Τρίτη 11 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
Σε «μερικές βδομάδες» τα τελικά αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-

Μεγάλη ήταν η προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες που στήθηκαν προχτές στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη για την ανάδειξη νέας αρχής στους δεκάδες δήμους και κοινότητες της χώρας.

Σύμφωνα με παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), η συμμετοχή των ψηφοφόρων ανήλθε στο 70% του εκλογικού σώματος. Οσον αφορά στα τελικά αποτελέσματα, αυτά φαίνεται πως θα γίνουν γνωστά παρά μόνον μετά από μερικές βδομάδες... Η εικόνα σ' όλη την επικράτεια της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης δεν είναι ακόμη αρκετά σαφής, καθώς έως χτες το μεσημέρι είχε καταμετρηθεί μόνο το 25% των ψηφοδελτίων. Εντούτοις, το κόμμα των «Σοσιαλδημοκρατών», που είχε ταχθεί υπέρ της μεγαλύτερης συνεργασίας ανάμεσα σε Κροάτες, Σέρβους και μουσουλμάνους, φάνηκε να κυριαρχεί στις μεγαλύτερες πόλεις που κατοικούνται από μουσουλμάνους. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, οι «Σοσιαλδημοκράτες» εμφανίζονταν να έχουν μεγάλο προβάδισμα στους τέσσερις δήμους στο Σαράγεβο, στην Τούζλα, στην πόλη Γκόραζντε και στο Μπίχατς. Επιπλέον, το «Σερβικό Δημοκρατικό Κόμμα» φάνηκε να επικρατεί στους περισσότερους δήμους και κοινότητες της «Σερβοβοσνιακής Δημοκρατικής Οντότητας».

Ο ΟΑΣΕ δεν έδωσε κάποια ενδεικτικά εκλογικά αποτελέσματα για τις περιοχές της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, οι οποίες κατά πλειοψηφία κατοικούνται από Κροάτες. Εντούτοις, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το ευρύτερο εκ των πολιτικών κομμάτων των Κροατών της Βοσνίας, «HDZ», φαίνεται πως προπορεύεται σ' αυτές τις περιοχές...

Ο Ρόμπερτ Μπάρι (Αμερικανός), επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, εξέφρασε ικανοποίηση για την εκλογική διαδικασία, παρατηρώντας σε σχετική ανακοίνωσή του πως «αν και σε ορισμένες μεμονωμένες περιπτώσεις παρατηρήθηκαν πράξεις εκφοβισμού και εξτρεμισμού, εντούτοις, βλέπουμε πως αυτές οι εκλογές ήταν ελεύθερες και δίκαιες». Η Μπενίτα Φερέρο-Ουάλντερ (Αυστριακή), που προεδρεύει αυτό το διάστημα του ΟΑΣΕ, δήλωσε πως τα πρώτα αποτελέσματα φανερώνουν «πως ένας αυξανόμενος αριθμός Βόσνιων ψηφοφόρων υποστηρίζουν μετριοπαθή κόμματα, τα οποία προβάλλουν ένα πολυεθνικό πρόγραμμα».

Οι ΗΠΑ ήταν απ' τις πρώτες χώρες που έσπευσαν να εκφράσουν την ικανοποίησή τους για την πορεία διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Ρούμπιν, υποστήριξε πως «η συμμετοχή του λαού της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, τόσο με την προσέλευσή του στις κάλπες, όσο και με τη συμπεριφορά του κατά τις εκλογές, αποτελεί παράδειγμα του λαού ενός έθνους που αναλαμβάνει τη βασική κυβερνητική διαδικασία, η οποία δικαιωματικά ανήκει σε αυτόν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ