Κυριακή 28 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ
Κλιμακώνεται η ευρω-καταστολή

(Του απεσταλμένου μας).-

Χωρίς ιστορικό προηγούμενο είναι οι υπερεθνικοί μηχανισμοί καταστολής που συγκροτούνται στην ΕΕ, στο όνομα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, σηματοδοτώντας ταυτόχρονα την αλματώδη «στροφή» της σε αντιδραστικότερη κατεύθυνση.

Αξιοποιώντας στο έπακρο το δολοφονικό χτύπημα στη Μαδρίτη, οι ηγέτες των 25 κρατών - μελών αποφάσισαν να ακολουθήσουν το δρόμο που χάραξαν οι ΗΠΑ μετά την 11η Σεπτέμβρη 2001, δένοντας χειροπόδαρα τους λαούς και βάζοντας στο «γύψο» δημοκρατικά και ατομικά δικαιώματα. Το «αντιτρομοκρατικό πακέτο» της ΕΕ πάει χέρι χέρι με το «αντικοινωνικό πακέτο» των αποφάσεων της Λισαβόνας. Στην πραγματικότητα όσοι σηκώνουν κεφάλι ή πάνε «κόντρα στο ρεύμα» και αμφισβητούν τη «νέα τάξη», μπαίνουν υπό στενή παρακολούθηση και επιτήρηση, αφού σύμφωνα με τον ισχύοντα ορισμό της τρομοκρατίας, κάθε ενέργεια που υπονομεύει τις υπάρχουσες «κοινωνικοπολιτικές δομές» μπορεί να χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική.

Στην ξεχωριστή «διακήρυξη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», που υιοθέτησαν προχτές στις Βρυξέλλες οι ηγέτες της ΕΕ, αναφέρεται με σαφήνεια ένα ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων που αγγίζει όλους τους τομείς, από την εξωτερική πολιτική και την «ασφάλεια των συνόρων» μέχρι την οικονομία και τις καθημερινές μετακινήσεις των πολιτών.

Ολα τα κράτη - μέλη οφείλουν να συμμορφωθούν μέσα σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, δημιουργώντας ταυτόχρονα τους όρους μιας «αντιτρομοκρατικής συναίνεσης».

Πρώτα απ' όλα πρέπει να θωρακιστούν με το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο, με τη θέσπιση των ευρω-τρομονόμων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παροτρύνει όλα τα κράτη - μέλη να λάβουν οιαδήποτε μέτρα εξακολουθούν να απαιτούνται προκειμένου «να εφαρμοστούν πλήρως και χωρίς καθυστέρηση» συγκεκριμένα νομοθετικά μέτρα που αφορούν το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, τη δημιουργία κοινών ομάδων έρευνας, τη σύσταση της δικαστικής αστυνομίας (Eurojust). Στο ίδιο μήκος κύματος απαιτείται να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες έγκρισης των γνωστών τρομονόμων και τα ειδικά μέτρα για την αστυνομική και δικαστική συνεργασία και αμοιβαία συνδρομή. Στη σχετική δήλωση της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών ορίζεται καταληκτική προθεσμία για τη θέσπιση των παραπάνω μέτρων το αργότερο μέχρι τον φετινό Ιούνη.

Παράλληλα, ανοίγει το δρόμο για νέα νομοθετήματα που θα αφορούν την παρακολούθηση των πάσης φύσεως επικοινωνιών, από τα τηλέφωνα μέχρι το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Δίνεται εντολή στο Συμβούλιο να εξετάσει προτάσεις για τη θέσπιση κανόνων σχετικά «με την παρακράτηση δεδομένων κίνησης των επικοινωνιών από παρόχους υπηρεσιών», καθώς και την ανταλλαγή πληροφοριών «σχετικά με αποφάσεις για τρομοκρατικές ενέργειες». Τα σχετικά μέτρα θα εγκριθούν το αργότερο μέχρι τον Ιούνη του 2005. Προωθείται επίσης η δημιουργία μηχανισμών φακελώματος, όπως το ευρωπαϊκό μητρώο και η «βάση δεδομένων» με εγκληματολογικό, όπως χαρακτηρίζεται, υλικό.

Μέσα από την απόφαση των «25» προβάλλει ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Ευρωπαϊκής Αστυνομίας (Europol) και των μυστικών και άλλων υπηρεσιών «ασφάλειας». Ζητείται από τα κράτη - μέλη να ενισχύσουν την Europol και τις «αντιτρομοκρατικές ικανότητές» της, διασφαλίζοντας ότι οι αρχές επιβολής του νόμου των κρατών - μελών θα της παρέχουν κάθε πληροφορία «αμέσως μόλις αυτή περιέλθει στην κατοχή τους». Επίσης η Europol εφοδιάζεται με ξεχωριστό «σύστημα πληροφοριών», το οποίο θα περιλαμβάνει και «πρωτόβουλες μυστικές πληροφορίες», ενώ αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία στο ρόλο της ειδικής ομάδας (Task Force) των αρχηγών της αστυνομίας για το συντονισμό των επιχειρησιακών μέτρων όσον αφορά την «αντιμετώπιση και την πρόληψη τρομοκρατικών ενεργειών».

Η αποτελεσματικότερη λειτουργία των «συστημάτων πληροφοριών» είναι βασικός άξονας των αποφάσεων των ηγετών των «25», καθώς θα παρακολουθούνται οι πάντες και τα πάντα, αδιαφορώντας για την παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων. Κατ' αρχήν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καταθέσει στο Συμβούλιο Κορυφής του Ιουνίου προτάσεις σχετικά με την «ανταλλαγή προσωπικών πληροφοριών», αναφέροντας συγκεκριμένα το DNA, τα δακτυλικά αποτυπώματα και στοιχεία σχετικά με τις θεωρήσεις διαβατηρίων. Καθορίζεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, μέχρι το τέλος του 2004, να εγκριθούν οι γνωστές προτάσεις της Κομισιόν για την «ενσωμάτωση βιομετρικών αναγνωριστικών δεδομένων σε θεωρήσεις και διαβατήρια». Επίσης μέχρι τον Ιούνιο θα τεθούν σε ισχύ νέες λειτουργίες του συστήματος πληροφοριών Σένγκεν. Ιδρύεται Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαχείρισης Συνόρων, ενώ οι μεταφορικές εταιρίες αναλαμβάνουν την υποχρέωση να «γνωστοποιούν τα στοιχεία των μεταφερομένων ατόμων». Σύντομα θα έρθουν και μέτρα για την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στα λιμάνια και τα πλοία, όπως αξιώνουν άλλωστε και οι ΗΠΑ.

Μπορεί, προσωρινά μάλλον, να απορρίφθηκε η ιδέα για τη δημιουργία μιας ευρω-CIA, αλλά οι ηγέτες της ΕΕ υπογράμμισαν ότι πρέπει να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ αστυνομίας και μυστικών υπηρεσιών τόσο μεταξύ τους όσο και με την Europol.

Η αντιτρομοκρατική εκστρατεία της ΕΕ σηματοδοτείται με τη δημιουργία μιας θέσης «συντονιστή αντιτρομοκρατικής δράσης», που θα βρίσκεται υπό την εποπτεία του Χ. Σολάνα και θα εξασφαλίζει τη συνέχεια στην «αντιτρομοκρατική δράση» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο ίδιος ο Χ. Σολάνα θα καταθέσει στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου συγκεκριμένη έκθεση για την πορεία υλοποίησης των παραπάνω μέτρων.

Παράλληλα οι ηγέτες της ΕΕ διακήρυξαν τη βούλησή τους να ενισχύσουν τη συνεργασία τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ αναγορεύουν ως βασικό κριτήριο στις διακρατικές σχέσεις τη στάση απέναντι στην τρομοκρατία. «Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα αναλύει και θα αξιολογεί τη δέσμευση των χωρών να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία σε συνεχή βάση, γεγονός το οποίο θα αποτελεί παράγοντα που θα επηρεάζει τις σχέσεις της ΕΕ με αυτές τις χώρες», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η «αντιτρομοκρατική συσπείρωση» εκφράστηκε και με την υιοθέτηση «ρήτρας αλληλεγγύης» που προβλέπεται στο άρθρο 42 του Ευρωσυντάγματος, σύμφωνα με την οποία τα κράτη - μέλη δεσμεύονται να συνδράμουν με όλα τα μέσα, περιλαμβανομένων και των στρατιωτικών, εάν κάποιο μέλος της ΕΕ «δεχτεί τρομοκρατική επίθεση».


Π. Κ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Αντιτρομοκρατική» δράση σε παγκόσμια κλίμακα (2006-12-06 00:00:00.0)
«Τρομοκρατικές» προτεραιότητες (2005-09-08 00:00:00.0)
Με οδηγό το Λονδίνο (2005-07-31 00:00:00.0)
Θεριεύει η καταστολή (2004-03-21 00:00:00.0)
Και «ειδική ομάδα» για τις επιστολές - βόμβες (2004-01-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ