Τρίτη 23 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνεχείς ανοιχτοί εκβιασμοί

ΕΕ, ΗΠΑ και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις πιέζουν για αποδοχή του «σχεδίου Ανάν»

Ακόμα και επαναλαμβανόμενα δημοψηφίσματα σκέφτονται Βρυξέλλες και Αγκυρα, μέχρι να εξασφαλιστεί το «ναι» των Ελληνοκυπρίων στο αμερικανόπνευστο «σχέδιο Ανάν». Βέβαια, οι πιέσεις για αποδοχή των όσων σχεδιάζουν τα ιμπεριαλιστικά κέντρα δε σταματούν στιγμή. ΗΠΑ, Βρετανία και Γερμανία στέλνουν υψηλόβαθμους αξιωματούχους τους να παρακολουθήσουν από κοντά τις διαβουλεύσεις που αρχίζουν αύριο Τετάρτη στη Λουκέρνη της Ελβετίας, με τη συμμετοχή πλέον των κυβερνήσεων Ελλάδας και Τουρκίας. Είναι δε εμφανής η προσπάθειά τους - ακόμα και του ΟΗΕ - να εμφανίσουν την ελληνοκυπριακή ηγεσία και τους εκπροσώπους των εισβολέων ως ένα και το αυτό.

Χτες γνωστοποιήθηκε ότι ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, Τόμας Γουέστον, αλλά και ο υποδιευθυντής ευρωπαϊκών υποθέσεων και αρμόδιος για το Κυπριακό, αξιωματούχος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ντομινίκ Τσίλκοτ, θα βρίσκονται στην Ελβετία στο πλαίσιο των διευρυμένων συνομιλιών για το Κυπριακό. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Ελβετία μεταβαίνουν και οι επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών στη Λευκωσία των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ελλάδας, Μάικλ Κλόσον, Λιν Πάρκερ και Χρήστος Παναγόπουλος αντίστοιχα. Ενδιαφέρον επιδεικνύει και η γερμανική κυβέρνηση, που εντός της εβδομάδας αποφασίζει αν θα μεταβεί στην Ελβετία και ο εντεταλμένος για το Κυπριακό πρώην πρεσβευτής της Γερμανίας στη Λευκωσία, Πέτερ Βίτινγκ.

Ο Κύπριος πρόεδρος Τάσος Παπαδόπουλος και ο Ελληνας πρεσβευτής μεταβαίνουν στην Ελβετία σήμερα Τρίτη. Από το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας ο υπουργός Πέτρος Μολυβιάτης και ο υφυπουργός Γιάννης Βαληνάκης μεταβαίνουν εκεί Τετάρτη. Το διάστημα 28-31 Μάρτη θα βρίσκονται εκεί και οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας.

Αλλωστε το Κυπριακό θα συζητηθεί και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που πραγματοποιείται Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες. Οπως δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Ιακώβου, συζήτηση για το θέμα θα γίνει την Πέμπτη το βράδυ στο δείπνο των υπουργών Εξωτερικών. Εκτίμησε πως δε θα γίνει ειδική συζήτηση στη συνεδρίαση των Ευρωπαίων ηγετών, όμως θα υπάρξει αναφορά στα συμπεράσματα της Συνόδου.

«Μέχρι να υποκύψουν»

Παράλληλα συνεχίζονται οι εκβιασμοί σε βάρος των Ελληνοκυπρίων. Ο πρόεδρος της μεικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής ΕΕ - Τουρκίας, Γιοστ Λάκενταϊκ,προειδοποίησε ότι εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά τοποθετηθεί αρνητικά στο δημοψήφισμα της 20ής Απρίλη, η ΕΕ θα ζητήσει τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δε θα θελήσει να αποδεχτεί ένα «όχι» ως την οριστική και αμετάκλητη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Φυσικά όλο αυτό το διάστημα οι Ελληνοκύπριοι υφίστανται συνεχόμενες πιέσεις από Αμερικανούς, Βρετανούς και ΕΕ για αποδοχή του «σχεδίου Ανάν», με διάφορα «επιχειρήματα» και υπαινιγμούς για το τι θα επιφέρει ένα «όχι». Πάντως είναι η δεύτερη φορά που διαχέεται πληροφορία περί επανάληψης του δημοψηφίσματος. Αρχές Μάρτη ο πρώην ειδικός εκπρόσωπος της Βρετανίας στο Κυπριακό, Ντέιβιντ Χάνεϊ, δήλωνε στο «CNN Turk», ότι αν οι Ελληνοκύπριοι πουν «όχι», θα βρουν απέναντί τους την ΕΕ, η οποία θα απαιτεί τη διενέργεια δημοψηφισμάτων μέχρι να προκύψει το «ναι».

Και ενώ η πολιορκία σφίγγει γύρω από τη Λευκωσία, στην Αγκυρα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για το Κυπριακό, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, του υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ, του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγού Χιλμί Οζκιόκ και του υφυπουργού Εξωτερικών, Ουγούρ Ζιγιάλ. Κατά την τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ» η τουρκική πλευρά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν πρέπει να περιμένουμε αποτελέσματα από την τετραμερή και ότι οι δύο πλευρές θα «παίξουν» για τις εντυπώσεις. Ο δε κατοχικός ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, ειδοποίησε τον Ανάν ότι οι Τουρκοκύπριοι θα αντιπροσωπευτούν στις συνομιλίες από τον ψευδοπρωθυπουργό Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Τα μηνύματα που έρχονται από την Αγκυρα και τον Ντενκτάς δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, σχολίασε επί του θέματος ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, Χρήστος Παναγόπουλος.

Ουσιαστικές διαφορές

Χτες έγινε η 15η και τελευταία συνάντηση Ελληνοκυπρίων - Τουρκοκυπρίων στην πρώτη φάση των συνομιλιών, όπως αυτές καθορίστηκαν από τη συμφωνία της Νέας Υόρκης. Είχε λίγο - πολύ απολογιστικό χαρακτήρα, και καλά πληροφορημένες πηγές υπογραμμίζουν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών στα πλείστα ουσιαστικά θέματα του Κυπριακού.

Ενδεικτικά: Σε ό,τι αφορά τους νόμους έχουν συζητηθεί 102, ενώ μόνο 15 έχουν ολοκληρωθεί. Οι διαφορές στο θέμα αυτό παραμένουν κυρίως διότι η τουρκοκυπριακή πλευρά υποστηρίζει ότι για την εφαρμογή πρέπει να υπάρχει συμφωνία και από τα δύο μέρη. Στα οικονομικά θέματα, ενώ αρχικά επιτεύχθηκε συμφωνία για το νόμισμα και την κεντρική τράπεζα, η τουρκοκυπριακή πλευρά φαίνεται ότι υπαναχώρησε, ζητώντας νέο νόμισμα και να υπάρχει κάποιου είδους κεντρική τράπεζα στο τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο. Ακόμα στο θέμα των εποίκων, η τουρκοκυπριακή πλευρά υποβάλλει νέα πρόταση, να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα όλοι όσοι έχουν υπηκοότητα και όλοι όσοι βρίσκονται στην Κύπρο να παραμείνουν.

Αλλωστε ο ίδιος ο ειδικός σύμβουλος του Ανάν για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο, αναφερόμενος σε ό,τι έγινε μέχρι τώρα στις διαπραγματεύσεις παρατήρησε πως έχει γίνει τεράστιος όγκος εργασίας από τις τεχνικές επιτροπές, αλλά αυτό δεν ισχύει και για τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων(είναι εμφανής η προσπάθεια και του ΟΗΕ να βάλει Παπαδόπουλο και Ντενκτάς στο ίδιο τσουβάλι). Πρόσθεσε ότι έχουν σμικρυνθεί οι διαφορές σε ορισμένα σημεία, αλλά δεν έχει γίνει το «πάρε - δώσε» που αναμενόταν. Τέλος, υποστήριξε ότι θα πρέπει να γίνει εντατική εργασία στην Ελβετία και θα απαιτηθεί αρκετή πολιτική βούληση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ