Τρίτη 23 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΒΟΥΛΗ
ΠΑΙΔΕΙΑ - ΥΓΕΙΑ - ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Στα... σαγόνια του ιδιωτικού κεφαλαίου

Με έμφαση στην αναζήτηση συναίνεσης για την αποτελεσματική προώθηση της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της ΝΔ και με εξαγγελίες που επιβεβαιώνουν την ταύτιση της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ στα μέτρα που φέρνουν την εκπαίδευση πιο κοντά στις ανάγκες του κεφαλαίου, η υπουργός Παιδείας παρουσίασε τις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης για την Παιδεία.

Στο νεοφιλελεύθερο πνεύμα που χαρακτηρίζει όλο το φάσμα της πολιτικής της ΝΔ, η Μ. Γιαννάκου αναφέρθηκε ανάμεσα σε διάφορες υποσχέσεις για αναβάθμιση πλευρών της Παιδείας και στην πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην εφαρμογή της «αξιολόγησης» όλων των φορέων και μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και στη «διαρκή σύνδεση της εκπαίδευσης με την παραγωγική διαδικασία και την αγορά εργασίας».

Η υπουργός Παιδείας, αποφεύγοντας να αναφερθεί στα μέτρα που στρέφονται ενάντια στο δικαίωμα στη μόρφωση, περιορίστηκε στο να εξαγγείλει επέκταση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης στα 12 χρόνια, παραφράζοντας ουσιαστικά το αίτημα για ενιαίο 12χρονο υποχρεωτικό σχολείο για όλους και κάνοντας λόγο για ένα σχολείο που θα δίνει βάσεις για διά βίου κατάρτιση. Μίλησε, παράλληλα, για ενίσχυση της οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας των ΑΕΙ, ίδρυση και ενίσχυση νέων τμημάτων, αύξηση υποτροφιών.

Οπως έστρωσαν οι προηγούμενοι...

Στη συνέχεια του έργου της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στους τομείς της Υγείας και της Πρόνοιας θα προχωρήσει η κυβέρνηση της ΝΔ με προτεραιότητα και «άλλοθι» τις ολυμπιακές υποχρεώσεις, όπως προκύπτει από τις προγραμματικές εξαγγελίες του υπουργού Υγείας Νικήτα Κακλαμάνη.

Ο υπουργός ανέφερε ότι πρώτη προτεραιότητα θα είναι η υγειονομική θωράκιση της χώρας στους Ολυμπιακούς και ανακοίνωσε μέτρα, που πέραν των άλλων, δε διασφαλίζουν την υγειονομική επάρκεια της χώρας. Ανακοίνωσε ότι:

  • Θα προχωρήσει σε απευθείας ανάθεση για τον εξοπλισμό του νέου συντονιστικού κέντρου του ΕΚΑΒ.
  • Από τα 270 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ μόνο τα 200 θα μπορέσουν να παραδοθούν τώρα.
  • Τα Ολυμπιακά νοσοκομεία θα λειτουργήσουν με το υπάρχον ελλιπέστατο προσωπικό. Η Πολυκλινική θα λειτουργήσει στους Ολυμπιακούς, με εθελοντές και θα παραμείνει κλειστή μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2005, αφού δεν έχει προβλεφτεί προσωπικό, προκειμένου να λειτουργήσει ως Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου, ενώ το ΚΥ του Βύρωνα θα λειτουργήσει με επικουρικό προσωπικό.

Ο Ν. Κακλαμάνης ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσει το αντιλαϊκό έργο του ΠΑΣΟΚ στην Υγεία, αφού συμφωνεί, όπως είπε, σε «ορισμένα σημεία» με τους νόμους που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση. Ετσι, ανακοίνωσε την κατάθεση ενός νομοσχεδίου μέσα στην άνοιξη για το νέο τρόπο διοίκησης των νοσοκομείων. Ακόμα, την κατάθεση νομοσχεδίου για την αλλαγή του τρόπου προμηθειών και την κατάθεση μέσα στο φθινόπωρο νομοσχεδίου για την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, στοχεύοντας ουσιαστικά στην υλοποίηση, όπως είπε, του νομοσχεδίου του 1997 του Κώστα Γείτονα!

Μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε την κατάργηση της λίστας φαρμάκων, που δεν ωφελεί τους ασφαλισμένους, αφού παραμένει η συμμετοχή στις φαρμακευτικές δαπάνες, ενώ το μέτρο συνοδεύεται και με οροφή δαπανών, πέραν της οποίας θα υπάρχει άμεση επιβάρυνση των ασφαλισμένων.

Παίρνουν σειρά οι αστικές συγκοινωνίες

Την ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας, που δεν πρόλαβε να υλοποιήσει η απελθούσα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αναλαμβάνει να προωθήσει η νέα κυβέρνηση της ΝΔ.

Αυτό προκύπτει ξεκάθαρα από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, έστω και αν ο αρμόδιος υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών Μ. Λιάπης, παρέλειψε - την τελευταία στην κυριολεξία στιγμή - να αναφερθεί χτες στη Βουλή, σε απόσπασμα της ομιλίας του για την πολιτική που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση της ΝΔ για τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας. Συγκεκριμένα, εκείνο που δεν είπε χτες ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών, είναι ότι κατ' εφαρμογή του νόμου 2669/98 που ψήφισε η προηγούμενη κυβερνητική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, η νέα κυβέρνηση θα μετατρέψει «σε σύγχρονες και αποτελεσματικές εταιρίες» τους συγκοινωνιακούς φορείς ΕΘΕΛ, ΗΛΠΑΠ, ΗΣΑΠ και ΑΜΕΛ (εταιρία λειτουργίας μετρό) στις οποίες ο νέος ΟΑΣΑ, με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα αναθέτει την εκτέλεση του συγκοινωνιακού έργου, «με σύμβαση παραχώρησης συγκεκριμένου χρόνου».

Το ίδιο καθεστώς ισχύει και σήμερα στους συγκοινωνιακούς φορείς βάσει του νόμου 2669/98. Απλά η προηγούμενη κυβέρνηση δεν πρόλαβε να περάσει στο επόμενο στάδιο, που είναι η εκχώρηση συγκοινωνιακού έργου σε ιδιώτες. Κάτι, που ετοιμάζεται να κάνει τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ, αξιοποιώντας το νόμο που ψήφισε η προηγούμενη κυβερνητική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ