Σάββατο 27 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τι αναφέρει το κείμενο συμπερασμάτων

Το πλήρες κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αφορά στην Κύπρο είναι το εξής:

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει τη συνεχιζόμενη ισχυρή υποστήριξή του στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ να βοηθήσει τα μέρη να αδράξουν την ιστορική ευκαιρία για να πετύχουν συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Καλωσορίζει τη συνεχιζόμενη προθυμία της Επιτροπής να παράσχει βοήθεια για την ταχεία λύση εντός του πλαισίου του κοινοτικού κεκτημένου. Επίσης χαιρετίζει την προσφορά της Επιτροπής να οργανώσει μια διεθνή διάσκεψη υψηλού επιπέδου στις Βρυξέλλες στις 15 Απριλίου για την προετοιμασία μιας διάσκεψης δωρητών.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παραμένει πεπεισμένο ότι μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση μπορεί να επιτευχθεί μέχρι την 1η Μαΐου. Καλεί όλα τα μέρη να διατηρήσουν ισχυρή δέσμευση για ένα επιτυχές αποτέλεσμα της διαδικασίας των συνομιλιών με τη συνεργασία των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Τουρκίας. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει την ισχυρή προτίμηση για την ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και επαναλαμβάνει την ετοιμότητά του να ενσωματώσει τους όρους μιας τέτοιας λύσης, σύμφωνα με τις ιδρυτικές αρχές της ΕΕ».

Ευρωπαίοι διπλωμάτες σημειώνουν ότι η Ελλάδα απέτυχε να εξασφαλίσει την ικανοποίηση του αιτήματος των Ελληνοκυπρίων για ελεύθερη μετακίνηση πολιτών σε όλες τις περιοχές της Κύπρου. Αντιθέτως, στο νέο σχέδιο Ανάν, που σημεία του έχουν δει το φως της δημοσιότητας, προωθείται το αίτημα της τουρκοκυπριακής πλευράς να απαγορευτεί η ελεύθερη διακίνηση στο βόρειο τμήμα της νήσου.

«(Το κείμενο) δεν αναφέρει τίποτα που θα μπορούσε να έχει παρερμηνευτεί από τα συμβαλλόμενα μέρη», δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης, ο οποίος ερωτηθείς εάν οι Ελληνες εξασφάλισαν τη διατύπωση που επιδίωκαν είπε: «Δεν κέρδισαν τίποτα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ