Τρίτη 2 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Τους «ξύπνησε» ο εφιάλτης του '86

Τα σπίτια που είχαν χτυπηθεί από το σεισμό του '86 υπέστησαν σοβαρές ζημιές

Eurokinissi

Τα σπίτια που είχαν χτυπηθεί από το σεισμό του '86 υπέστησαν σοβαρές ζημιές
Ισχυρός σεισμός, μεγέθους 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 2.36' χτες τα ξημερώματα, προκάλεσε έντονη ταραχή στους κατοίκους της Καλαμάτας, «ξυπνώντας» ταυτόχρονα θλιβερές μνήμες από τον καταστροφικό σεισμό του 1986.

Η δόνηση του χτεσινού σεισμού ήταν τέτοια, που μια 65χρονη έπαθε καρδιακή προσβολή από το φόβο της και διακομίστηκε διασωληνωμένη σε νοσοκομείο της Αθήνας, αφού νωρίτερα της προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο Καλαμάτας, ενώ ένας νεαρός αλλοδαπός στον πανικό του πήδηξε από το μπαλκόνι του διαμερίσματός του στον πρώτο όροφο πολυκατοικίας και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται με πολλαπλά κατάγματα στις φτέρνες.

Η ισχυρή σεισμική δόνηση είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθούν ρωγμές σε τοιχοποιίες και επιχρίσματα αρκετών σπιτιών, να καταρρεύσουν δύο ακατοίκητα σπίτια και ένα μπαλκόνι ενός διατηρητέου κτιρίου να πέσει επάνω σε αυτοκίνητο, το οποίο κατέστρεψε ολοσχερώς. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ, εξειδικευμένα συνεργεία μέχρι χτες το βράδυ είχαν πραγματοποιήσει ελέγχους σε 69 κτίρια (πολυκατοικίες και σχολεία). Από τα 906 διαμερίσματα των πολυκατοικιών που ελέγχτηκαν, μόνο τα 12 κρίθηκαν «κίτρινα» (δηλαδή προσωρινά ακατοίκητα και με ζημιές που μπορούν να επισκευαστούν), ενώ τα υπόλοιπα κρίθηκαν «πράσινα», δηλαδή κατοικήσιμα. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και σήμερα σε άλλα 40 κτίρια, οι ιδιοκτήτες των οποίων έχουν υποβάλει σχετική αίτηση.

Στους δρόμους πέρασαν τη νύχτα οι κάτοικοι της πόλης

Eurokinissi

Στους δρόμους πέρασαν τη νύχτα οι κάτοικοι της πόλης
Κατολισθήσεις σημειώθηκαν στο δρόμο Καλαμάτας - Σπάρτης, λίγο έξω από τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, στον Ταΰγετο, αλλά συνεργεία της Νομαρχίας καθάρισαν από νωρίς το πρωί το δρόμο, με αποτέλεσμα να ξαναδοθεί κανονικά στην κυκλοφορία που προς στιγμήν είχε κλείσει.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα τρία σεισμολογικά κέντρα της χώρας ανακοίνωσαν και τρία διαφορετικά μεγέθη για το χτεσινό σεισμό. Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έδωσε 5,4 Ρίχτερ, το Σεισμολογικό Ινστιτούτο της Πάτρας 5,5 και το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης 5,6. Ολα, ωστόσο, συμφωνούν ότι το επίκεντρο του σεισμού ήταν 7 χιλιόμετρα βόρεια - βορειοανατολικά της Καλαμάτας (από το ίδιο, δηλαδή, ρήγμα που έδωσε τον καταστροφικό σεισμό του 1986) και ότι το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν πολύ μικρό (10 - 12 χιλιόμετρα).

Εκείνο, πάντως, που προβληματίζει ιδιαίτερα τους σεισμολόγους είναι το γεγονός ότι η μετασεισμική ακολουθία είναι ιδιαίτερα ισχνή, φαινόμενο όχι απίθανο, αλλά εξαιρετικά σπάνιο. Αυτό έχει κάνει τους σεισμολόγους πολύ επιφυλακτικούς στην πρόβλεψη, για το αν θα επακολουθήσει ή όχι κάποιος νέος και μεγαλύτερος σεισμός στην περιοχή. Ωστόσο, δεν παύουν να δηλώνουν πως για πιο ασφαλή συμπεράσματα θα πρέπει να συμπληρωθούν τουλάχιστον 48 ώρες από την εκδήλωση του χτεσινού σεισμού, συνιστώντας κατά τις ώρες αυτές να αποφεύγεται η παραμονή σε παλιά σπίτια ή σ' αυτά όπου έχουν διαπιστωθεί ρωγμές.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο χτεσινός σεισμός έγινε ακόμη αισθητός σε Λακωνία, Ηλεία και Αρκαδία. Επίσης προσθέτουμε ότι παρά τον αρχικό φόβο των κατοίκων της Καλαμάτας, οι περισσότεροι των οποίων πέρασαν τη νύχτα τους στην κεντρική πλατεία της πόλης και στα αυτοκίνητά τους, τα σχολεία και οι δημόσιες υπηρεσίες λειτούργησαν κανονικά, ενώ δεν υπήρξαν ιδιαίτερα προβλήματα και στην υπόλοιπη οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα της πόλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ