Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παζαρεύεται «πάγωμα» στα ασφάλιστρα οχημάτων

Εκκλήσεις στις διοικήσεις των ασφαλιστικών εταιριών, να μην αυξήσουν τα ασφάλιστρα των οχημάτων τουλάχιστον μέχρι τις 31 Μάρτη 2000, οπότε και θα αποφασιστεί η είσοδος της χώρας στην ΟΝΕ, κάνει η κυβέρνηση. Σχετική παράκληση, να μην προχωρήσουν στην αναπροσαρμογή των κατώτατων ορίων υποχρεωτικής κάλυψης, έκανε χτες στη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.

Με βάση την κοινοτική νομοθεσία, από την 1η Γενάρη 2000 αναπροσαρμόζονται τα κατώτατα όρια υποχρεωτικής κάλυψης για τα συμβόλαια αστικής ευθύνης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από το Γενάρη οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα ασφαλίζονται για την περίπτωση που θα προκαλέσουν υλική ζημιά ύψους 35 εκατ. δρχ. -από 30 εκατ. δρχ. που ισχύει σήμερα- και σωματική βλάβη ύψους 165 εκατ. δρχ. - από 150 εκατ. που ισχύει.

Να υπενθυμίσουμε ότι το 1996 που αυξήθηκαν τα κατώτατα αυτά όρια -τότε είχαν διπλασιαστεί για να προσεγγίσουν εκείνα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών- οι ασφαλιστικές εταιρίες το χρησιμοποίησαν σαν πρόσχημα για να επιβάλλουν στα ασφάλιστρα αυξήσεις που έφταναν μέχρι και 77%. Ενώ, φέτος, δεν είναι παρακινδυνευμένο να προβλέψει κανείς, βάσει της προηγούμενης εμπειρίας ότι ακόμα και στην περίπτωση που οι εταιρίες δεν επιβάλουν αυξήσεις στα βασικά τιμολόγια των ασφαλίστρων των ΙΧ για λόγους εξυπηρέτησης των στόχων της κυβέρνησης για τον πληθωρισμό θα μετέλθουν άλλους τρόπους, προκειμένου να αυξήσουν τα κέρδη τους. Εξάλλου, αυτό έκαναν και κατά το 1999, για το οποίο είχαν συμφωνήσει να μην επιβάλουν μεν αυξήσεις στα τιμολόγια των ασφαλίστρων, μείωσαν όμως το ποσοστό έκπτωσης στο σύστημα «bonus - malus» για τους οδηγούς που δεν προκαλούν ζημιές, ενώ εισήγαγαν και μια σειρά νέα «πακέτα» ασφάλισης που ισοδυναμούσαν με αδρά ασφάλιστρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ