Τρίτη 23 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΒΟΥΛΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Εξωραϊσμός της αντιλαϊκής πολιτικής

Eurokinissi

Προσπάθεια εξωραϊσμού της αντιλαϊκής πολιτικής που θα υλοποιήσει η κυβέρνησή του έκανε στην αρχική του ομιλία το Σάββατο το πρωί ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ουσιαστικά τις προεκλογικές εξαγγελίες του κόμματός του και κατέβαλε ιδιαίτερη προσπάθεια να πείσει για τον τρόπο υλοποίησής τους με προφανή στόχο να κερδίσει χρόνο και να υφαρπάξει την κοινωνική συναίνεση.

Στους κεντρικούς άξονες της οικονομικής πολιτικής της νέας κυβέρνησης - όπως προέκυψε και από την ομιλία του Κ. Καραμανλή - περιλαμβάνονται η βελτίωση της παραγωγικότητας και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, ρυθμός ανάπτυξης που να υπερβαίνει το 5% του ΑΕΠ, η μείωση της ανεργίας κατά 3% έως το τέλος της τετραετίας και η σύγκλιση μισθών και συντάξεων προς τον μέσο όρο της ΕΕ στα επόμενα οκτώ χρόνια. Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να μείνει σε γενικόλογα επίπεδα, όσον αφορά στις αντιλαϊκές πολιτικές που θα εφαρμόσει και έτσι η νέα λιτότητα που θα προκύψει από την κυβερνητική πολιτική κρύφτηκε πίσω από το στόχο της σταθερής μακροοικονομικής πολιτικής της εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών και της μείωσης του δημόσιου χρέους.

Απόλυτα ξεκάθαρος, όμως, ήταν ότι αναφέρθηκε στη ΝΑΤΟική συνδρομή για την «ασφάλεια» των Ολυμπιακών Αγώνων. Είπε συγκεκριμένα ότι η συνδρομή που ζητήθηκε αφορά στους τομείς της εναέριας επιτήρησης, του θαλάσσιου ελέγχου και του βιοχημικού πεδίου. Θέλοντας δε να απαντήσει στην κριτική που γίνεται για την έλευση του ΝΑΤΟ είπε ότι «η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων δεν είναι ζήτημα ιδεολογίας. Εχουμε, είπε, επιτακτική υποχρέωση να πάρουμε όλα εκείνα τα μέτρα που απαιτούνται για τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια».

Αποδέχτηκε τη συναίνεση
του ΠΑΣΟΚ

Στην κριτική του Γ. Παπανδρέου ότι οι κυβερνητικές εξαγγελίες ήταν γενικόλογες απάντησε στη δευτερολογία του την Κυριακή το βράδυ ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής. Ανέφερε δε ως δείγματα συγκεκριμένων δεσμεύσεων την κατάργηση της εισφοράς 1-5% από τις συντάξεις, την αύξηση του ΕΚΑΣ μέσα στην πρώτη τετραετία, όπως επίσης και την αύξηση της αγροτικής σύνταξης. Επίσης, επανέλαβε τη δέσμευση για το χαρακτηρισμό ως πολύτεκνης της οικογένειας με τρία παιδιά και τη λύση του θέματος με τα πανωτόκια τα οποία χαρακτήρισε «νομιμοποιημένη ληστεία».

Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αν και κράτησε χαμηλούς τόνους, είπε ότι υπάρχουν εκκρεμότητες και κατασκευαστικές και νομικές και οικονομικές. Ανέφερε ότι το ενδιαφέρον της κυβέρνησης επικεντρώνεται στην επιτάχυνση των ρυθμών για να είναι όλα έτοιμα για τους αγώνες και κατηγόρησε στελέχη του ΠΑΣΟΚ ότι με κομματική εντολή δεν έμειναν στις θέσεις που κατείχαν για την προετοιμασία των αγώνων.

Δεν άφησε, βέβαια, ανεκμετάλλευτη τη συναίνεση που πρόσφερε ο Γ. Παπανδρέου στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και είπε ότι «η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων συμφωνούμε στις στρατηγικές επιλογές: στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό, στην πολιτική της ειρήνης, την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, στις πρωτοβουλίες στα Βαλκάνια».

Υπεραμύνθηκε της συμμετοχής στην τετραμερή διάσκεψη για το Κυπριακό και απαντώντας στον υπαινιγμό του Γιώργου Παπανδρέου ότι η συμμετοχή του επιβλήθηκε από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ τόνισε: «Δεν περιποιεί τιμή για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κάνει τέτοιους υπαινιγμούς και νομίζω ότι είμαι σαφέστατος στο μήνυμα που σας δίνω».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα διαπραγματευτεί «σκληρά» στην ΕΕ για την προστασία των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και επανέλαβε τη θέση του ότι θα γίνει αναλυτική και ακριβής απογραφή στην οικονομία και ότι θα παταχτούν τα φαινόμενα αδιαφάνειας και γραφειοκρατίας. Τέλος, επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι θα αποδοθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση οι θεσμοθετημένοι πόροι που παρακρατήθηκαν από το κράτος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Βλέπουν» ομαλές ευρω-τουρκικές εξελίξεις (2006-06-28 00:00:00.0)
«Ανταγωνιστικότητα» και ελάχιστο εισόδημα... (2003-09-02 00:00:00.0)
Προτάσεις «σωτηρίας» στην κυβέρνηση (2001-05-08 00:00:00.0)
Θεσμική συναίνεση (2000-07-06 00:00:00.0)
Τα ...κοινοβουλευτικά (1999-03-06 00:00:00.0)
Περήφανη για τη στήριξη στην κυβέρνηση! (1998-05-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ