Τρίτη 11 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
RENAULT - VOLVO
«Βαρύ πυροβολικό» στην αυτοκινητοβιομηχανία

ΠΑΡΙΣΙ - ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-

Προς τη δημιουργία της πρώτης μεγάλης κατασκευαστικής αυτοκινητοβιομηχανίας βαρέων οχημάτων παγκόσμιου βεληνεκούς οδεύουν η γαλλική εταιρία «Renault» και η σουηδική «Volvo». Την πληροφορία αυτή δημοσιεύουν η βρετανική οικονομική εφημερίδα «Financial Times» και η γαλλική εφημερίδα «La Tribune» επικαλούμενες δηλώσεις ανώτερων στελεχών και των δύο αυτοκινητοβιομηχανιών και διατείνονται ότι η επίσημη ανακοίνωση της ευρείας συνεργασίας ανάμεσα στις δύο εταιρίες θα ανακοινωθεί, λίγο πριν την ετήσια συνεδρίαση των μετόχων της σουηδικής αυτοκινητοβιομηχανίας, στις 26 Απρίλη.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η «Renault» θα παραχωρήσει σημαντικό μέρος των μετοχών της στον τομέα της κατασκευής βαρέων οχημάτων στη «Volvo», η οποία θα «ανοίξει» το μετοχικό της κεφάλαιο στη γαλλική εταιρία. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, η συνεργασία των δύο εταιριών δε θα περιοριστεί μόνο στο συγκεκριμένο τομέα, αλλά θα επεκταθεί και στις μητρικές επιχειρήσεις. Μόλις πριν από λίγο καιρό, ο πρόεδρος της «Volvo», Λέιφ Γιόχανσον είχε, επί της ουσίας, προαναγγείλει τη συμφωνία όταν τόνιζε ότι η σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία βρισκόταν σε αναζήτηση μιας νέας μεγάλης συμμαχίας μετά την αποτυχημένη απόπειρα συνεργασίας με την, επίσης, σουηδική «Scania», για την οποία είχαν αποφανθεί αρνητικά οι θεσμικές αρχές ανταγωνισμού των Βρυξελλών.

Μετά την επισημοποίηση της συνεργασίας «Renault» - «Volvo», η νέα εταιρία θα ελέγχει περισσότερο του 20% της αμερικανικής αγοράς βαρέων οχημάτων και άνω του 30% της αντίστοιχης ευρωπαϊκής, στην οποία αλλοσυμπληρώνονται οι δραστηριότητές τους, καθώς η σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία δεσπόζει στην αγορά της Βόρειας και η γαλλική στην αγορά της Νότιας Ευρώπης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ