Τετάρτη 31 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΜΠΕΡΤΟ ΧΟΥΑΝΤΟΡΕΝΑ
«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας»

«Η κυβέρνηση Μπους έχει σκληρύνει τη θέση της απέναντι στην Κούβα, ιδιαίτερα τώρα που προετοιμάζεται για εκλογές. Δε θα καταφέρουν τίποτα όμως, γιατί οι Κουβανοί, γύρω από τον Φιντέλ Κάστρο και το Κομμουνιστικό Κόμμα, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας και να βγούμε νικητές. Σε όλη αυτή την κατάσταση προστέθηκε τελευταία και η ΕΕ, η οποία με κάθε τρόπο προσπαθεί να πιέσει την Κούβα. Ο κουβανικός λαός έχει πάρει την απόφασή του και όλες αυτές οι προσπάθειες θα καταλήξουν σε αποτυχία».

Μ' αυτά τα λόγια ο υπουργός Αθλητισμού της Κούβας, Αλμπέρτο Χουαντορένα, περιέγραψε το κλίμα που επικρατεί στο Νησί της Επανάστασης. Ο δύο φορές Ολυμπιονίκης βρέθηκε στη χώρα μας, με αφορμή τη συνάντηση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου, ενώ θα πραγματοποιήσει και σειρά συναντήσεων με αθλητικούς και πολιτικούς παράγοντες της χώρας μας. Ο Α. Χουαντορένα σε δηλώσεις του στον «902 Αριστερά στα FM» και τη δημοσιογράφο Αννα Μπαλή, θέτει ως στόχο να καταλάβει η Κούβα θέση στις πρώτες 10 χώρες στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, ενώ μιλά για τον αθλητισμό στην Κούβα και εκφράζει τη φιλοδοξία η χώρα του να διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2012.

- ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια είναι η γνώμη σας για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων;

- ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εχω την άποψη ότι θα είναι καλοί Ολυμπιακοί Αγώνες. Η Κουβανική αποστολή, που θα αποτελείται περίπου από 150 αθλητές, προετοιμάζεται εντατικά. Εχουμε καλές ελπίδες και μεγάλες ελπίδες σε μια σειρά αθλήματα, όπως ο κλασικός αθλητισμός, ο στίβος, το μπέιζμπολ, το κανό, το γυναικείο τζούντο, το γυναικείο βόλεϊ, η τοξοβολία και σε μια σειρά από άλλα αθλήματα. Για μας ο στόχος είναι να είμαστε στις δέκα πρώτες χώρες.

- ΕΡ: Στη χώρα μας το θέμα που κυριαρχεί σε σχέση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι το θέμα της ασφάλειας και της απειλής τρομοκρατικών ενεργειών. Σαν παλιός και κορυφαίος Ολυμπιονίκης θα θέλαμε να μας πείτε το δικό σας μήνυμα για τους αγώνες και μάλιστα σε μια τέτοια περίοδο.

- ΑΠ: Εμείς θεωρούμε ότι ο αθλητισμός είναι ειρήνη, αλληλεγγύη και φιλία ανάμεσα σε όλους τους λαούς του κόσμου. Γι' αυτό το σημαντικότερο, που θέλουν οι Κουβανοί αθλητές, και πιστεύουμε όλοι οι αθλητές του κόσμου, είναι να υπάρχει ασφάλεια και καλές συνθήκες, ώστε να μπορέσουν να αγωνιστούν επί ίσοις όροις.

- ΕΡ: Θυμάμαι την προηγούμενη φορά, που είχαμε μιλήσει, είχατε εκφράσει την επιθυμία της Κούβας να διοργανώσει και αυτή Ολυμπιακούς Αγώνες...

- ΑΠ: Εξακολουθούμε να έχουμε αυτή τη φιλοδοξία. Πιστεύουμε ότι η Κούβα μπορεί να κάνει θαυμάσιους Ολυμπιακούς Αγώνες. Φιλοδοξία μας είναι να αναλάβουμε το 2012 τους αγώνες. Πιστεύουμε ότι η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή θα 'πρεπε να το πάρει αυτό υπόψη της. Η Κούβα έχει προσφέρει πάρα πολλά στον αθλητισμό, είναι μια χώρα αναπτυσσόμενη που θα μπορούσε να διοργανώσει, και από οργανωτική πλευρά, πολύ καλούς αγώνες, με την έννοια βέβαια ότι θα ήταν απλοί και αρκετά διαφορετικοί από αυτό που έχουμε συνηθίσει.

- ΕΡ: Η χώρα σας δέχεται πάρα πολλές πιέσεις τελευταία, για να μην πούμε ότι είναι και κάτι παραπάνω από πιέσεις...

- ΑΠ: Είναι μια ιστορική προσπάθεια που καταβάλλουν οι ΗΠΑ από τότε που νίκησε η Κουβανική Επανάσταση. Η κυβέρνηση Μπους έχει σκληρύνει αυτή τη θέση, ιδιαίτερα τώρα που προετοιμάζεται για εκλογές. Δε θα το καταφέρουν όμως, γιατί οι Κουβανοί γύρω από τον Κομαντάντε Φιντέλ Κάστρο και το Κομμουνιστικό Κόμμα, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας και να βγούμε νικητές. Σε όλη αυτή την κατάσταση προστέθηκε τελευταία και η ΕΕ, η οποία με κάθε τρόπο προσπαθεί να πιέσει την Κούβα. Ο κουβανικός λαός όμως έχει πάρει την απόφασή του, έχει υψηλό επίπεδο συνείδησης και όλες αυτές οι προσπάθειες θα καταλήξουν σε αποτυχία. Ετσι, αυτοί στην προσπάθειά τους να ανατρέψουν την Κουβανική Επανάσταση, λένε και χρησιμοποιούν διάφορα ψέματα και προσπαθούν να βρουν διάφορα επιχειρήματα, όπως είναι η δήθεν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην πραγματικότητα των μισθοφόρων, που αυτοί τους ονομάζουν πολιτικούς κρατούμενους, καθώς επίσης και το ότι η Κούβα ασχολείται με το εμπόριο ναρκωτικών. Ολα αυτά είναι ψέματα. Ο κόσμος στην πραγματικότητα ξέρει ποια είναι η κατάσταση, δε θα καταφέρουν ποτέ να διαβάλουν την Επανάστασή μας.

- ΕΡ: Θα ήθελα να μου δώσετε ένα στίγμα, του τι ο αθλητισμός μπορεί να προσφέρει, γενικότερα σήμερα που κυριαρχεί η βία.

- ΑΠ: Για εμάς ο αθλητισμός είναι ένα σημείο συνάντησης, ένα μήνυμα ειρήνης, αλληλεγγύης και συνεννόησης ανάμεσα στους λαούς του κόσμου. Ετσι καταλαβαίνει η Κούβα τον αθλητισμό. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Να συμμετέχουν όλοι, να κάνουν όλοι αθλητισμό. Στην Κούβα δε μιλάμε για αθλητισμό μόνο μεγάλων επιδόσεων, αλλά ένα μέσο για να ψυχαγωγείται ολόκληρος ο λαός μας. Αυτό κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια και αυτό είναι το πνεύμα που θέλουμε να περάσουν και οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας. Τουλάχιστον με αυτό το πνεύμα θα έρθουν να αγωνιστούν οι Κουβανοί αθλητές...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ