Τρίτη 11 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
Oι ΗΠΑ εμμένουν στον κατά ... λάθος βομβαρδισμό της κινεζικής πρεσβείας

ΠΕΚΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Τη θεωρία πως η κινεζική πρεσβεία στο Βελιγράδι βομβαρδίστηκε πέρσι το Μάη κατά λάθος, επανέλαβαν και επίσημα το Σαββατοκύριακο οι ΗΠΑ, δίχως, όπως αναμενόταν, να πείσουν την κινεζική ηγεσία...

Οπως σημείωνε χτες χαρακτηριστικά ο Ζου Μπανγκζάο, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, «η κινεζική πρεσβεία στο Βελιγράδι έχει σαφή διακριτικά και δηλώνεται με σαφήνεια στους αμερικανικούς χάρτες... Ο ισχυρισμός των ΗΠΑ ότι ο βομβαρδισμός αυτός ήταν λάθος, επειδή δε γνώριζαν την τοποθεσία της κινεζικής πρεσβείας, δεν έχει βάση»! Και ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών κατέληξε, επαναλαμβάνοντας πως το Πεκίνο εξακολουθεί να διεκδικεί από τις ΗΠΑ τη σε βάθος διερεύνηση της υπόθεσης.

Το αποτέλεσμα των ερευνών, που οι ΗΠΑ υποστήριξαν πως επανέλαβαν, δεν ήταν παρά μία επανάληψη του πορίσματος, στο οποίο είχε καταλήξει η περσινή προκαταρκτική έρευνα, που είχε διαταχθεί να διενεργηθεί από το Λευκό Οίκο. Η μόνη, ίσως, «διαφορά» είναι ότι αυτή τη φορά αποδόθηκαν «ευθύνες» σε έξι κατώτερα στελέχη και έναν εργαζόμενο της CIA. Οπως ανακοινώθηκε το Σαββατοκύριακο, η CIA απέλυσε έναν εργαζόμενό της, θεωρώντας τον «υπεύθυνο» για το βομβαρδισμό της κινεζικής πρεσβείας, ενώ επέβαλε διοικητικές κυρώσεις ή έγγραφες επιπλήξεις σε άλλα έξι άτομα, εκ των οποίων ο ένας ανώτερος αξιωματούχους και τέσσερις διευθυντές... Σχετικές πληροφορίες δημοσίευσαν η αμερικανική εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ» και το τηλεοπτικό δίκτυο «CNN», σύμφωνα με τις οποίες αξιωματούχοι της CIA στόχευαν να πλήξουν ένα κτίριο του γιουγκοσλαβικού στρατού, αλλά ...σημείωσαν λάθος κτίριο στο χάρτη!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ