Κυριακή 28 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αλμπερτ Αϊνστάιν αντιπολεμικός φιλειρηνιστής

«Καλύτερα να με κάνουν κομμάτια παρά να πάρω μέρος σ' έναν πόλεμο...

Μια ιδιοφυία, ο Αλμπερτ Αϊνστάιν, ήταν μαχητικός πολέμιος του πολέμου και υπερασπιστής της ειρήνης.

Ο Αϊνστάιν, ως Γερμανοεβραίος και πριν καταφύγει στην Αμερική, κυνηγημένος από το ναζισμό, ήταν λόγω της επιστημονικής ιδιότητας, διακεκριμένο μέλος της πρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. Με την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία, η διοίκηση της γερμανικής αυτής ακαδημίας μεταβλήθηκε σε ενεργούμενο του ναζισμού και σε ό,τι αφορά την επιστήμη, στην τέχνη και τα γράμματα.

Η Ακαδημία υιοθέτησε τη θεωρία του Χίτλερ για ένα κράτος, έναν ηγέτη, ένα λαό. Αυτός ο «περιούσιος λαός» των υπερανθρώπων πήρε και τη «θεωρητική» επένδυση της τότε «νέας τάξης» του «ζωτικού χώρου» και του συνακόλουθου ρατσιστικού πολεμικού επεκτατισμού. Θεωρία που παραπέμπει στη σημερινή ιμπεριαλιστική αυτοκρατορία των πολέμων.

Ο Αϊνστάιν, στα πρώιμα ακόμη χρόνια του ναζισμού, κατάγγειλε τις πολεμόχαρες προθέσεις που εκτός των άλλων εφάρμοσε το ολοκαύτωμα και την εξόντωση του εβραϊκού στοιχείου, στο οποίο ανήκε και ο ίδιος. Τώρα το Ισραήλ του Σαρόν χρησιμοποιεί ολοκληρωτικές μεθόδους, που τόσο ακριβά πλήρωσε ο λαός αυτός.

Ο Αλμπερτ Αϊνστάιν αρνήθηκε κατηγορηματικά να υποταχθεί στην προκλητική απαίτηση της Ακαδημίας Επιστημών του Χίτλερ, να μετανοήσει, να συμβιβαστεί και να υποταχτεί. Και όχι μόνον αρνήθηκε, αλλά με σειρά δημόσιων δηλώσεων διατύπωσε την αντίθεση ενός υπεύθυνου ανθρώπου που είχε προβλέψει την ανθρωποκτόνα δράση του φασισμού και τον ραγδαία επερχόμενο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Παρακαταθήκες ιδιαίτερα πολύτιμες στους καιρούς μας, καθώς ο πλανητάρχης της «νεότερης» «νέας τάξης» σπέρνει πολέμους για να θερίσει την αντίσταση των λαών.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ