Τετάρτη 31 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΕΛΟΣ...

Η ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ: «Τέτοια ώρα, τέτοια λόγια θα σκεφτείτε, αλλά το σημειώνουμε: στη χτεσινή δήλωση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, την οποία διάβασε ο ίδιος ενώπιον των αντιπροσωπειών, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσος Παπαδόπουλος αναφέρεται ως "ηγέτης των Ελληνοκυπρίων"...» (από τη στήλη «3η σελίδα» του «ΕΘΝΟΥΣ»)

Ο ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ: «Στο Κυπριακό η πλειονότητα των διαμορφωτών γνώμης της ελληνικής κοινής γνώμης επιζητεί με πάθος το "ρεαλισμό" της υποχώρησης και του συμβιβασμού. Εστω και αν αυτό προϋποθέτει ακόμα και τη μετατροπή της Κύπρου ανοιχτά σε προτεκτοράτο. Εδώ όλοι ξαφνικά "ξεχνούν" τις αρχές που επικαλούνται για όλους τους άλλους. Είναι αντιαμερικανοί σε όλες τις περιπτώσεις, εκτός από το Κυπριακό, που είναι ελληνικό εθνικό θέμα. Εκεί, στο όνομα ενός ηττοπαθούς "ρεαλισμού" προτείνουν ακόμα και την αποδοχή του απαράδεκτου από κάθε άποψη σχεδίου του Κόφι Ανάν» (ανάλυση του Δ. Μπασάντη «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

Η ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ: «Οι οποίες πραγματικότητες - έστω και ως παράγωγα παρανομίας - νομιμοποιούνται τελικά και αποτελούν θεμελιώδη συστατικά του σχεδίου που αυτή τη στιγμή προάγεται ως πλαίσιο ιστορικού συμβιβασμού. Που ακολουθεί γραμμή μείζονος εσωτερικής διχοτομήσεως εδαφικά και διαιρέσεως συνταγματικά» (άρθρο του Α. Λυκαυγή, συμβούλου επικοινωνίας της Κύπρου στην Ελλάδα, «ΤΟ ΒΗΜΑ»).

Η ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ: «Αν ο κυπριακός λαός φοβηθεί τους εκβιασμούς που καθημερινά εκτοξεύονται και υπερψηφίσει το σχέδιο Ανάν, η διχοτόμηση θα επέλθει άμεσα και θα συνοδεύεται από παντοτινή τουρκοβρετανική συγκυριαρχία επί ολοκλήρου της Κύπρου. Αν, όπως αναμένεται, ο κυπριακός λαός καταψηφίσει το σχέδιο Ανάν, η διχοτόμηση ενδεχομένως θα επέλθει σταδιακά» (άρθρο του Π. Ηφαιστου στα «ΝΕΑ»).

ΕΙΡΗΝΗ ΕΝ ΤΑΦΩ: «Δεν μπορούμε να το κρίνουμε στατικά, καθώς λύση χωρίς υποχωρήσεις δεν υπάρχει. Το καθοριστικό κριτήριο είναι αν η λύση ενισχύει τις δυνάμεις της συμβίωσης, της συνύπαρξης, ανοίγει δυναμική ενοποίησης, επικοινωνίας, συμφιλίωσης στο νησί. `Η αν η ενασχόληση με τα θέματα ασφαλείας μπλοκάρει τις δυνατότητες του ειρηνικού μέλλοντος (από το κύριο άρθρο της «ΑΥΓΗΣ»).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ