Τρίτη 11 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
Καθυστερημένη αποστολή βοήθειας στο διψασμένο Κέρας της Αφρικής

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Επί βδομάδες, αξιωματούχοι του ΟΗΕ και οργανώσεων αρωγής έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για την αβέβαιη τύχη εκατομμυρίων ανθρώπων, που απειλούνται με λιμοκτονία στο Κέρας της Αφρικής. Βασική αιτία; Η παρατεταμένη περίοδος ξηρασίας, που έχει προκαλέσει πλήθος προβλημάτων και «αφυδάτωση» στις ελπίδες που έτρεφαν για ένα καλύτερο μέλλον χώρες, όπως η Αιθιοπία, η Ερυθραία, η Σομαλία.

Μετά από τόσες αγωνιώδεις εκκλήσεις, η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφάσισε μόλις προχτές να αποστείλει το πρώτο φορτίο με τρόφιμα και πόσιμο νερό στους δεινοπαθούντες κατοίκους της Αιθιοπίας και της Σομαλίας. Το πρώτο φορτίο, βάρους 30.000 μετρικών τόνων τροφίμων, έφθασε χτες στο Τζιμπουτί, ενώ επιπλέον φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας βρίσκονται καθ' οδόν προς άλλες χώρες της ανατολικής Αφρικής.

Η ΕΕ έχει γνωστοποιήσει πως προγραμματίζει να στείλει φέτος στις πληγείσες από την ξηρασία αφρικανικές χώρες περίπου 800.000 τόνους βοήθειας σε τρόφιμα, τονίζοντας, ωστόσο, ότι η επιμελητειακή υποστήριξη για την επιχείρηση αυτή εμποδίζεται από τον πόλεμο μεταξύ της Αιθιοπίας και της γειτονικής της Ερυθραίας.

Τα Ηνωμένα Εθνη υπολογίζουν ότι περίπου 8.000.000 άνθρωποι απειλούνται με λιμοκτονία στην Αιθιοπία και ότι εκατοντάδες χιλιάδες άλλα άτομα δίνουν αγώνα ενάντια στο λιμό που πλήττει άλλες χώρες στο Κέρας της Αφρικής. Στη Σομαλία, τοπικές και διεθνείς υπηρεσίες αρωγής υπολογίζουν ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα. Στην περιοχή Μπακόλ της Σομαλίας, η οποία έχει πληγεί περισσότερο από την ξηρασία, καθημερινά πεθαίνουν κατά μέσον όρο 5 έως 7 άνθρωποι. Ηδη, έχουν δημιουργηθεί τα πρώτα κύματα προσφύγων, καθώς χιλιάδες οικογένειες έχουν εγκαταλείψει τα χωριά τους για να πάνε στις πόλεις, ελπίζοντας πως εκεί θα ικανοποιήσουν τις βασικές τους ανάγκες σε νερό και τροφή...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ