Τετάρτη 10 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στους αγώνες να συναντηθούμε

Από την Κυριακή το βράδυ, όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που συμμετείχαν σε τηλεοπτικές εκπομπές, μπροστά στη νίκη της ΝΔ έκλιναν τη λέξη «συναίνεση» σε όλες τις πτώσεις, σκιαγραφώντας, εκτός των άλλων, και το είδος της «αντιπολίτευσης» που θα ασκήσουν. Ο ελληνικός λαός έλαβε εγκαίρως το μήνυμα. Το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να «υπονομεύσει» ουσιαστικά την πολιτική που θα ασκήσει η ΝΔ, απλά γιατί θα είναι συνέχεια της πολιτικής που το ίδιο εφάρμοζε επί χρόνια. Ο λαός ας μην περιμένει αντιπολίτευση από θέσεις φιλολαϊκές. Η αντιλαϊκότητα της πολιτικής και των δύο είναι δεδομένη και μόνη τους έγνοια αυτή την ώρα είναι η απρόσκοπτη άσκησή της.

Ασχετα, όμως, από το τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του, ως αξιωματική αντιπολίτευση πλέον, γεννάται το ερώτημα τι θα πράξουν οι απλοί άνθρωποι, οι εργαζόμενοι, οι αγωνιστές που ακόμα παραμένουν ως ψηφοφόροι του. Αναδεικνύεται επιτακτική η ανάγκη απ' όλους αυτούς να μη δοθεί καμία περίοδος χάριτος στη νέα κυβέρνηση. Να επιδείξουν ανυπακοή στα κελεύσματα της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ για συναίνεση και να απαγκιστρωθούν από απατηλές υποσχέσεις. Αλλωστε, οι όποιες προσδοκίες θα διαψευστούν οικτρά και σε λαϊκά στρώματα που ακολουθούν τη ΝΔ. Μπροστά μας, άμεσα, θα βρούμε τις νέες προσπάθειες ώστε να ολοκληρωθεί η αρπαγή κατακτήσεων, η διαμόρφωση όλων εκείνων των όρων που οδηγούν στην αύξηση της ταξικής εκμετάλλευσης και καταπίεσης, στην ακόμα πιο ενεργητική συμμετοχή της Ελλάδας στην πολιτική του ιμπεριαλισμού στην περιοχή, με τις παραβιάσεις των δημοκρατικών δικαιωμάτων, συλλογικών και ατομικών. Δεν πρόκειται για «καταστροφολογία», πρόκειται για δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι εταίροι του δικομματισμού στα πλαίσια της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, πρόκειται για τα ίδια τα κυβερνητικά τους προγράμματα.

Οι αγωνιστές που επένδυσαν στο ΠΑΣΟΚ αλλά και στη ΝΔ τις ελπίδες τους για ένα καλύτερο αύριο, πολύ γρήγορα θα κατανοήσουν πως «άλλαξε ο Μανολιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς». Ολοι αυτοί όμως αποτελούν ένα κρίσιμο μέγεθος. Μπορούν με τη στάση τους μετεκλογικά να κάνουν αυτό που δεν έκαναν στην κάλπη, να καθορίσουν τις εξελίξεις υπέρ τους. Μπορούν να αποτρέψουν, να εμποδίσουν, να θέσουν τις βάσεις για ένα καλύτερο αύριο. Με τη συσπείρωσή τους στις γραμμές του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και των άλλων φορέων του λαϊκού κινήματος, αν πάρουν την απόφαση τώρα να πυκνώσουν τις γραμμές του αγώνα και της αντίστασης σ' αυτή την πολιτική και της διεκδίκησης των υπερώριμων αιτημάτων τους. Αν κάνουν δική τους την υπόθεση της συγκρότησης μιας πλατιάς λαϊκής συμμαχίας, ενός μετώπου που με τη δύναμη της λαϊκής ενότητας θα υπερασπίζει αποτελεσματικά δικαιώματα, θα αποσπά κατακτήσεις και θα ανοίγει το δρόμο για τη λαϊκή εξουσία. Το ΚΚΕ τους καλεί όλους να συναντηθούν με τους κομμουνιστές στο δρόμο της πάλης γιατί κοινά είναι τα προβλήματα, κοινή η αιτία που τα προκαλεί, ένας ο τρόπος αντιμετώπισής τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ