Τρίτη 11 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Φορτισμένη η κατάσταση στην Κοσόβσκα Μιτροβίτσα

Σύλληψη Αλβανών από ΝΑΤΟικούς κατά τις συμπλοκές της Κυριακής στη Μιτροβίτσα

Associated Press

Σύλληψη Αλβανών από ΝΑΤΟικούς κατά τις συμπλοκές της Κυριακής στη Μιτροβίτσα
ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στην Κοσόβσκα Μιτροβίτσα, όχι μόνο εξαιτίας των προχτεσινών συμπλοκών ανάμεσα σε Σέρβους και Γάλλους στρατιώτες της «ΚΦΟΡ» στη γέφυρα του ποταμού Ικμπαρ, αλλά και εξαιτίας της ανάρτησης σε κεντρικά σημεία του νότιου (αλβανικού) τομέα της πόλης αφισών στις οποίες φιγουράρουν τα πρόσωπα τουλάχιστον σαράντα επιφανών στελεχών της σερβικής κοινότητας στο Κοσσυφοπέδιο, μεταξύ των οποίων και ο Ολιβερ Ιβάνοβιτς (επικεφαλής του σερβικού τομέα της Κοσόβσκα Μιτροβίτσα), ως καταζητούμενοι για εγκλήματα πολέμου ή παραστρατιωτική δράση...

Η ανάρτηση των αφισών και η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά επιφανών στελεχών της κοσσοβάρικης σερβικής κοινότητας προκάλεσε οξύτατες αντιδράσεις. Ο Ολιβερ Ιβάνοβιτς, επικεφαλής της σερβικής κοινότητας της Κοσόβσκα Μιτροβίτσα, εξέφρασε την έντονη αντίδρασή του σ' αυτή την ενέργεια, η οποία δεν είναι γνωστό εάν αποτελεί απόφαση του ύπατου εκπροσώπου του ΟΗΕ στην Πρίστινα, Μπερνάρ Κουσνέρ ή «πρωτοβουλία» Κοσσοβάρων Αλβανών ηγετών... Ωστόσο, τα περισσότερα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία πιθανολογούν πως πρόκειται για μεμονωμένη ενέργεια Κοσσοβάρων Αλβανών.

Οι αφίσες, που αναρτήθηκαν στο νότιο τομέα της Κοσόβσκα Μιτροβίτσα, φέρουν φωτογραφίες τουλάχιστον 40 επιφανών Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου και το ακόλουθο κείμενο: «Πολίτες της Κοσόβσκα Μιτροβίτσα, γνωρίζετε αυτούς τους παραστρατιωτικούς και εγκληματίες πολέμου; Είναι οι μεγαλύτεροι δολοφόνοι στην πόλη σας...».

Ο Ολιβερ Ιβάνοβιτς, που είναι μεταξύ αυτών που φιγουράρουν στις διαβόητες αφίσες, αντέδρασε άμεσα, αποστέλλοντας νότα διαμαρτυρίας προς την αποστολή του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, στην οποία απαίτησε άμεση συνάντηση με αξιωματούχους του Οργανισμού προκειμένου να επιλυθεί το όλο θέμα. Ο ίδιος δε σε δηλώσεις του σχολίασε την ανάρτηση αυτών των αφισών «πρωτόγονη, απολίτιστη ενέργεια», που αντιβαίνει την πολιτική συμφιλίωσης μεταξύ Αλβανών και Σέρβων που κηρύσσει ο Μπερνάρ Κουσνέρ.

Ταραχές στην Κοσόβσκα Μιτροβίτσα και φόνος στο Γκνιλιάνε

Νέες ταραχές ξέσπασαν προχτές το μεσημέρι ανάμεσα σε Σέρβους και Γάλλους στρατιώτες της «ΚΦΟΡ» στο τεχνητό όριο ανάμεσα στο σερβικό και αλβανικό τομέα της Κοσόβσκα Μιτροβίτσα, τη γέφυρα του ποταμού Ικμπαρ.

Σύμφωνα με σερβικές πηγές, όλα ξεκίνησαν όταν γύρω στις δύο το μεσημέρι της Κυριακής δεκάδες Σέρβοι συγκεντρώθηκαν στη γέφυρα του ποταμού προκειμένου να αποτρέψουν κύμα Αλβανών, από το νότιο τομέα της πόλης, που επιχείρησαν να μπουν μαζικά στο βόρειο τμήμα. Οι Γάλλοι στρατιώτες επενέβησαν χρησιμοποιώντας τουλάχιστον πενήντα δακρυγόνα και ειδικού τύπου χειροβομβίδες, προκειμένου να διαλύσουν το πλήθος των συγκεντρωθέντων και από τις δύο πλευρές της γέφυρας. Κατά τις ταραχές τραυματίστηκαν τουλάχιστον έξι Σέρβοι, οι οποίοι διακομίστηκαν σε κοντινό νοσοκομείο, όπου τους δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες, και ένας Γάλλος στρατιώτης.

Στο μεταξύ, χτες, ένας 40χρονος Σέρβος κάτοικος της πόλης Γκνιλιάνε δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από ένοπλους δράστες. Σύμφωνα με μαρτυρίες γειτόνων του, ο 40χρονος Ντραγκολγιούμπ Στογιάνοβιτς, πατέρας δύο παιδιών, έπεσε θύμα βίας Κοσσοβάρων Αλβανών, που επί καιρό του ζητούσαν επίμονα να τους πουλήσει σε εξευτελιστική τιμή την περιουσία του...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ