Παρασκευή 27 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Ο νέος «εθνικός στόχος» και η λαϊκή ψήφος

Οι εξελίξεις, βαδίζοντας προς τις εκλογές, αποδεικνύουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι το κλασικό δικομματικό σύστημα, παρά το γεγονός ότι πασχίζει να εγκλωβίσει όσο γίνεται περισσότερες λαϊκές δυνάμεις, παρουσιάζει ταυτόχρονα και προβλήματα.

Η αστική τάξη και οι πολιτικοί εκφραστές της βλέπουν, ψυχανεμίζονται ότι η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο κομμάτων δεν πιάνει τόπο στις λαϊκές συνειδήσεις όσο προηγούμενα. Αντιλαμβάνονται ότι, αργά ή γρήγορα, όσο αναγκάζονται, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, να εξειδικεύουν τις θέσεις που καταγράφονται στα προγράμματά τους, τόσο πιο καθαρά θα αποκαλύπτεται στο λαϊκό μάτι η ταύτιση των απόψεών τους.

Καταλαβαίνουν πολύ καλά, όσο και αν στήνουν με τέχνη τον «καυγά» τους στα τηλεοπτικά παράθυρα, ότι οι εργαζόμενοι αποκομίζουν την εντύπωση μιας δίδυμης πολιτικής, η οποία μάλιστα έχει τελείως αντιλαϊκά χαρακτηριστικά. Το γεγονός, δε, ότι αυτή η δίδυμη πολιτική επισφραγίζεται από τις άνετες μεταγραφές του «πολιτικού προσωπικού» του δικομματισμού από το ένα κόμμα στο άλλο, ενισχύει στις λαϊκές δυνάμεις την άποψη ότι η πολιτική τους δε διαφέρει. Το γεγονός ότι στη ΝΔ χωράνε κλασικοί ΠΑΣΟΚοι πολιτευτές, και στο ΠΑΣΟΚ κλασικοί και ακραίοι νεοφιλελεύθεροι, αλλά κι «αριστεροί» με «ανοιχτό μυαλό» (δηλαδή, αριστεροί που συμφωνούν με τη διαχείριση του αντιλαϊκού μονόδρομου), αυτό αποδεικνύει.

Τα γεγονότα αυτά λοιπόν δείχνουν μια αγωνιώδη προσπάθεια να αντικατασταθεί η φθορά του δικομματικού συστήματος που προκαλείται στις λαϊκές συνειδήσεις από την ταυτότητα απόψεων και θέσεων από μια δήθεν εθνική για το «καλό της χώρας». Επιδιώκεται συναίνεση μέσα στην οποία χωράνε όλες οι απόψεις και ιδέες, όλες οι «παραλλαγές», από τις άκρως νεοφιλελεύθερες έως τις «σύγχρονες αριστερές», οι οποίες όμως ένα ζήτημα δε θα αμφισβητούν. Οτι η πορεία της χώρας στον αντιλαϊκό μονόδρομο του Μάαστριχτ, της ΟΝΕ, της ευρωλιτότητας, της ανεργίας και της μερικής απασχόλησης, της ανασφάλιστης εργασίας, της ανατροπής του ασφαλιστικού συστήματος προς το χειρότερο, των ιδιωτικοποιήσεων (ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας), των παροχών και κινήτρων προς το μεγάλο κεφάλαιο, της εμπορευματοποίησης της Υγείας, της Παιδείας, της λιτότητας για το λαό. Αυτή, λοιπόν, η πορεία θα θεωρείται δεδομένη.

Ολοι όσοι, λοιπόν, θεωρούν δεδομένη αυτή την πορεία χωράνε σ' αυτή την «εθνική προσπάθεια». Ολοι οι άκρως νεοφιλελεύθεροι, οι μετριοπαθείς φιλελεύθεροι, οι κεντρώοι, οι κεντροαριστεροί, οι «σύγχρονοι» ή «ανοιχτοί αριστεροί», όλοι αυτοί λοιπόν θα μπορούν μεταξύ τους να είναι εθνικά συνεννοήσιμοι. Να λεν τις γνώμες, τις απόψεις και τις ιδέες τους, να ασκούν κριτική ήπια ή σκληρή συνεισφέροντας όλοι μαζί σ' έναν νέο κοινό «εθνικό στόχο».

Πώς δηλαδή αυτή η δεδομένη αντιλαϊκή πορεία της χώρας θα γίνεται αποδεκτή από το λαό, χωρίς διαμαρτυρίες, χωρίς εντάσεις και κλυδωνισμούς, χωρίς εμπόδια και πισωγυρίσματα και, πολύ περισσότερο, χωρίς ανατροπές.

Ο Στ. Παπαθεμελής, μέχρι χτες στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, σήμερα ανήκει στη νεοφιλελεύθερη παράταξη. Οι μέχρι χτες άκρως νεοφιλελεύθεροι Στ. Μάνος και Α. Ανδριανόπουλος, σήμερα ανήκουν στη «μεγάλη δημοκρατική παράταξη» ή, όπως τη λένε και καμιά φορά, ΠΑΣΟΚ. Το ίδιο και οι μέχρι χτες «ανοιχτόμυαλοι», «αριστεροί» Δαμανάκη, Μπίστης, Κουναλάκης, Ανδρουλάκης κλπ.

Γιατί όχι; Αλλωστε, ποια η διαφορά;

Ολοι αυτοί θα μπορούσαν εθνικά να συνεννοηθούν, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε μια «υπερκομματική» προσπάθεια για να μη διαταραχτεί η αντιλαϊκή πορεία της χώρας, για να μη διαταραχτούν η «ανταγωνιστικότητα» και η «σύγκλιση», στο όνομα της οποίας απίστευτα κέρδη συσσωρεύονται για τις πολυεθνικές και τους ιδιώτες επιχειρηματίες, ενώ στο λαό συσσωρεύονται η φτώχεια, η ανεργία, η ακρίβεια και η αγανάκτηση. Προκειμένου, λοιπόν, να προλάβουν το ξέσπασμα της λαϊκής αγανάκτησης προτείνουν «ανατροπές». Ανατροπές στα κόμματά τους, ανατροπές στις σχέσεις με την κοινωνία, ανατροπές στις σχέσεις τους με τον πολίτη. Προσπαθούν να «συνεννοηθούν» εθνικά για να σιγουρέψουν τη μη ανατροπή της αντιλαϊκής τους πολιτικής.

Οταν ο Γ. Παπανδρέου ανήγγειλε από τον Κορυδαλλό ότι η «μεγάλη δημοκρατική παράταξη» έχει ανάγκη από τη φιλελεύθερη άποψη κι από κάθε «αριστερό» με «ανοιχτό μυαλό», κανένας από τους άμοιρους ψηφοφόρους του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ δεν μπορούσε να φανταστεί ότι η τελική φάση μεταλλαγής του κόμματός του θα ήταν τόσο γρήγορη, που θα ξεπερνούσε ακόμα κι αυτή την ταχύτητα του φωτός.

Κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί ότι η πρώτη «συμμετοχική ψήφος» για την εκλογή του νέου αρχηγού, η πρώτη λευκή επιταγή της βάσης του κινήματος θα πήγαινε για τη μεταγραφή στη «νέα ομάδα» εκπροσώπων του πιο άγριου και κυνικού νεοφιλελευθερισμού.

Αλλά τα πράγματα έπρεπε να γίνουν έτσι ακριβώς. Η νέα συμμετοχική κοροϊδία έπρεπε να πιάσει τόπο. Οι φίλοι και οπαδοί του ΠΑΣΟΚ υπέγραψαν ένα συμβόλαιο με λευκές σελίδες. Τώρα ο νέος αρχηγός απλά συμπληρώνει τις λευκές σελίδες προβάλλοντας συγχρόνως 1.000.000 ψήφους σε όσους δυσανασχετούν με τους δικούς του όρους.

Ομως, υπάρχει ακόμα καιρός. Οι εκλογές είναι μπροστά μας. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν πρέπει να αποφύγουν το πρώτο ξέσπασμα της λαϊκής αγανάκτησης. Οι προοδευτικοί, ριζοσπάστες φίλοι και οπαδοί του ΠΑΣΟΚ μπορούν να αντιστρέψουν την κοροϊδία. Να εγκαταλείψουν και τους νεοφιλελεύθερους αλλά και τους δήθεν αριστερούς, οι οποίοι όπως φαίνεται δεν έχουν κανένα πρόβλημα να βαδίζουν πλάι πλάι με Μάνο και Ανδριανόπουλο.

Να αποσύρουν την ψήφο τους και να τη μεταφέρουν αγωνιστικά στην κάλπη. Να εμπιστευτούν το ΚΚΕ καταδικάζοντας και την κοροϊδία και το δικομματισμό. Να κάνουν το βήμα και να ξαναμπούν στο δρόμο της πραγματικής ελπίδας και της προοπτικής.


Γιώτης ΣΑΝΤΖΑΡΙΔΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ