Πέμπτη 25 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Λαϊκή συγκίνηση εν μέσω «υψηλών» συναντήσεων

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Δεκάδες ξένοι αξιωματούχοι και αρχηγοί κρατών παρέστησαν στη χτεσινή επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα των βομβιστικών επιθέσεων της Μαδρίτης στον καθεδρικό ναό Αλμουδένα στην ισπανική πρωτεύουσα. Μεταξύ των «υψηλών προσώπων» και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, που δεν έχασαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον Χοσέ Λουίς Θαπατέρο την παρουσία των Ισπανών στρατιωτών στο Ιράκ.

Ο νικητής των ισπανικών εκλογών πάντως είχε σειρά συναντήσεων με πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες, με τους οποίους συζήτησε πληθώρα θεμάτων. Αυτές που ξεχώρισαν ήταν με τον Πολωνό πρωθυπουργό, Λέσεκ Μίλερ, όπως και με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, και το Γερμανό καγκελάριο, Γκέρχαρντ Σρέντερ. Στόχος να επισπευσθεί η συμφωνία για το Ευρωσύνταγμα.

Εν μέσω όλων των διαβουλεύσεων και των πιέσεων προς πάσα κατεύθυνση ωστόσο, ενδεικτικό των πραγματικών προθέσεων της κυβέρνησης Θαπατέρο είναι το γεγονός ότι σχεδιάζει να εξευμενίσει τις ΗΠΑ με την ενίσχυση των δυνάμεων που συμμετέχουν στην κατοχή του Αφγανιστάν μόλις οι Ισπανοί αποχωρήσουν από το Ιράκ. Καταπώς φαίνεται η επιλογή αυτή αφ' ενός αποδεικνύει την «αποφασιστικότητα» της Ισπανίας «στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» (αδιαπραγμάτευτη θέση της μελλοντικής κυβέρνησης), ενώ αφ' ετέρου προτιμάται επειδή, όπως υποστηρίζουν οι Σοσιαλιστές, αυτή την κατοχή την υποστηρίζει τόσο η ΕΕ όσο και ο ΟΗΕ, ενώ συμμετέχει και το ΝΑΤΟ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ