήσια δωδεκάμηνη βάση παρουσίασε ο δείκτης τιμών χονδρικής, ο οποίος ανέβηκε στο 7,2%.

Από τους χειρότερους μήνες - από την άποψη της ακρίβειας - των τελευταίων μηνών αποδείχτηκε ο Μάρτης του 2000. Σε ένα μόλις μήνα (Μάρτης προς Φλεβάρη), οι υπηρεσίες της ΕΣΥΕ κατέγραψαν μέση άνοδο τιμών 2,4%, ενώ σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός «έτρεχε» με 3,1%, πλησιάζοντας επικίνδυνα τα αντίστοιχα επίπεδα του 1999. Τον προηγούμενο χρόνο και τον ίδιο μήνα, ο πληθωρισμός είχε διαμορφωθεί στο 3,4%. Τέλος, σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 1999, όταν ο πληθωρισμός είχε παρουσιάσει το μικρότερο ρυθμό ανόδου 2%, οι τιμές τον Μάρτη αυξήθηκαν κατά 1,1 μονάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, η κατά 2,4% αύξηση του πληθωρισμού τον Μάρτη, οφείλεται στην πολύ μεγάλη άνοδο κατά 13,9% της ομάδας Ενδυση - Υπόδηση (λόγω της επαναφοράς των τιμών στα προ των χειμερινών εκπτώσεων επίπεδα), στην κατά 4% άνοδο των τιμών της ομάδας Διαρκή Αγαθά - είδη νοικοκυριού, καθώς και στις αυξήσεις κατά 2,5% της ομάδας των μεταφορών, κατά 0,7% των ομάδων Στέγαση και Διατροφή - μη αλκοολούχα ποτά κλπ.

Σε ετήσια βάση (Μάρτης 2000/99), οι τιμές των ειδών διατροφής παρουσίασαν άνοδο 2,6%. Αν, όμως, η μέτρηση του δείκτη των τιμών διατροφής γίνει για την περίοδο Αύγουστος 99 - Μάρτης 2000, την περίοδο δηλαδή που εκδηλώθηκε η πετρελαϊκή κρίση, τότε η μέση αύξηση τιμών ξεπερνά το 7%. Αυξήσεις σημειώθηκαν στα αλκοολούχα ποτά - καπνός κατά 1,3%, κατά 1,8% σε Ενδυση - Υπόδηση, 5% σε Ξενοδοχεία - Καφέ - Εστιατόρια, κατά 3,2% των υπηρεσιών Υγείας κατά 6,3% της Στέγασης και κατά 6,4% των Μεταφορών.

Οι τιμές χονδρικής

Ανησυχητικά, όμως, είναι και τα μηνύματα από την εξέλιξη του τιμάριθμου Χονδρικής, ο οποίος το Φλεβάρη σε ετήσια βάση (Φλεβάρης 2000/99) παρουσίασε πολύ μεγάλη άνοδο 7,2% έναντι μόλις 2,8% και 2,6% των αντίστοιχων περιόδων κατά το 1999 και 1998. Είναι εμφανές ότι οι επιχειρήσεις μετακυλίουν τις όποιες αυξήσεις του κόστους παραγωγής, λόγω της ανόδου των τιμών του πετρελαίου στις τιμές των εμπορευμάτων, χωρίς να αποκλείονται και φαινόμενα κερδοσκοπίας, κάτι που είχε σημειωθεί και το 1998, μετά την υποτίμηση της δραχμής.

Το μήνα Φλεβάρη, ως προς το μήνα Γενάρη, ο δείκτης τιμών Χονδρικής παρουσίασε άνοδο 1,2%.

Η άνοδος αυτή οφείλεται στην αντίστοιχη άνοδο των επιμέρους δεικτών.

  • τα τελικά προϊόντα εγχώριας πρωτογενούς παραγωγής για εσωτερική κατανάλωση παρουσίασε άνοδο 0,4%
  • τα τελικά προϊόντα εγχώριας βιομηχανικής παραγωγής για εσωτερική κατανάλωση παρουσίασαν άνοδο 1%
  • τα εξαγόμενα προϊόντα εγχώριας πρωτογενούς και βιομηχανικής παραγωγής παρουσίασαν άνοδο 2,5%
  • τα τελικά προϊόντα προέλευσης εξωτερικού παρουσίασαν άνοδο 1%.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ