Τετάρτη 31 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΔΟΥΒΛΙΝΟ.- Η αυστηρότερη απαγόρευση του καπνίσματος στην Ευρώπη τέθηκε σε εφαρμογή τη Δευτέρα στην Ιρλανδία, όπου ένας στους τέσσερις κατοίκους είναι καπνιστής. Ετσι το κάπνισμα απαγορεύεται στα μπαρ, στα εστιατόρια και σε όλους τους εργασιακούς χώρους, ακόμα και αν πρόκειται για ιδιωτικά γραφεία εντός οικιών. Την εφαρμογή της απαγόρευσης θα επιβάλλουν ειδικοί μυστικοί επιθεωρητές.

ΑΣΟΥΝΣΙΟΝ.- Μόλις το 2003 η κυβέρνηση της Παραγουάης αποφάσισε να σταματήσει την καλλιέργεια μεταλλαγμένης σόγιας σε ένα κτήμα, απόφαση όμως που προκάλεσε νέα γύρο συγκρούσεων μεταξύ αγροτών, μεγαλοπαραγωγών και κυβέρνησης. Αγρότες που διαμαρτύρονταν ενάντια στους ψεκασμούς με αγροτοξικά και δύο εξ αυτών έχασαν τη ζωή τους σε αυτές τις συγκρούσεις. Τα αγροτοξικά εμποδίζουν την ανάπτυξη οποιασδήποτε άλλης καλλιέργειας εκτός από τη σόγια.

ΛΟΝΔΙΝΟ.- Στην υποβολή μήνυσης κατά της «Lloyd's» του Λονδίνου προέβησαν τη Δευτέρα απόγονοι Αφροαμερικανών σκλάβων, αξιώνοντας την καταβολή αποζημίωσης για την ασφάλιση εκ μέρους της εταιρίας πλοίων που μετέφεραν τους προγόνους τους την περίοδο 1700-1800.

ΜΑΝΙΛΑ.- Οι αρχές των Φιλιππίνων ισχυρίστηκαν χτες ότι «απέτρεψαν τρομοκρατικό πλήγμα ανάλογο εκείνου της Μαδρίτης», που προετοίμαζε η οργάνωση Αμπού Σαγιάφ. Εξάλλου, η Μανίλα ανακοίνωσε ότι ο στρατός σκότωσε 6 «κομμουνιστές αντάρτες» του Νέου Λαϊκού Στρατού, με μία δική του απώλεια.

ΤΑΪΠΕΪ.- Το Ανώτατο Δικαστήριο άρχισε χτες να «εξετάζει» την προσφυγή της αντιπολίτευσης για την ακύρωση των πρόσφατων προεδρικών εκλογών, ενώ ο επανεκλεγείς Τσεν Σούι-μπιαν επέμενε στα σχέδια «συνταγματικής τροποποίησης» που προκαλούν σοβαρές ανησυχίες στην Κίνα για πιθανή αποσχιστική πρωτοβουλία.

ΠΕΚΙΝΟ.- Σημαντικές ταξικές μεταβολές στην Κίνα προβλέπει σε μελέτη της η Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών της χώρας, αναφέροντας ότι το 2020 στη «μεσαία τάξη» θα ανήκουν «δύο στους πέντε κατοίκους της χώρας», από το 19% σήμερα.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.- «Οι δράστες της βίας κατά των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου πρέπει να τιμωρηθούν εάν πρόκειται να επιτευχθεί ειρήνη και δημοκρατία στην περιοχή», δήλωσε χτες στο Βελιγράδι ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Πολιτικές Υποθέσεις των ΗΠΑ, Μαρκ Γκρόσμαν. Ο ίδιος ανακοίνωσε αναβολή ολίγων ημερών στο «τελεσίγραφο» της 31ης Μάρτη, οπότε το αμερικανικό Κογκρέσο επρόκειτο να αποφανθεί επί της «οικονομικής» βοήθειας στη Σερβία - Μαυροβούνιο...

ΧΑΓΗ.- Σε δεκαετή ποινή κάθειρξης καταδικάστηκε χτες ο Σερβοβόσνιος πρώην πολιτικός Μίροσλαβ Ντέρονιτς. Οι δικαστές του Δικαστηρίου της Χάγης τον έκριναν ένοχο για τη σφαγή 65 Μουσουλμάνων του βοσνιακού χωριού Γκλόγκοβα το Μάη του '95, αφού προηγουμένως του έκαναν έκπτωση παραγράφοντας πέντε κατηγορίες ως αντάλλαγμα για την κατάθεσή του στη δίκη του πρώην ηγέτη της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

ΣΚΟΠΙΑ.- Ενοπλο επεισόδιο, μεταξύ ομάδων του υποκόσμου σημειώθηκε προχτές βράδυ στο κέντρο των Σκοπίων, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο εκ των συμμετεχόντων. Ορισμένοι απ' τους δράστες που συνελήφθησαν αναγνωρίστηκαν απ' την αστυνομία της ΠΓΔΜ ως σεσημασμένοι εγκληματίες...

ΧΑΡΤΟΥΜ.- Τη σύλληψη δέκα Σουδανών αξιωματικών του στρατού με την κατηγορία της απόπειρας πραξικοπήματος κατά της ισλαμικής στρατιωτικής κυβέρνησης στο Σουδάν ανακοίνωσαν χτες Σουδανοί αξιωματούχοι που θέλησαν τηρηθεί η ανωνυμία τους. Οι συλληφθέντες φέρεται να ανήκουν στο αντιπολιτευόμενο «Λαϊκό Κογκρέσο», επικεφαλής του οποίου είναι ο Χασάν αλ Τουραμπί, (έως και πριν μερικά χρόνια) ισχυρός άνδρας της σουδανικής κυβέρνησης του Ομάρ αλ Μπασίρ.

ΜΑΔΡΙΤΗ.- Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χτες, όταν ισπανικό ελικόπτερο κατέπεσε και συνετρίβη στην περιοχή της Μεγάλης Κανάριας νήσου.

ΜΟΣΧΑ.- Ενας από τους πιο γνωστούς ηγέτες των ένοπλων Τσετσένων αυτονομιστών, ο Σαμίλ Μπασάγιεφ, απείλησε τη Ρωσία με νέες επιθέσεις μετά τη δολοφονία στην Ντόχα του Κατάρ, το Φλεβάρη, του πρώην Προέδρου της Τσετσενίας ηγέτη Ζελιμχάν Γιανταρμπίγιεφ.

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.- Αναπόφευκτη χαρακτήρισε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών ο Πρόεδρος της Πολωνίας Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι, μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του πρωθυπουργού Λέσεκ Μίλερ την περασμένη εβδομάδα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντυπώσεις και ζυμώσεις μετά τις εκλογές (2010-04-16 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2008-09-23 00:00:00.0)
Αστυνομικός κλοιός στους διαδηλωτές υπέρ Κάρατζιτς (2008-07-30 00:00:00.0)
Κατηγορίες για εγκλήματα στο Νταρφούρ (2007-02-28 00:00:00.0)
Παραδόθηκε στη Χάγη και ο στρατηγός Γκβέρο... (2005-02-25 00:00:00.0)
Προωθούν, υπό πίεση, την απαίτηση για απελάσεις κατηγορουμένων... (2004-09-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ