Πέμπτη 25 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Φραγμό στην ελεύθερη ανταλλαγή επιστημονικών πληροφοριών

Στην εφαρμογή αντισυνταγματικής διάταξης προχώρησε η κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία αποβαίνει σε βάρος της παγκόσμιας επιστήμης και της πολιτικής της ελεύθερης ανταλλαγής επιστημονικών πληροφοριών για το καλό της ανθρωπότητας.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προχώρησε στον περιορισμό των δημοσιεύσεων επιστημονικών άρθρων από την Κούβα, το Ιράν, τη Λιβύη και το Σουδάν, παραβιάζοντας έτσι την αρχή της ελευθερίας της έκφρασης που περιέχεται στο Σύνταγμα. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση Μπους παρεμποδίζει την έρευνα, καθιστώντας δύσκολο σε Κουβανούς επιστήμονες να δημοσιεύουν τις εργασίες τους σε αμερικανικές επιστημονικές επιθεωρήσεις.

Η συγκεκριμένη απαγόρευση έρχεται από διάταξη που δημοσιεύτηκε πέρσι από το υπουργείο Οικονομικών που καθορίζει ότι η δημοσίευση άρθρων από τις παραπάνω χώρες παραβιάζει τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σ' αυτές. Οσοι δε συμμορφώνονται με τις διατάξεις αυτές θα τους επιβάλλεται πρόστιμο μέχρι και 50.000 δολάρια και ποινή μέχρι και 10 χρόνια φυλάκισης.

Ποικίλες αντιδράσεις

Αντιδρώντας, η κουβανική Ακαδημία Επιστημών, με ανακοινωθέν της τονίζει ότι «μόνο η ελεύθερη διάδοση των ιδεών και της γνώσης ανάμεσα στους επιστήμονες και στους ακαδημαϊκούς δασκάλους σε όλον τον κόσμο μπορεί να προωθήσει την επιστήμη για το καλό της ανθρωπότητας».

«Αυτό το παράλογο μέτρο συνιστά κίνδυνο για το λαό των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο Αγκουστίν Λάγκε, διευθυντής του Κέντρου της Μοριακής Ανοσολογίας της Κούβας. «Γνωρίζουμε πως η επιστημονική κοινότητα των ΗΠΑ δε θα επιτρέψει την εφαρμογή της και θα το αντιμετωπίσει μέσω νομικών καναλιών», πρόσθεσε.

«Νομίζαμε ότι η ανθρωπότητα είχε αφήσει πίσω της τέτοιες εποχές, που θυμίζουν την περίοδο του Χίτλερ, όπου μόνο η Αρειανή επιστήμη αναγνωριζόταν ως έγκυρη και οτιδήποτε άλλο εκδιωκόταν», επισήμανε και πρόσθεσε ότι «πρόκειται για μεσαιωνικό και φασιστικό μέτρο».

Κάθε χρόνο, το Κέντρο Μοριακής Ανοσολογίας της Κούβας δημοσιεύει 30 επιστημονικά άρθρα σε ειδικευμένα περιοδικά από μια σειρά χώρες, συμπεριλαμβάνοντας και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Οι επιστήμονες από τις ΗΠΑ ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τη μελέτη της κλινικής ογκολογίας που διεξάγει το Κέντρο», επισήμανε ο Αγκ. Λάγκε. «Κάθε δύο χρόνια οργανώνουμε σεμινάριο για την ανοσοθεραπεία του καρκίνου, και ομάδα μελετών των ΗΠΑ συμμετέχει».

Στις ΗΠΑ, ο καρκίνος έρχεται δεύτερος στη λίστα των αιτιών θανάτου, με περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι να πεθαίνουν απ' αυτή την ασθένεια.

«Σύντομα θα δημοσιευτούν άρθρα που αφορούν μονοκυτταρικά αντισώματα για όγκους στο κεφάλι και το λάρυγγα, καθώς και για εμβόλιο για τον καρκίνο του πνεύμονα», πρόσθεσε.

Θα συνεχίσουν τη δημοσίευση των άρθρων

Η Αμερικανική Ενωση για την Ανάπτυξη της Επιστήμης (AAAS), που εκδίδει το επιστημονικό περιοδικό «Σάιενς», το οποίο χαίρει γενικής εκτίμησης, η Αμερικανική Κοινότητα Φυσικής (APS) και το Αμερικανικό Ινστιτούτο Φυσικής (AIP) είναι κάποιες από τις οργανώσεις που τονίζουν πως δε θα εφαρμόσουν τη διάταξη, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύει το βρετανικό περιοδικό «Νέιτσουρ».

Ο διευθυντής του Αμερικανικού Ινστιτούτου Φυσικής, Μαρκ Μπρόντσκι, δηλώνει απόλυτα ενάντια στην εφαρμογή της διάταξης. «Πιστεύουμε ότι προστατευόμαστε από την ελευθερία της έκφρασης», δήλωσε στο περιοδικό «Νέιτσουρ». Το «Νέιτσουρ» και άλλες εκδόσεις της Εκδοτικής Ομάδας «Νέιτσουρ» έχουν ανακοινώσει ότι δέχονται άρθρα από τις χώρες που βρίσκονται, υπό το καθεστώς αποκλεισμού των ΗΠΑ.

Δεν υπάρχει καμία βάση να αρνηθούμε άρθρα απ' αυτές τις χώρες, επισήμανε ο εκδότης του «Νέιτσουρ», Φίλιπ Κάμπελ, προσθέτοντας ότι έχουν ζητήσει νομική βοήθεια.

Στις ΗΠΑ, ο Αλαν Αντλερ, που ηγούνταν των νομικών και κυβερνητικών θεμάτων εκ μέρους της Ενωσης των Αμερικανών Εκδοτών, ένωση που αντιπροσωπεύει την πλειοψηφία των μη κερδοσκοπικών εκδόσεων στη χώρα, επισήμανε ότι «πιστεύουμε πως είναι λάθος, τόσο από νομικής άποψης όσο και από θέμα αρχής».

Ο καθηγητής και ερευνητής Μαρκ Μ. Ράσενικ, διευθυντής του Εκπαιδευτικού Προγράμματος της Μελέτης του Νευρικού Συστήματος του Πανεπιστημίου του Ιλινόις έχει χαρακτηρίσει την απόφαση αυτή της κυβέρνησης των ΗΠΑ «παράλογη».

«Η επιστήμη θα πρέπει να ενεργεί ανεξάρτητα από παρεμβάσεις από οποιαδήποτε κυβέρνηση. Επιστήμονες από κάθε χώρα θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να συνεργάζονται και να ανταλλάσσουν πληροφορίες», δήλωσε ο Ράσενικ στο «Γκράνμα Ιντερνάσιοναλ».

Ο Ράσενικ πιστεύει ότι «η κυβέρνηση Μπους προσπαθεί να βοηθήσει την ακροδεξιά (στο Μαϊάμι)» (...) «οπότε, η ανανεωμένη έμφαση στο εμπάργκο είναι ένα μέρος της πολιτικής της κυβέρνησης».

Τους απαγόρευσαν τη μετάβαση

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμαίνεται και η πρόσφατη άρνηση χορήγηση βίζας σε 70 Αμερικανούς καθηγητές ιατρικών σχολών, γιατρούς και επιστήμονες που σχεδίαζαν να παρακολουθήσουν διεθνές συνέδριο με θέμα την «κωματώδη κατάσταση και το θάνατο», στην Αβάνα. Από τη μεριά της η κουβανική Ακαδημία Επιστημών διατείνεται πως οι απαγορεύσεις αυτές στόχο έχουν να προσελκύσουν τις ψήφους των Κουβανών εξορίστων που ζουν στη Φλόριδα, μια πολιτεία εξαιρετικά κρίσιμη για την πορεία της επανεκλογής του προέδρου Μπους στις εκλογές του ερχόμενου Νοέμβρη.

Το συμπόσιο στην Κούβα είναι το 4ο Διεθνές Συνέδριο για το «Κώμα και το Θάνατο», όπου συμμετείχαν περισσότεροι από 200 επιστήμονες από όλο τον κόσμο. Αμερικανοί επιστήμονες και ερευνητές, ειδικά στον τομέα της μοριακής βιολογίας και μαθηματικών, το έχουν χαρακτηρίσει ως «παγκόσμιας κλάσης», ωστόσο, έχουν αποκλειστεί με μοναδική ευθύνη της δικής τους κυβέρνησης.


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ