Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΙΝΟΣ
Δικομματική αρένα

Βαρύτατες αλληλοκατηγορίες ΠΑΣΟΚ - ΝΔ για τη νέα σύμβαση για τα πετρέλαια του Πρίνου

Σε δικομματική αρένα μετατράπηκε χτες η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής όπου ανταλλάχτηκαν οξύτατοι χαρακτηρισμοί ανάμεσα στον υπουργό Ανάπτυξης Ε. Βενιζέλο και τους βουλευτές Καβάλας της ΝΔ.

Αφορμή ήταν η συζήτηση της σύμβασης για τα πετρέλαια του Πρίνου και το καθεστώς λειτουργίας τους από εδώ και πέρα. Ο υπουργός κατηγόρησε τη ΝΔ ότι άλλαξε τον εισηγητή που είχε ορίσει (τον βουλευτή Καβάλας Γ. Καλαντζή) με άλλον επειδή ο παραπάνω βουλευτής όσο και ο έτερος βουλευτής Καβάλας της ΝΔ Γ. Παναγιωτόπουλος, συμφωνούσαν με τη σύμβαση για τη λειτουργία του Πρίνου, την οποία σήμερα η ΝΔ την καταγγέλλει ως διάτρητη.

Ο Ε. Βενιζέλος έκανε λόγο για πολιτική ανανδρία και τεράστιο ζήτημα πολιτικής τάξης, οι βουλευτές της ΝΔ του απάντησαν ότι είναι ψεύτης και συκοφάντης και ο πρόεδρος της επιτροπής αναγκάστηκε να διακόψει τη συνεδρίαση προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Οι δύο βουλευτές Καβάλας της ΝΔ προσπάθησαν να διαψεύσουν τους ισχυρισμούς του υπουργού και είπαν ότι στο μόνο το οποίο συμφώνησαν ήταν στη συνέχιση της απασχόλησης των εργαζομένων.

Η σύμβαση για τον Πρίνο προβλέπει ότι τη διαχείρισή του την αναλαμβάνει κοινοπραξία των εργαζομένων σε αυτόν και μηχανικών που δούλευαν εκεί και απαλλάσσει την εταιρία που μέχρι πρόσφατα εκμεταλλεύονταν τα κοιτάσματα.

Τοποθετούμενος στην επιτροπή μετά τους διαξιφισμούς των εταίρων του δικομματισμού, ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου είπε ότι στο νομοσχέδιο περιέχονται δύο θέματα που έπρεπε να έρθουν χωριστά για συζήτηση. Το ένα είναι η αναστολή των γεωτρήσεων της παλιάς εταιρίας και το άλλο η κύρωση της νέας σύμβασης.

Ο βουλευτής κατήγγειλε ότι η εταιρία που εκμεταλλευόταν μέχρι τώρα τα κοιτάσματα απαλλάσσεται από το κόστος που της αναλογεί στη διάλυση των εγκαταστάσεων και στη φροντίδα του περιβάλλοντος. Μάλιστα, για το σκοπό της διάλυσης είχε προϋπολογίσει η ίδια ένα ποσό της τάξης των 30 εκατ. δολαρίων, το οποίο τώρα το κρατάει. Η κυβέρνηση με τη σύμβαση δεν αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο μετά την αποχώρηση της εταιρίας από τον Πρίνο να την αποβάλει από όλη την περιοχή έρευνας και αυτό παρόλο που για περισσότερο από ένα χρόνο δεν πραγματοποιεί καμία απολύτως εργασία.

Ο Στ. Παναγιώτου είπε ότι το καλύτερο θα ήταν η ανάληψη της εγκαταλειμμένης εκμετάλλευσης ολοκληρωτικά από τα Ελληνικά Πετρέλαια και ανέφερε ότι επιφυλάσσετε να τοποθετηθεί για τη νέα σύμβαση στη συζήτηση που θα γίνει στην Ολομέλεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ