Σάββατο 13 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Κλιμάκωση αναμένει ο Μπρέμερ

Κατοχή...

Associated Press

Κατοχή...
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Κλιμάκωση της βίας και των επιθέσεων όσο περισσότερο πλησιάζει η ώρα της μεταβίβασης της εξουσίας, προέβλεψε ο κατοχικός διοικητής Πολ Μπρέμερ εκτιμώντας ότι αυτό θα συμβεί γιατί όσοι κρύβονται πίσω από τις επιθέσεις «γνωρίζουν πολύ καλά ότι μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας δε θα έχουν κανένα πρόσχημα για τις ενέργειές τους». Παρ' όλα αυτά, όμως, ο Αμερικανός διοικητής των κατοχικών δυνάμεων στο Ιράκ, Ρικάρντο Σάντσες, υποστήριζε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα θα παραμείνουν, τουλάχιστον, άλλον ένα χρόνο στο Ιράκ. «Του χρόνου τέτοια εποχή, πιθανώς θα διεξάγονται οι πρώτες εκλογές και εμείς πρέπει να είμαστε εδώ για να εγγυηθούμε την ασφάλεια» δήλωσε ο Σάντσες συμπληρώνοντας, πάντως, ότι μέχρι τότε τα κατοχικά στρατεύματα θα γίνει προσπάθεια να έχουν μειωθεί δραστικά και το μεγαλύτερο βάρος να έχει περάσει στα χέρια «των νέων ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας».

Στο μεταξύ, χτες, στη Χαμπάνιγια σκοτώθηκαν άλλοι 2 Αμερικανοί στρατιώτες και ένας τρίτος τραυματίστηκε, όταν το όχημά τους έπεσε πάνω σε βόμβα που είχε τοποθετηθεί στην άκρη του δρόμου. Στη Βαγδάτη, εκατοντάδες σιίτες, οπαδοί ενός ακραίου κληρικού που έχει αυτοανακηρυχτεί σε Αγιατολάχ, χωρίς, όμως, να έχει γίνει αποδεκτός από τη θρησκευτική ηγεσία των Σιιτών, διαδήλωσαν κατά του κειμένου του νέου Συντάγματος της χώρας, κατηγορώντας το Κυβερνητικό Συμβούλιο και τις κατοχικές δυνάμεις ότι επιδιώκουν να έχουν μόνιμα υποτελείς τους Ιρακινούς.

Παράλληλα, χτες, συνεχίστηκαν οι δολοφονίες κληρικών που τείνουν να λάβουν διαστάσεις επιδημίας, κυρίως στην ιρακινή πρωτεύουσα. Με σχεδόν παρόμοιο τρόπο και με διαφορά λίγων 24ωρών, έχουν δολοφονηθεί, τις τελευταίες βδομάδες, σουνίτες και σιίτες κληρικοί, με διαδοχική σειρά, που δημιουργεί την εντύπωση ότι υπάρχει δράση και εκδίκηση. Παρ' όλα αυτά, εκπρόσωποι και των δύο πλευρών διαβεβαιώνουν ότι όσο και αν προσπαθούν οι δράστες αυτών των επιθέσεων να προκαλέσουν εμφύλια διαμάχη μεταξύ των δύο εθνοτικών κοινοτήτων, δε θα το πετύχουν. Στα κηρύγματά τους, οι κληρικοί και των δύο πλευρών καλούν σε ηρεμία και αλληλεγγύη ανάμεσα σε όλους τους Ιρακινούς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στα όπλα κατά των κατακτητών (2004-04-08 00:00:00.0)
Εντείνονται «ασφάλεια» και καχυποψία (2004-03-05 00:00:00.0)
Επιτροπή ειδικών στις εκλογές αποστέλλει ο Ανάν (2004-01-21 00:00:00.0)
Προειδοποιούν για κλιμάκωση οι σιίτες (2004-01-17 00:00:00.0)
Επείγουσα ανάκληση Μπρέμερ σε καταιγισμό εκρήξεων (2003-11-12 00:00:00.0)
Ξεχειλίζει η οργή των Σιιτών (2003-09-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ