Πέμπτη 25 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
«Το Εκουαδόρ είναι έξω από την κολομβιανή διένεξη... »

Αυτά ισχυρίζεται ο Πρόεδρος του Εκουαδόρ, Λούσιο Γκουτιέρες, ωστόσο οι αποδείξεις για το αντίθετο είναι πλέον ολοφάνερες, όπως αναφέρει ο Μαρσέλο Λαρέα, ανταποκριτής του λατινοαμερικάνικου πρακτορείου ADITAL στο Εκουαδόρ

Ο Αλβαρο Ουρίμπε, Πρόεδρος της Κολομβίας, δέχτηκε πρόσφατα στην πρωτεύουσα Μπογκοτά τον Εκουαδοριανό Πρόεδρο Λούσιο Γκουτιέρες εν μέσω πανηγυρισμών και εγκωμίων: «Δε θα ξεχάσουμε ποτέ τη στάση του στην Ομάδα του Ρίο, όπου πρωτοστάτησε, ώστε να αποσπάσει από τη διεθνή κοινότητα τη δέσμευση για αποφασιστική συνεργασία στη λύση της πρόκλησης που αντιμετωπίζει η Κολομβία από πλευράς των τρομοκρατών».

Με αυτά του τα λόγια αποκαλύφθηκε η συμμετοχή της κυβέρνησης Γκουτιέρες στον πόλεμο του Ουρίμπε, μέσα στο εκρηκτικό χαρτί περιτυλίγματος του «Σχεδίου Κολομβία», κάτι που ο ίδιος είχε αρνηθεί μετά από καταγγελίες του Εκουαδοριανού Τύπου, που απαίτησε διαφάνεια στους χειρισμούς του αναφορικά με την εσωτερική κολομβιανή διένεξη.

Ωστόσο, οι αποδείξεις είναι ολοφάνερες. Το παρασκήνιο της πρότασης του Εκουαδοριανού προέδρου, που συμφωνήθηκε με τον Ουρίμπε και απευθυνόταν στην Ομάδα του Ρίο, ήταν να υποχρεώσουν τους Κολομβιανούς αντάρτες να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ή να αντιμετωπίσουν μία πολυεθνική στρατιωτική επέμβαση.

Σε αυτά να προστεθεί και η εγκαθίδρυση μιας ειδικής κατάστασης πολέμου στην περιοχή των συνόρων ανάμεσα στις δύο χώρες. Η επιστράτευση των 7.000 Εκουαδοριανών στρατιωτών για επιχειρήσεις στην εν λόγω περιοχή, όπως καταγγέλλουν Εκουαδοριανοί στρατιωτικοί εν αποστρατεία, ως ασπίδα συγκράτησης των ανταρτών που θα δέχονται επιθέσεις από το βορρά, επιβεβαιώνει την προοπτική της συμμετοχής τους σε στρατιωτικές και αιματηρές ενέργειες και τον κίνδυνο να εμπλακεί το Εκουαδόρ σε έναν πόλεμο που δεν είναι δικός του. Η αεροπορική βάση της Μάντα εξελίχθηκε σε ουσιαστικό άξονα της επέμβασης των ΗΠΑ στην κολομβιανή σύγκρουση, όπως επίσης και οι διάφορες επιχειρήσεις υπό την αιγίδα της Νότιας Διοίκησης στη συνοριακή ζώνη, που ξεκινούν από τη στρατιωτική «βοήθεια» και φτάνουν μέχρι και τη συμμετοχή του Γραφείου Μετανάστευσης (Usaid) και άλλων οργανισμών αυτής της χώρας. Συμπεριλαμβανομένης και της από κοινού δράσης μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας και την CIA των ΗΠΑ, όπως αποκαλύφθηκε με την κράτηση του αντάρτη των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC), Ρικάρδο Παλμέρα, στην πρωτεύουσα του Εκουαδόρ, Κίτο. Ας προστεθεί και ένα πρόγραμμα που αποτελείται από 200 σημεία και που προωθεί ο αρχηγός της Νότιας Διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, Τζέιμς Χιλ, ώστε να προχωρήσει τάχιστα η στρατιωτική παρέμβαση του Πενταγώνου στο Εκουαδόρ.

Το γνωστό «Σχέδιο Κολομβία» που η Ουάσιγκτον παρουσιάζει ως πόλεμο κατά των ναρκωτικών, αλλά στην πραγματικότητα στόχο έχει να προωθήσει τις θέσεις και τα γεωστρατηγικά συμφέροντά της στην περιοχή των Ανδεων, του Αμαζονίου και του Ειρηνικού, χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση της Κολομβίας ως πόλεμος κατά των αντάρτικων δυνάμεων, δηλαδή τις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις (FARC) και το Στρατό για την Εθνική Απελευθέρωση (ELN), τις οποίες χαρακτηρίζει τρομοκρατικές.

Σε αυτά τα πλαίσια, οι προσεχτικές δηλώσεις του Γκουτιέρες στο κολομβιανό Κοινοβούλιο, όπου τόνισε ότι «το Εκουαδόρ δε θα αναμειχθεί στην κολομβιανή διένεξη, από σεβασμό στην ελεύθερη διάθεση των λαών» αποδεικνύουν το βάρος της αυξανόμενης αντίστασης μέσα στο Εκουαδόρ, να υιοθετήσει ως δικό του τον πόλεμο του Προέδρου της Κολομβίας Ουρίμπε. Ωστόσο, τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους. Και φυσικά ο Πρόεδρος Γκουτιέρες ψεύδεται.


Γ.Καρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ