Πέμπτη 11 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΕΛΑ
Δε γνωρίζουν τα έγγραφα της δικογραφίας ούτε οι δικηγόροι

Νέα διακοπή της δίκης για τον ΕΛΑ αποφάσισε χτες το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, καθώς η πολιτική αγωγή δεν έχει στα χέρια της ούτε καν το σύνολο των αναγνωστέων εγγράφων της δικογραφίας. Η δίκη ξανάρχισε χτες μετά από διακοπή εννιά ημερών, λόγω των βουλευτικών εκλογών, για να ξαναδιακόψει και πάλι και να ξανασυνεδριάσει το δικαστήριο στις 15 του Μάρτη, προκειμένου να παραδοθούν τα έγγραφα της δικογραφίας στην πολιτική αγωγή.

Προβλήματα στην εξέλιξη της δίκης δημιουργούν τα διάσπαρτα σε διάφορες χώρες πολυσυζητημένα «αρχεία» της Στάζι, με αποτέλεσμα κανείς να μη γνωρίζει τον όγκο των εγγράφων της δικογραφίας. Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής υπέβαλαν αίτημα, το οποίο έγινε δεκτό, για διακοπή της δίκης για λίγες μέρες, προκειμένου να τους παραδοθούν όλα τα έγγραφα της δικογραφίας και να τα μελετήσουν.

«Δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε τη δίκη», είπαν χαρακτηριστικά οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής. Εκαναν λόγο για 3.600 σελίδες, ενώ αρκετά από αυτά τα έγγραφα είναι δυσανάγνωστα σε διάφορες γλώσσες (γερμανικά, γαλλικά κλπ.), με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η μετάφρασή τους. Η έδρα του δικαστηρίου μίλησε για 1.000 σελίδες περίπου αναγνωστέα έγγραφα. Τα υπόλοιπα, όπως ειπώθηκε στο δικαστήριο, πιθανόν να βρίσκονται στο γραφείο του εφέτη ανακριτή αρμόδιου για θέματα τρομοκρατίας, Λ. Ζερβομπεάκου.

Το θέμα προκάλεσε και την αντίδραση του κατηγορούμενου Κ. Αγαπίου, ο οποίος σε έντονο ύφος είπε ότι του είναι ακατανόητο «πώς ξεκινάει μια δίκη χωρίς να έχουν πάρει όλοι οι δικηγόροι όλα τα έγγραφα της δικογραφίας» και πρόσθεσε: «Εχουμε 25 μέρες τώρα που οι αναβολές δίνονται η μία πίσω από την άλλη για τα έγγραφα αυτά».

Παρέμβαση χτες στο δικαστήριο έκανε και ο κατηγορούμενος Χρ. Τσιγαρίδας, ο οποίος με την έναρξη της διαδικασίας επέκρινε προηγούμενη θέση της προέδρου του δικαστηρίου, Ελ. Μπρίλλη, ότι δεν την ενδιαφέρουν τα 18μηνα, αλλά να τελειώσει η δίκη πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων. «Θα είναι πάρα πολύ άσχημο, είχε πει η Ελ. Μπρίλλη, για την Ελλάδα να είναι μια δίκη για την τρομοκρατία εν ενεργεία και να αρχίσει η Ολυμπιάδα».

Ο Χρ. Τσιγαρίδας υπέβαλε στο δικαστήριο αίτημα για αναβολή της δίκης, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και για αποφυλάκιση των συγκατηγορουμένων του. «Δεν έχετε να φοβάστε τίποτε από τον ΕΛΑ - τόνισε ο κατηγορούμενος - δεν υπάρχει από τον Γενάρη του 1995 και ούτε πρόκειται να ξαναϋπάρξει. Μετά τους Ολυμπιακούς θα κρίνετε κατά συνείδηση με τα υπάρχοντα στοιχεία, χωρίς να έχετε ένα μαχαίρι στο λαιμό σας, δηλαδή τους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Χτες άρχισε και η κατάθεση του δημοσιογράφου Β. Ζήση. Ο μάρτυρας υποστήριξε ότι ο ΕΛΑ τη δεκαετία του '80 τελούσε υπό την απόλυτη κυριαρχία και καθοδήγηση της ομάδας του Κάρλος. Οπως είπε, η οργάνωση προχωρούσε σε χτυπήματα για λογαριασμό του Κάρλος, με αντάλλαγμα χρήματα, όπλα και εκπαίδευση. Σύμφωνα με τον Β. Ζήση, κάποια από τα χτυπήματα του ΕΛΑ γίνονταν για να «ξεκαθαρίζει λογαριασμούς του» ο Κάρλος. Τέλος, ο μάρτυρας εξέφρασε την άποψη ότι τη δεκαετία του '80 η Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης και της πολιτικής κατάστασης, ήταν κέντρο διερχομένων τρομοκρατών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ