Τετάρτη 31 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Προειδοποιήσεις από όλες τις πλευρές...

Ερευνα στα σπίτια στη Ναμπλούς

Associated Press

Ερευνα στα σπίτια στη Ναμπλούς
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.-

«Απαγορεύεται στην αμερικανική αντιπροσωπεία να εισέλθει στα παλαιστινιακά εδάφη» προειδοποίησε, χτες, με μια πρωτοφανή για τα παλαιστινιακά δεδομένα ανακοίνωσή της, η οργάνωση «Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του αλ Ακσα», με αφορμή την άφιξη, την Πέμπτη, στην περιοχή 3 Αμερικανών διπλωματών. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, η παλαιστινιακή οργάνωση φέρεται να προειδοποιεί «με απερίγραπτες συνέπειες», την αμερικανική αντιπροσωπεία, σε περίπτωση που «εισέλθει στα παλαιστινιακά εδάφη, εξαιτίας της άδικης στάσης των ΗΠΑ απέναντι στον παλαιστινιακό λαό και των βέτο (25 συνολικά) που έχουν ασκηθεί για να προστατευθούν οι σιωνιστές εχθροί».

Στην Ιερουσαλήμ, αναμένονται ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου, Ουίλιαμ Μπερνς, ο αναπληρωτής προεδρικός σύμβουλος για θέματα Εθνικής Ασφαλείας, Στέφεν Χάντλεϊ και ο διευθυντής του Τμήματος Μέσης Ανατολής του Συμβουλίου Ασφαλείας, Ελιοτ Αμπραμς. Η αμερικανική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ τόνισε ότι «λαμβάνονται σοβαρά αυτές οι απειλές», αν και διευκρινίστηκε ότι η αντιπροσωπεία θα συναντήσει Παλαιστινίους αξιωματούχους στην Ιερουσαλήμ.

Οι Αμερικανοί διπλωμάτες αναμένεται να συζητήσουν το σχέδιο του Αριέλ Σαρόν για μερική αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας. Πάντως, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, υπό την έντονη πίεση πολλών ανώτατων στελεχών του κόμματός του, φέρεται έτοιμος να θέσει σε δημοψήφισμα στους κόλπους του Λικούντ, το πολυσυζητημένο σχέδιο αποχώρησης.

Προειδοποιήσεις ΟΗΕ - εφέδρων

Ισραηλινός ειρηνιστής έχει καβαλήσει στο στρατιωτικό τζιπ, προσπαθώντας να παρεμποδίσει τους στρατιώτες να χτυπήσουν Παλαιστίνιους διαδηλωτές

Associated Press

Ισραηλινός ειρηνιστής έχει καβαλήσει στο στρατιωτικό τζιπ, προσπαθώντας να παρεμποδίσει τους στρατιώτες να χτυπήσουν Παλαιστίνιους διαδηλωτές
«Λουκέτο» στο πρόγραμμα παροχής τροφίμων στη Λωρίδα της Γάζας βάζει η Υπηρεσία Αρωγής των Παλαιστινίων προσφύγων. Ο επικεφαλής της, Πίτερ Χάνσεν, ανακοίνωσε, χθες, ότι είναι ανέφικτο για την υπηρεσία του να συνεχίσει την παροχή τροφίμων, εξαιτίας των νέων μέτρων ασφαλείας του ισραηλινού στρατού, τα οποία δεν επιτρέπουν την έξοδο από τη Λωρίδα της Γάζας στα φορτηγά - κοντέινερς. Κατά συνέπεια, τόνισε ο Χάνσεν, καθίσταται αδύνατη η είσοδος τροφίμων στην περιοχή, αφού δεν μπορεί η υπηρεσία, που ήδη έχει ελλιπή χρηματοδότηση, να εξασφαλίζει καθημερινά καινούρια κοντέινερς. Κατέληξε, μάλιστα, λέγοντας ότι ο κίνδυνος μιας τεράστιας ανθρωπιστικής καταστροφής βρίσκεται προ των πυλών.

Την ίδια στιγμή, με επιστολή τους προς το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο, 101 ανώτεροι έφεδροι αξιωματικοί του ισραηλινού στρατού, μέλη του Συμβουλίου Ειρήνης και Ασφάλειας, προειδοποιούν για «απερίγραπτο αιματοκύλισμα», σε περίπτωση που το διαχωριστικό τείχος ανεγερθεί, όπως έχει σχεδιαστεί, εντός παλαιστινιακών εδαφών. Οι έφεδροι αξιωματικοί εκτιμούν ότι το τείχος, αν δεν ανεγερθεί κατά μήκος της πράσινης γραμμής, θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα επιβίωσης στους Παλαιστινίους και θα θέτει σε καθημερινό κίνδυνο τη ζωή όλων των στρατιωτών που θα κληθούν να το υπερασπίσουν, καταλήγοντας ότι η ευθύνη της προδιαγεγραμμένης αιματοχυσίας βαραίνει την ισραηλινή ηγεσία.

Συναγερμός στις αραβικές περιοχές

Σε επιφυλακή έχει τεθεί η ισραηλινή αστυνομία στις αραβικές περιοχές του Ισραήλ, όπου, χθες, τιμήθηκε η 28η επέτειος της Ημέρας της Γης. Στις 30 Μάρτη 1976, 6 Ισραηλινοί Αραβες σκοτώθηκαν από την ισραηλινή αστυνομία σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για την απαλλοτρίωση αραβικής γης. Για χθες το απόγευμα, είχαν προγραμματιστεί διαδηλώσεις, ενώ κλειστά παρέμειναν τα καταστήματα και τα σχολεία στις αραβικές πόλεις. Οι αστυνομικές δυνάμεις φέρονταν να διατάχθηκαν να μην πλησιάσουν τις διαδηλώσεις, καθώς δικαστική έρευνα έκρινε υπεύθυνη την ισραηλινή αστυνομία για το θάνατο 12 Ισραηλινών Αράβων, τον Οκτώβρη του 2000, σε διαδηλώσεις για τη δεύτερη Ιντιφάντα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλιμάκωση των δολοφονικών βομβαρδισμών παρά τις ανακοινώσεις περί «παύσεων» (2024-06-18 00:00:00.0)
Μεγάλες διαδηλώσεις για τη «Νάκμπα» (2012-05-16 00:00:00.0)
Σε συναγερμό ο ισραηλινός στρατός για την «Ημέρα της Γης» (2012-03-31 00:00:00.0)
Μακελειό χωρίς τέλος (2008-12-30 00:00:00.0)
Επιμένει ο Σαρόν σε τείχος, «απεγκλωβισμό» και εκκαθαρίσεις (2004-07-27 00:00:00.0)
«Σείεται» η εκεχειρία από την αιματηρή πρώτη επέτειο (2001-09-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ