Τετάρτη 31 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Πλώρη για ανατιμήσεις σε φάρμακα - δίδακτρα

Νέες αυξήσεις στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων μεθοδεύουν να επιβάλουν οι σχολάρχες από την επόμενη σχολική χρονιά. Εκπρόσωποι του κλάδου, προφανώς και στα πλαίσια της προετοιμασίας της κοινής γνώμης, μιλούν για αυξήσεις τουλάχιστον 6%-8%. Το ποσοστό αυτό είναι ολοφάνερα αισθητά υψηλότερο από τον επίσημο πληθωρισμό, αλλά οι σχολάρχες φέρονται αποφασισμένοι να αξιοποιήσουν πλήρως τις θεωρίες και πολιτικές απόψεις περί πλήρους ελευθερίας στη διαμόρφωση των τιμών. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου πρόκειται να συναντηθεί σήμερα με τους εκπροσώπους των ιδιοκτητών ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων.

Τις γνωστές ανέξοδες, αλλά άνευ ουσιαστικού περιεχομένου, δηλώσεις του τύπου «στόχος της κυβέρνησης είναι η πρόσβαση όλων σε φθηνό και καλό φάρμακο», επανέλαβε στο μεταξύ, χτες, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, ενώ στην πραγματικότητα η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί με τη μεριά των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου και στα ζητήματα υγείας. Ο Γ. Παπαθανασίου επανέλαβε ακόμα ότι η πολιτική της κυβέρνησης δε θα επιφυλάσσει εκπλήξεις και θα είναι αποτέλεσμα «συνεργασίας» με τους φορείς.

Απόλυτα ευθυγραμμισμένος με την κυβερνητική πολιτική όσον αφορά στην κατάργηση της λίστας εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΠΦΣ Δ. Βαγιωνάς, «γιατί δεν έχει νόημα», όπως ισχυρίστηκε. Οσον αφορά το θέμα των τιμών των φαρμάκων, επιχείρησε να κρατήσει αποστάσεις, υποστηρίζοντας ότι «αυτό είναι θέμα της πολιτικής της φαρμακοβιομηχανίας».

Πέρα από τις τιμές των φαρμάκων, που ανεξάρτητα από το «περιτύλιγμα» που θα διαμορφώσει η κυβέρνηση με τους φαρμακοβιομήχανους, οι αυξήσεις είναι ένα το κρατούμενο και θέμα χρόνου, οι εργαζόμενοι έχουν μπροστά τους τις επόμενες μέρες έναν άλλο «Γολγοθά». Αυτόν των αναπόφευκτών εξόδων που φέρνουν μαζί τους οι γιορτές του Πάσχα. Ερωτηθείς σχετικά με την αγορά και τις τιμές που διαμορφώνονται ενόψει της αυξημένης καταναλωτικής κίνησης των επόμενων ημερών, ο υφυπουργός Ανάπτυξης επανέλαβε την προσήλωση της κυβέρνησης στις αρχές της «ελεύθερης αγοράς», που ταυτίζονται με τη «μείωση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων και τη λειτουργία του ανταγωνισμού». Ο ίδιος υποστήριξε ότι η εξέλιξη των τιμών δε δείχνει να κινούνται «πολύ υψηλά σε σχέση με πέρσι».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ