Κυριακή 14 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Κάνουν το «μαύρο άσπρο »

Επανειλημμένες αλλά και αγωνιώδεις ήταν οι προσπάθειες των πρώην κυβερνητικών στελεχών να κάνουν το «μαύρο άσπρο», ώστε να κρύψουν το πραγματικό πρόσωπο των πολιτικών επιλογών τους. Ποιοι δηλαδή ωφελούνται και ποιοι ζημιώνονται. Δυστυχώς γι' αυτούς όμως «το ψέμα έχει κοντά πόδια» και φυσικά δεν είμαστε όλοι αμνήμονες. Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγ. Βενιζέλος, και ο πρώην υφιστάμενός του, Γ. Λιάνης, λοιπόν, πολλές φορές ισχυρίστηκαν ότι δεν προικοδοτούν τις ΠΑΕ και δε ζημιώνουν τον κρατικό κορβανά. Και όμως το έκαναν συνέχεια, παρά τους φραστικούς λεονταρισμούς τους, με κύριο μοχλό την ΟΠΑΠ ΑΕ και την ΕΡΤ ΑΕ.

Στις 17/9/2003 ο Γ. Λιάνης, απαντούσε στην πίεση των επιχειρηματιών του ποδοσφαίρου για υπέρ τους παρέμβαση σε ΟΠΑΠ και ΕΡΤ: «Αν το ταμείο του ΟΠΑΠ, αποκλειστικά για τα συμφέροντα του ίδιου του ΟΠΑΠ, βοηθά, αυτό είναι διαφορετικό και να το συζητήσουμε, ομοίως για την ΕΡΤ. Γιατί βλέπω ότι ορισμένες εφημερίδες που σπεκουλάρουν από τη μια ή την άλλη πλευρά, μπορεί να θεωρήσουν ενδεχομένως ότι αν συμφωνήσει κάποια στιγμή η ΕΠΑΕ με τον ΟΠΑΠ για διαφήμιση, αυτό είναι υποβοήθηση της πολιτείας και ότι δίνουμε λεφτά. Δε θα καθορίσουμε εμείς τα συμφέροντα μιας Ανωνύμου Εταιρίας όπως είναι η ΟΠΑΠ ΑΕ».

Ποια είναι η αλήθεια; Στις 5 Δεκέμβρη η ΓΓΑ ανακοίνωνε σε δελτίο Τύπου ότι «η πρωτοβουλία του κ. Λιάνη απέδωσε. Μετά τις θετικές εισηγήσεις του (τότε) υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου και με τη θετική συμβολή τού (τότε) ΓΓΑ, Νίκου Εξαρχου, επιτεύχθηκε μία ουσιώδης συνεργασία, μεταξύ της ΕΠΑΕ και της ΟΠΑΠ ΑΕ»... Τι πήραν οι επιχειρηματίες του ποδοσφαίρου; «Αμεσα 600 χιλ. ευρώ στην ΕΠΑΕ για ένα ευρύτερο πιλοτικό πρόγραμμα» και τη δυνατότητα εκταμίευσης ποσού «2,3 εκατ. ευρώ για τις ομάδες Β' και Γ' Εθνικής, ενώ η ΟΠΑΠ ΑΕ έδωσε στην ΕΡΤ 1,2 εκατ. ευρώ, για τη διαφήμισή της, στις μεταδόσεις των αγώνων πρωταθλήματος»... Να ξαναθυμίσουμε εδώ ότι η κρατική τηλεόραση, εξαναγκάστηκε από την απερχόμενη κυβέρνηση να αποτελέσει «σανίδα σωτηρίας» για τις... άστεγες ΠΑΕ. Πολιτική επιλογή που είχε ως αποτέλεσμα να ζημιωθεί περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία φυσικά θα κληθούμε να πληρώσουμε όλοι. Η νέα κυβέρνηση και ηγεσία στον Αθλητισμό ευαγγελίστηκε πολλά. Με δεδομένο όμως ότι στηρίζει την ίδια πολιτική, με το μοντέλο του εμπορευματοποιημένου Αθλητισμού, είναι αδύνατο να κάνει κάτι διαφορετικό από την πεπατημένη των προκατόχων της και οι βασικές κατευθύνσεις θεωρούνται προδιαγεραμμένες.


Γ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ