Σάββατο 20 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ
Εγκλωβισμένη στα αμερικανικά σχέδια

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για ενίσχυση της ελληνικής δύναμης

Διευρύνεται η ελληνική εμπλοκή στο φαύλο κύκλο που έχει ανοίξει στο Κοσσυφοπέδιο η ιμπεριαλιστική τακτική του «διαίρει και βασίλευε». Την ίδια ώρα έντονη ανησυχία επικρατεί στις τάξεις των περίπου 600 ανδρών της Ελληνικής Δύναμης Κοσσυφοπεδίου (ΕΛΔΥΚΟ). Τα μηνύματα αυτής της ανησυχίας έρχονται από τους συγγενείς των Ελλήνων στρατιωτικών που υπηρετούν στην υπό ΝΑΤΟικό έλεγχο πολυεθνική δύναμη του Κοσσυφοπεδίου.

Η ΕΛΔΥΚΟ ουσιαστικά είναι εγκλωβισμένη στην περιοχή, καθώς αποτελεί καθημερινό στόχο των Κοσσοβάρων Αλβανών, που με τις ευλογίες του ΝΑΤΟ συνεχίζουν το έργο τους σε βάρος των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου, ενώ ταυτόχρονα τα ελληνικά στρατιωτικά τμήματα είναι υπό τις διαταγές των Αμερικανών. Ο μέχρι χτες απολογισμός ήταν η εγκατάλειψη από τις ελληνικές δυνάμεις τριών από τα συνολικά τέσσερα φυλάκια που είχαν, μετά από τις επιθέσεις Αλβανών που δέχτηκαν. Τα ελληνικά αποσπάσματα επιστρέφουν στις βάσεις τους στο Ουρόσεβατς και τη Μιτρόβιτσα.

Μάλιστα, όπως επιβεβαιώνεται από πηγές του ελληνικού ΓΕΕΘΑ, λόγω των τελευταίων γεγονότων, παγώνει προς το παρόν η διαδικασία επιστροφής στην Ελλάδα των 300 ανδρών του 507ου Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού, που βρίσκεται στη Μιτρόβιτσα. Επίσης ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο για αύξηση της ελληνικής δύναμης, αν οι Αμερικανοί και τα σχέδιά τους το απαιτήσουν. Ετσι, αυτό που αναμένεται άμεσα είναι να σταλούν νέες δυνάμεις από την Ελλάδα, σε αντικατάσταση αυτών που θα επαναπατριστούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ