Κυριακή 14 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αλλοθι για νέα αντεργατικά μέτρα, η ΕΕ

Προετοιμάζοντας το έδαφος, για την εφαρμογή των νέων αντιλαϊκών μέτρων, ο νέος υπουργός Γ. Αλογοσκούφης, έκανε λόγο για «δημοσιονομική απογραφή». Αφήνοντας να εννοηθεί, πως το ΠΑΣΟΚ εξωράιζε την κατάσταση της οικονομίας, σε ορισμένους τομείς, ο Γ. Αλογοσκούφης, δήλωσε: «Δίνουμε πολύ μεγάλη έμφαση στη δημοσιονομική απογραφή που θα γίνει σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μια απογραφή που θα αποκαταστήσει τη διαφάνεια στους λογαριασμούς του Δημοσίου, θα αποκαταστήσει την αλήθεια αναφορικά με τα δημοσιονομικά ελλείμματα και τα χρέη, ώστε να ξέρουμε πού βρισκόμαστε».

Προδικάζοντας μάλιστα τα αποτελέσματα της απογραφής, είπε πως «το δημόσιο χρέος και τα ελλείμματα εξακολουθούν να απειλούν την οικονομία» και σκιαγραφώντας τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση της ΝΔ, διατύπωσε την άποψη πως «απαιτείται μια πολιτική που θα αντιμετωπίσει την κυβερνητική σπατάλη, θα ανακόψει τον υψηλό ρυθμό αύξησης των τρεχουσών πρωτογενών δαπανών του Δημοσίου και θα οδηγήσει σε ένα καλύτερο και λιγότερο σπάταλο κράτος».

Με απλά λόγια, τα περί «σπάταλου κράτους» δε σημαίνουν τίποτ' άλλο παρά ότι έρχονται και νέες περικοπές στις δαπάνες του κράτους ή κρατικών υπηρεσιών (νοσοκομεία, λοιποί κοινωνικοί φορείς) με το επιχείρημα «νοικοκυρέματος» των δημόσιων οικονομικών ή κάποιο άλλο επιχείρημα που θα εφεύρει το οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης. Προανήγγειλε επίσης, τη μείωση των συντελεστών φορολογίας των κερδών, μια «νέα διαρθρωτική πολιτική» (ιδιωτικοποιήσεις κλπ) καθώς και «συναινετική βελτίωση της λειτουργίας στην αγορά εργασίας» με στόχο -υποτίθεται- τη μείωση της ανεργίας, αλλά και την αντιμετώπιση άλλων λαϊκών προβλημάτων, μέσα από την ενίσχυση του ανταγωνισμού και του ρόλου του ιδιωτικού τομέα σε όλες τις αγορές αγαθών και υπηρεσιών.

Εννοείται, ότι πριν την οριστικοποίηση των κυβερνητικών αποφάσεων για τα νέα μέτρα που απαιτούν νομοθετική ή άλλη κυβερνητική ρύθμιση (φοροελαφρύνσεις, εργασιακά, ιδιωτικοποιήσεις, και άλλα μέτρα για το μεγάλο κεφάλαιο), οι εργαζόμενοι και τα πλατιά λαϊκά στρώματα θα κληθούν σύντομα να πληρώνουν τις αυξήσεις στις τιμές διαφόρων ειδών και υπηρεσιών (ασφάλιστρα, τιμολόγια ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κλπ) που είχαν «παγώσει» - με συμφωνίες κυρίων κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και εκπροσώπων διαφόρων κλάδων - μέχρι και τις εκλογές. Βλέπετε, η «απελευθερωμένη αγορά», επιτρέπει στις κρατικές και ιδιωτικές επιχειρήσεις να αυξάνουν όποτε και όσο θέλουν τις τιμές. Καθώς η προεκλογική περίοδος έληξε - με τα γνωστά αποτελέσματα - θα «ξεπαγώσουν» οι τιμές σε μια σειρά είδη και υπηρεσίες, οι εργαζόμενοι θα κληθούν και πάλι να πληρώσουν τα σπασμένα της «απελευθερωμένης αγοράς» και του «λιγότερου κράτους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ