Τρίτη 30 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Αμερικανοί σκότωσαν έναν «βομβιστή αυτοκτονίας» που επιχείρησε να τους επιτεθεί χτες στο ανατολικό Αφγανιστάν. Στο πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, αύριο αρχίζει η νέα Διάσκεψη του Βερολίνου για το «μέλλον» της χώρας, τρεις μέρες μετά την επίσημη παραδοχή του «Προέδρου» Καρζάι ότι οι «εκλογές» στη χώρα αναβάλλονται για το Σεπτέμβρη.

ΟΥΑΝΑ.-- «Ολοκληρώνονταν» χτες οι επιχειρήσεις καταδίωξης «στελεχών της αλ Κάιντα» στο δυτικό Πακιστάν από δυνάμεις του στρατού της χώρας αλλά και των ΗΠΑ. Επίσημος απολογισμός, 60 νεκροί αντάρτες, ανάμεσά τους και ένα «υψηλόβαθμο στέλεχός τους» ονόματι Αμπντάλα, 162 συλληφθέντες, 50 νεκροί στρατιώτες και 10 νεκροί πολίτες, κυρίως γυναικόπαιδα.

ΤΥΝΙΔΑ.-- Τριβές προκαλεί στους κόλπους του Αραβικού Συνδέσμου η επ' αόριστον αναβολή της Συνόδου Κορυφής των 22 μελών του, που αποφασίστηκε από την τυνησιακή ηγεσία, που έχει την περιοδική προεδρία του Συνδέσμου και θα φιλοξενούσε τη σύνοδο. Ο Τυνήσιος Πρόεδρος επέμεινε ότι αιτία της αναβολής υπήρξε η «αδυναμία εξεύρεσης κοινού τόπου» στα δύο βασικά ζητήματα του Παλαιστινιακού και του αμερικανικού σχεδίου «μεταρρυθμίσεων στη μείζονα Μέση Ανατολή». Η Αίγυπτος προσφέρθηκε να φιλοξενήσει «άμεσα» τη σύνοδο.

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Βουλευτές της κυβερνώσας συντηρητικής παράταξης και του Εργατικού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπερψήφισαν χτες στη Γερουσία της Αυστραλίας νομοσχέδιο για την εκμετάλλευση του 80% των αποθεμάτων τού (υποτίθεται ανεξάρτητου) Ανατολικού Τιμόρ σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο...

ΣΕΟΥΛ.-- Επιχειρώντας να προκαταλάβει την προγραμματισμένη για σήμερα έναρξη συνεδρίασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Νότιας Κορέας, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Παρκ Κουάν Γιονγκ υπεραμύνθηκε χτες της πρόσφατης κοινοβουλευτικής αποπομπής του Προέδρου της χώρας Ρο Μου Γιουν με τον ισχυρισμό πως «δεν ήταν πραξικόπημα αλλά εξέλιξη σύμφωνα με όλες τις προβλεπόμενες νομικές διαδικασίες»...

ΓΕΝΟΒΑ.-- Δυο βόμβες εξερράγησαν χτες τα ξημερώματα κοντά σε αστυνομικό σταθμό της Γένοβας της Ιταλίας, προκαλώντας μικρές ζημιές, αλλά όχι τραυματισμούς.

ΚΙΕΒΟ.-- Διακόπηκε χτες η λειτουργία αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ρίβνε, στη δυτική Ουκρανία, έπειτα από την ενεργοποίηση του συστήματος ασφαλείας του για αδιευκρίνιστο λόγο.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Και ο Ραχούλ Γκάντι, γιος του εκλιπόντος πρώην πρωθυπουργού της Ινδίας Ρατζίβ Γκάντι και της συζύγου του Σόνιας, θέτει υποψηφιότητα με το κόμμα του Κογκρέσου στις πρόωρες γενικές εκλογές στην Ινδία (20 Απρίλη - 8 Μάη).

ΤΖΑΜΟΥ.-- Λεωφορείο συνετρίβη χτες σε γκρεμό στο Κασμίρ, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 23 άνθρωποι να βρουν το θάνατο και πολλοί άλλοι να τραυματιστούν.

ΚΟΛΟΜΠΟ.-- Σε μια κίνηση δίχως προηγούμενο, η εκλογική επιτροπή της Σρι Λάνκα ανέλαβε τον έλεγχο των κρατικών ΜΜΕ ενόψει των γενικών εκλογών της Παρασκευής στη χώρα.

ΤΑΪΠΕΪ.-- Αμερικανοί εγκληματολόγοι μετέβησαν χτες στην Ταϊβάν για να βοηθήσουν τις έρευνες για την απόπειρα δολοφονίας του Προέδρου Τσεν Σούι Μπιάν, που η αντιπολίτευση χαρακτήρισε «στημένη» ώστε να επανεκλεγεί ο Τσεν στις εκλογές της 20ής Μάρτη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Αναγνωριστική» σύνοδος άνευ αποτελέσματος (2007-03-13 00:00:00.0)
«Διαβουλεύσεις»... (2004-05-15 00:00:00.0)
Μια κρίση που μπορεί(;) να περιμένει (2004-03-20 00:00:00.0)
Πρελούδιο της Συνόδου (2001-07-19 00:00:00.0)
Παραιτήθηκε ο Λι Τενγκ-Χούι (2000-03-25 00:00:00.0)
«Εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας» κηρύσσει η Πρόεδρος (1999-12-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ