Κυριακή 28 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 31 ΜΑΡΤΗ
Ωρα για άμεση δράση, καμιά επανάπαυση

Οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης και η δεδομένη συναίνεση στην ουσία της πολιτικής της από το ΠΑΣΟΚ. Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, που επισφραγίζουν ένα νέο γύρο αντεργατικής επίθεσης στην ΕΕ. Η άρνηση του ΣΕΒ, να δώσει και τα ελάχιστα και η απαίτησή του για παραπέρα μείωση του εργατικού κόστους.

Η τρομολαγνία των ισχυρών, που στόχο έχει τη λήψη πρόσθετων αντιδημοκρατικών μέτρων σε βάρος των λαϊκών εργατικών κινημάτων. Η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, που έγινε το πρόσχημα για παραπέρα εμπλοκή του ΝΑΤΟ, για ενίσχυση της θέσης του στην ευρύτερη περιοχή με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ολα αυτά μαρτυρούν ότι η εκτίμηση που έκαναν προεκλογικά οι κομμουνιστές, πως έρχονται χειρότερες μέρες για το λαό μας, βγήκε πέρα για πέρα σωστή.

Απ' αυτή την άποψη, η πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 31 Μάρτη αποκτά ευρύτερα κοινωνικά και πολιτικά χαρακτηριστικά. Εκ των πραγμάτων, οι εργαζόμενοι έχουν απέναντί τους όχι μόνο τον ΣΕΒ, που επιδιώκει να καθηλώσει τους μισθούς, αλλά βρίσκουν, στο απέναντι χαράκωμα, την κυβέρνηση της ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα του ΝΑΤΟ. Βρίσκονται αντιμέτωποι, με το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής και τους εκφραστές της.

Για όλους αυτούς τους λόγους, οι εργαζόμενοι, τα συνδικάτα πρέπει να αντιμετωπίσουν την απεργία, με όρους συνολικής ταξικής αναμέτρησης. Και καθώς πρόκειται για την πρώτη πανεργατική κινητοποίηση μετά τις εκλογές, να βάλουν γερό θεμέλιο, για την παραπέρα ενίσχυση των αγώνων. Πάντα για τους εργάτες η απεργία ήταν το ύστατο και πιο σοβαρό όπλο στη διαχρονική αναμέτρησή τους με το κεφάλαιο. Και πάντα, έχρηζε ιδιαίτερης προσοχής και προετοιμασίας. Σήμερα, πολύ περισσότερο από κάθε άλλη φορά, η επιτυχία της απεργίας είναι καθήκον υψίστης σημασίας.


Σήμερα, που οι εργάτες και οι εργάτριες βιώνουν πρωτόγνωρες δυσκολίες. Που το εργατικό εισόδημα συρρικνώνεται. Σήμερα, που πάνω από μισό εκατομμύριο εργαζόμενοι δεν εξασφαλίζουν ούτε αυτό το ελάχιστο μεροκάματο. Που η εργατική λαϊκή οικογένεια βάζει βαθιά το χέρι, για να σπουδάσουν τα παιδιά της, που ακριβοπληρώνουν τη «δημόσια» Υγεία. Σήμερα, που το κεφάλαιο και οι πολιτικές, οι οποίες ασκούνται προς όφελός του, αμφισβητούν ευθέως ακόμα και το δικαίωμα στη σύνταξη. Σήμερα, κάθε αναμονή, κάθε αυταπάτη για το μέλλον, ακόμα και η πιο μικρή, θα αποβεί μοιραία.

Σήμερα, που ο «λάκκος» της εκμετάλλευσης, αποδεικνύεται πολύ βαθύς... Σήμερα, οι εργάτες και οι εργάτριες, έχουν χρέος, να σηκωθούν!

Μπροστά σε αυτό τον αδυσώπητο αγώνα, για το ψωμί, για το βιβλίο του παιδιού, τα φάρμακα του αρρώστου, για τη δημοκρατία στους χώρους δουλιάς και έξω απ' αυτούς, οι ταξικές δυνάμεις αναλαμβάνουν σοβαρά καθήκοντα. Καθήκον να οργανώσουν την πάλη. Να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για την επιτυχία της απεργίας. Να προετοιμάσουν, άνθρωπο τον άνθρωπο, εργάτη τον εργάτη, την απεργία στις 31 Μάρτη. Και να τραβήξουν σε αυτή τη μάχη ευρύτερες μάζες εργαζομένων. Να ρίξουν γερά θεμέλια για την κλιμάκωση των αγώνων.

Κάθε συνδικάτο μπαίνει μπροστά στις ευθύνες του. Η αδιαλλαξία της εργοδοσίας δε θα σπάσει με ευχολόγια. H νέα αντεργατική επίθεση δεν αντιμετωπίζεται με «κούφιες ντουφεκιές». Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ - που προήλθε από το 32ο Συνέδριο - και οι παρατάξεις που τη συγκροτούν, δεν μπορούν να εκπροσωπήσουν τα εργατικά συμφέροντα. Οι ευθύνες που αναλαμβάνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ είναι μεγάλες. Αποφασιστικά, μαχητικά, με το δικό τους αγωνιστικό πλαίσιο, κάνουν τη μάχη της απεργίας δική τους υπόθεση. Με κέντρο βάρους στα πρωτοβάθμια σωματεία, δουλεύοντας καθημερινά για την ταξική ενότητα μέσα σε αυτά. Δείχνοντας χωρίς καμιά ταλάντευση τις βαθύτερες αιτίες των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι. Αποκαλύπτοντας το ρόλο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, των κομμάτων εκείνων που θεωρούν μονόδρομο το Μάαστριχτ και την ΟΝΕ. Αναδείχνοντας την επιθετική φύση του ιμπεριαλισμού και τους κινδύνους που εκτρέφουν οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί. Το ΠΑΜΕ ήταν -και ο ρόλος αυτός στις σημερινές συνθήκες γίνεται ακόμα πιο έντονος - πραγματικό ανάχωμα της αντιλαϊκής λαίλαπας. Γερό μετερίζι αγώνα και διεκδίκησης. Γνήσιος εκφραστής των εργατικών συμφερόντων. Και σαν τέτοιο, δίνει τη μάχη και μπροστά στην πανελλαδική πανεργατική απεργία.



Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ