Κυριακή 28 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Ασταθές οικοσύστημα

Ο κύκλος του μεθανίου του βυθού είναι ένα τμήμα του πλανητικής κλίμακας κύκλου του άνθρακα το οποίο αγνοούσαμε μέχρι τώρα, θεωρώντας ότι όσος άνθρακας φτάνει στο βυθό ιζηματοποιείται και εγκλωβίζεται εκεί μέχρι κάποια ηφαιστειακή έκρηξη ή η βύθιση των τεκτονικών πλακών να επαναφέρει στην ατμόσφαιρα ένα μέρος του. Ο κύκλος του μεθανίου πραγματοποιείται από ένα είδος μικροβίων που λέγονται άρχαια. Τα άρχαια παράγουν μεθάνιο μεταβολίζοντας οργανικά ιζήματα του βυθού. Το μεθάνιο ανεβαίνει μέσα από σχισμές και χάσματα (πράσινα βέλη) και καθώς φτάνει στη διεπιφάνεια βυθού - θάλασσας παγώνει και σε πολλά σημεία σχηματίζει με το νερό ένυδρες μορφές (6 μόρια νερού δημιουργούν ένα κελί που φυλακίζει ένα μόριο μεθανίου) (λευκό).

Τα ένυδρα είναι εξαιρετικά ασταθή. Καθώς επικαλύπτονται από νέα στρώματα ιζήματος, ζεσταίνονται αρκετά, ώστε να απελευθερώσουν και πάλι το μεθάνιο που περιέχουν. Ενα μικρό μέρος του αναδύεται μέσα από παγωμένες «καμινάδες», που υπάρχουν σε μεγάλους αριθμούς κατά μήκος των άκρων των ηπείρων. Συνήθως, η μεγαλύτερη ποσότητα του μεθανίου δε φτάνει καν έως το νερό. Καταναλώνεται από άλλα είδη άρχαιων, που λειτουργώντας συμβιωτικά παρέχουν ενέργεια σε βακτήρια ικανά να μετατρέπουν τα θειικά άλατα των ιζημάτων σε υδρόθειο (άρχαια και βακτήρια οξειδώνουν το μεθάνιο χρησιμοποιώντας το οξυγόνο των θειικών αλάτων με μηχανισμό που δεν είναι ακόμα απολύτως γνωστός). Το υδρόθειο (γνωστό για την άσχημη μυρωδιά του) γίνεται με τη σειρά του τροφή για οστρακοειδή, σωληνοειδή σκουλήκια και άλλα ζώα του βυθού που ζουν συγκεντρωμένα γύρω από τις «καμινάδες».

Το πρόβλημα με αυτόν τον συναρπαστικό κύκλο του μεθανίου, όσον αφορά στην ανθρωπότητα, είναι η μεγάλη αστάθειά του. Με το πέρασμα των αιώνων συγκεντρώνονται στο βυθό τεράστιες ποσότητες μεθανίου. Αρκεί μια υποθαλάσσια κατολίσθηση, ή ελαφριά θέρμανση του νερού του βυθού για να απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα καταστροφικές ποσότητες. Οι ποσότητες αυτές μπορεί να εκραγούν π.χ. από έναν κεραυνό, να προκαλέσουν ασφυξία σε μεγάλες περιοχές ή να συμβάλουν σημαντικά στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ